Празници

Празници

Народният ни календар е богат на празници и обичаи. Информация за различните празници, традициите и вярванията свързани с тях. Църковни празници, светии и поличби за различните дни от годината.
Почитаме свети Доротей! Вижте кой трябва да почерпи днесПочитаме свети Доротей! Вижте кой трябва да почерпи днесНа 5 юни Българската православна църква отдава почит на свети Доротей, който е бил начело на православната църква цели 50 години. Името му идва от гръцки и означава божи дар.
Православната църква почита Света ЕмилияПравославната църква почита Света ЕмилияНа 30 май Българската православна църква почита паметта на Света Емилия и днес имен празнуват всички, които носят имената Емилия, Емил, Емилиан, Емилиана, Ема и Емили.
Честваме Деня на славянската писменост и култураЧестваме Деня на славянската писменост и култураНа 24-ти май се чества Деня на славянската писменост и култура. От 1851 година денят се отбелязва като национален празник с шествия и културни прояви.
Почитаме паметта на Св. св. Константин и ЕленаПочитаме паметта на Св. св. Константин и ЕленаНа днешния ден – 21 май, Православната църква почита паметта на Светите равноапостоли Константин и Елена. Сред многобройните именници днес са Коста, Костадин, Динко, Елина, Светла, Траяна, Стоян, Еленко и др.
Гергьовден е, 200 хиляди българи празнуват днес!Гергьовден е, 200 хиляди българи празнуват днес!
06 Май
1
Admin
Днес е Гергьовден! Един от най-почитаните празници в България. Ден на храбростта на българската армия, на животновъдите. Ден на Свети Георги Победоносец.
Почитаме света мъченица ИринаПочитаме света мъченица ИринаНа 5 май православната църква почита света мъченица Ирина и днес имен ден празнуват всички, които носят името Ирина, Ирена, Мирослав, Мирослава и Мира.
Празнуваме Великден!Празнуваме Великден!Празнуваме Великден! Нощта на Велика Събота срещу Великден е смятана за най-тихата нощ в годината. Разберете повече за традициите и обичаите на Великден. Честито Възкресение Христово!
Как отбелязваме Велика съботаКак отбелязваме Велика съботаНа Велика събота православната църква почита последния ден от Страстната седмица, предшестваща Великден. Тези, които не са боядисали яйца още, могат да го направят в събота. Какви са обичаите на Велика събота.
Разпети Петък е!Разпети Петък е!Днес, на Разпети петък, човечеството е осъдило Бога на смърт. Адът днес се е вселил в човека и е осмял Бога. В църквите се излага Плащеницата, с която е било завито мъртвото тяло на Исус Христос.
Велики четвъртък – митове и традиции за деняВелики четвъртък – митове и традиции за деня
29 Април
2
Антония Р.
Според Библията на Велики четвъртък Исус Христос е бил заловен в Гетсиманската градина по време на молитва. На този ден традиционно се боядисват великденските яйца.