Религии

Религии

Основните световни религии и техните вярвания за живота и света. Всички религии се опитват да помогнат на хората да осъзнаят целта и съществуването си в този живот.
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Арианство - дефиниция и историяАрианство - дефиниция и история
27 Окт.
Арианството се заражда през 4-ти век, като бързо става популярно и се разпространява в Западноримските и Източните империи. Арианство - дефиниция и история:
История на ислямаИстория на исляма
21 Окт.
Основни принципи на исляма. Основни термини в исляма. Ислямът и семейството. Радикалният ислям е течение в религията, което не се подчинява на мирната същност на учението. Той е проблем и за самата религия ислям.
Какво е причастие в християнствотоКакво е причастие в християнството
15 Септ.
Църковното причастие е едно от великите тайнства заедно с кръщението. В църковния речник се използва терминът евхаристия и се превежда като благодарение.
На 11 септември Църквата почита Света ТеодораНа 11 септември Църквата почита Света Теодора
11 Септ.
На 11 септември православната църква почитта паметта на светицата Теодора. Трудният и изпълнен с превратности живот на Света Теодора прилича повече на вълшебните приказки, с които се приспиват децата.
Всеки с името Самуил има празник днесВсеки с името Самуил има празник днес
20 Август
Името Самуил е древноеврейско и означава измолен от Бога. Баща му е бил благочестив човек. Той е има две съпруги – Ана и Фенана, като любимка му била Ана.
Тайнството на ПокаяниеТайнството на Покаяние
17 Август
За да спаси човека, Бог го призовава чрез светото тайнство Покаяние. То е свещенодействие, при което вярващият християнин се разкайва за греховете си и Господ му дава своята милост и опрощение чрез духовните пастири.
Тайнството на миропомазванетоТайнството на миропомазването
05 Август
Второто по ред от седемте тайнства на църквата е миропомазването. То се извършва непосредствено след кръщението и е тясно свързано с него в един ритуал.
Тайнството СвещенствоТайнството Свещенство
02 Август
Тайнството Свещенство се нарича още Ръкоположение или Хиротония (полагам ръка). Ето какво още трябва да знаете за Тайнството Свещенство
МиропомазванеМиропомазване
26 Юли
Това християнско църковно тайнство се нарича не само миропомазване, но също печат, помазване или залог на Духа. Православната църква е обвързала трайно миропомазването с кръщението
Тайнството ЕлеосвещениеТайнството Елеосвещение
22 Юли
Елеосвещението помага както за лечение на телесни, така и на духовни болести. Защо и кога се прави Елеосвещение. Колко често може да се прибягва до тайнство Маслосвет?