Празници

Празници

Народният ни календар е богат на празници и обичаи. Информация за различните празници, традициите и вярванията свързани с тях. Църковни празници, светии и поличби за различните дни от годината.
Почитаме паметта на Света Галина! Ето кои са именници днесПочитаме паметта на Света Галина! Ето кои са именници днесНа днешния ден Православният свят отдава почит на Света мъченица Галина, символизираща чистата майчина обич, утехата и подкрепата.
Днес почитаме Свети 40 мъченициДнес почитаме Свети 40 мъченициНа 9 март Българската православна църква почита паметта на Свети 40 мъченици, загинали, защитавайки християнската вяра. Днес имен ден празнуват всички, които носят имената, Горан, Младен или Младенка.
Днес християните отбелязват ТодоровденДнес християните отбелязват ТодоровденТази събота християните празнуват Тодоровден, известен още като Конски Великден. На днешния ден трябва да почерпят всички, които носят имената Тодор, Тодорка, Теодор и Теодора.
Днес християните празнуват Месни ЗаговезниДнес християните празнуват Месни Заговезни
23 Февр.
Антония Р.
В днешния неделен ден православните християни празнуват Месни Заговезни или Неделя Месопусна, които всяка година се честват винаги в неделя точно осем седмици преди Великден. Вижте какво да сложите на трапезата за Месни Заговезни.
Днес е Голяма ЗадушницаДнес е Голяма Задушница
22 Февр.
1
Антония Р.
Тази събота се отбелязва Голяма Задушница преди Великия Великденски пост. Днес е ден за възпоменание на душите на починалите близки, като всички българи трябва да извършат помен за мъртвите.
На Трифон Зарезан се коронясва царят на лозетоНа Трифон Зарезан се коронясва царят на лозето
14 Февр.
Нина Норд
На 14 февруари по изконна българска традиция се празнува Трифон Зарезан, тъй като в този ден се зарязва лозето. Въпреки че Трифоновден е на първи февруари, на 14 февруари се празнува със зарязване на лозата.
Днес почитаме Свети Евлогий и преподобните Мартиниан и ЗояДнес почитаме Свети Евлогий и преподобните Мартиниан и Зоя
13 Февр.
Антония Р.
На 13 февруари православната църква почита паметта на Свети Евлогий и преподобните Мартиниан и Зоя. На днешния ден имен ден празнуват всички, които се казват Евлоги, Евлогия, Зоя.
Власовден е! Днес омилостивяваме демонитеВласовден е! Днес омилостивяваме демоните
11 Февр.
Антония Р.
11 февруари в народния календар се празнува за здравето на впрегнатия добитък. На днешния ден се почита свети Влас, който е покровител на воловете и рогатия добитък.
Почитаме свети мъченик НикифорПочитаме свети мъченик Никифор
09 Февр.
Антония Р.
На 9 февруари православната църква се прекланя пред паметта на Свети Никифор, който загива мъченически за вярата си. Днес всички, които носят името на светеца, празнуват имен ден.
Православната църква чества паметта на Свети ФотийПравославната църква чества паметта на Свети Фотий
06 Февр.
Антония Р.
На 6 февруари Българската православна църква почита паметта на Свети Фотий. Кой празнува имен ден днес?