sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Космоса и Вселената
Космоса и Вселената

Космоса и Вселената

Потопи се в безкрайната Вселена и необятния космос с нашите любопитни публикации за съзвездия, галактики, черни дупки, планети, слънчевата система и много други. Сами ли сме във Вселената?
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Бягство на атмосферата или как Земята бавно се превръща в МарсБягство на атмосферата или как Земята бавно се превръща в МарсВсяка минута 181 кг водород и почти 3 кг хелий бягат от земната атмосфера в космоса. Този процес, известен като атмосферно бягство, един ден може да доведе Земята до суха червеникава планета като Марс
Първото лунно затъмнение за 2021-ва идва с Кървава Луна на 26 майПървото лунно затъмнение за 2021-ва идва с Кървава Луна на 26 майРано сутринта на 26 май ще се случи нещо специално: очакваме първото лунно затъмнение за 2021 г. В същото време ще се наблюдават Супер Луна и още Кървава Луна.
Загадката на ускоряващата се ВселенаЗагадката на ускоряващата се ВселенаПреди десетилетие трима физици бяха удостоени с Нобелова награда за откритие на сигурно доказателство, че разширяването на Вселената се ускорява. Това откритие има огромни последици за. . .
Марсоходът Пърсивиърънс и мисията му на МарсМарсоходът Пърсивиърънс и мисията му на МарсКосмическата агенция НАСА изпрати своя марсоход Пърсивиърънс към Червената планета и ето че чаканото дълго кацане на повърхността на небесното тяло вече е факт!
Теория на относителността на АйнщайнТеория на относителността на АйнщайнТеорията на относителността е въведена от Алберт Айнщайн в началото на 20 век. Каква е нейната същност? Специална теория на относителността (СТО). Обща теория на относителността (ОТО)
Ефектът АрмстронгЕфектът АрмстронгЕфектът на Армстронг, често наричан и границата или линията на Армстронг, е тази височина в атмосферата на около 19 километра от повърхността, където газът в атмосферно налягане е с по-ниско от налягането от. . . тяло
Енергията на ПълнолуниетоЕнергията на ПълнолуниетоЕнергийно Луната ни въздейства много силно и това важи особено за жените, тъй като Луната е небесното тяло, свързано с женското начало. Шри Пълнолуние се освобождават емоциите и често нахлуват спомени за неща. . .
Уникална Коледна звезда на 21.12. - Юпитер и Сатурн се сливатУникална Коледна звезда на 21.12. - Юпитер и Сатурн се сливатНа 21 декември ще се случи интересно небесно представление, а именно двете планети Сатурн и Юпитер ще могат да се виждат на нощното ни небе възможно най-близо една до друга. Юпитер и Сатурн се сливат в уникална Коледна звезда
Къде се намира Земята в нашата галактика?Къде се намира Земята в нашата галактика?Млечният път има размери около 100 хиляди светлинни години. Земята се намира на около 28 хиляди светлинни години от центъра. Ако визуализираме галактиката като един град, то нашата Земя ще се намира в. . .
Черните дупки в Млечния път – страшната тайнаЧерните дупки в Млечния път – страшната тайнаПовече от 50 г. физиците подозират, че в центъра на Млечния път може да има черна дупка. Според учените повечето големи галактики, включително Млечния път, трябва да има свръхмасивни черни дупки