Празници

Празници

Народният ни календар е богат на празници и обичаи. Информация за различните празници, традициите и вярванията свързани с тях. Църковни празници , светии и поличби за различните дни от годината.
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Почитаме Вяра, Надежда, Любов и майка им СофияПочитаме Вяра, Надежда, Любов и майка им София
17 Септ.
2
Антония Р.
На 17 септември българската православна църква почита великомъчениците Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София. Днес се отбелязва и празникът на българската столица.
Кръстовден е – днес се сбъдват всички молитвиКръстовден е – днес се сбъдват всички молитви
14 Септ.
3
Антония Р.
На 14 септември българската православна църква се прекланя пред кръста, на който е разпънат Исус Христос. В народните вярвания денят се нарича Кръстовден и се смята, че днес всички молитви ще се сбъднат.
Празнуваме Малка БогородицаПразнуваме Малка БогородицаНа 8-ми септември православната църква отбелязва празника Рождество на Пресвета Богородица, известен още като Малка Богородица. На този ден се е родила божията майка Света Дева Мария.
Почитаме пророк Захария и праведна ЕлисаветаПочитаме пророк Захария и праведна Елисавета
05 Септ.
Антония Р.
На 5 септември православната църква почита родителите на свети Йоан Кръстител – пророк Захария и неговата съпруга праведна Елисавета. Елисавета е била леля на Божията майка – Дева Мария.
Почитаме честния пояс на Света Богородица! Да почерпи ГенадиПочитаме честния пояс на Света Богородица! Да почерпи Генади
31 Август
Антония Р.
На 31 август православната църква почита честния пояс на Пресвета Богородица. На този ден се прекланяме и пред паметта на Свети Генадий, заради което имен ден имат Генади, Гена, Гено и Генка.
Отбелязваме годишния празник на свети Александър НевскиОтбелязваме годишния празник на свети Александър Невски
30 Август
Антония Р.
На 30 август Българската православна църква почита паметта на свети Александър Невски. Днес всички, които носят имената Александър, Александра, Алеко или Сашо празнуват имен ден.
Днес е Секновение – не носете черни дрехиДнес е Секновение – не носете черни дрехи
29 Август
Антония Р.
Според народните вярвания на 29 август се посреща Секновение – периодът, когато денят и нощта стават равни. С отбелязването на този празник се спазват няколко поверия, за да се предпазите от нещастие.
Църквата днес отдава почит на мъчениците Наталия и АдрианЦърквата днес отдава почит на мъчениците Наталия и Адриан
26 Август
Антония Р.
Православната църква днес отдава почит на загиналите мъченически светии Адриан и неговата съпруга Наталия. На 26 август имен ден празнуват всички с името Адриан, Адриана, Адриян, Адрияна, Наталия и Наташа.
Днес се почита паметта на свети пророк СамуилДнес се почита паметта на свети пророк Самуил
20 Август
Антония Р.
На 20 август православната църква почита паметта на свети пророк Самуил, както и на свети 38 пловдивски мъченици. Всички, които носят името Самуил, днес празнуват имен ден.
Честваме Успение на Свети Иван РилскиЧестваме Успение на Свети Иван РилскиНа днешния ден Българската православна църква чества Успението на Свети Иван Рилски. Освен покровител на миньорите, Иван Рилски Чудотворец е смятан и за покровител на българския народ.