Космоса и Вселената

Космоса и Вселената

Потопи се в безкрайната Вселена и необятния космос с нашите любопитни публикации за съзвездия, галактики, черни дупки, планети, слънчевата система и много други. Сами ли сме във Вселената?
Уникална Коледна звезда на 21.12. - Юпитер и Сатурн се сливатУникална Коледна звезда на 21.12. - Юпитер и Сатурн се сливатНа 21 декември ще се случи интересно небесно представление, а именно двете планети Сатурн и Юпитер ще могат да се виждат на нощното ни небе възможно най-близо една до друга. Юпитер и Сатурн се сливат в уникална Коледна звезда
Къде се намира Земята в нашата галактика?Къде се намира Земята в нашата галактика?Млечният път има размери около 100 хиляди светлинни години. Земята се намира на около 28 хиляди светлинни години от центъра. Ако визуализираме галактиката като един град, то нашата Земя ще се намира в. . .
Черните дупки в Млечния път – страшната тайнаЧерните дупки в Млечния път – страшната тайнаПовече от 50 г. физиците подозират, че в центъра на Млечния път може да има черна дупка. Според учените повечето големи галактики, включително Млечния път, трябва да има свръхмасивни черни дупки
Ново откритие - на най-горещата планета температурата е 3200 градусаНово откритие - на най-горещата планета температурата е 3200 градусаОткриха планета, която с право е определяна като най-екстремна. Новата планета е нещо невиждано досега, защото температурата на нейната повърхност е 3200 градуса, и то в средни стойности.
Защо Луната хвана ръжда? Обяснение на ученитеЗащо Луната хвана ръжда? Обяснение на ученитеЗа да се разбере защо Луната “ръждясва , учените дават възможни хипотези. Както може би сте чували, индийската сонда Чандраян-1 успя да намери ръжда на Луната, като тогава не стана ясно какъв е произходът на ръждата.
Йоносферата – какво трябва да знаемЙоносферата – какво трябва да знаемЙоносферата е слой от земната атмосфера, който се йонизира от слънчевата и космическата радиация. Намира се на 75 - 1000 км над Земята. Има три основни области на йоносферата, наречени D слой, E слой и F слой.
Пътеводител в първия ден на есентаПътеводител в първия ден на есентаНа 23 септември всяка година в двете полукълба на Земята се наблюдава интересно явление - дневната светлина е в еднакво количество. Наричаме явлението есенно равноденствие. Тогава Слънцето и Екваторът застават в една линия.
Кога настъпва есенното равноденствиеКога настъпва есенното равноденствие
23 Септ.
Антония Р.
Есенното равноденствие е момент с особено значение в годината. Това е положение, при което в следствие на движението на Земята спрямо Слънцето денят и нощта са равни по продължителност. Факти за есенното равноденствие
Учени потвърдиха съществуването на нови 50 планетиУчени потвърдиха съществуването на нови 50 планети
07 Септ.
Chronicler
Екип от университета Уоруик създаде алгоритъм с машинно обучение, който откри нови 50 планети. Учените са успели да обучат алгоритъма си да различава съществуващи планети до такива, които не са.
Дъжд от диаманти вали на Уран и НептунДъжд от диаманти вали на Уран и НептунУран и Нептун са известни още като ледените гиганти, но под тяхната студена повърхност температурите и наляганията са толкова високи, че се случват невероятни физически реакции и процеси като диамантен дъжд