Празници

Празници

Народният ни календар е богат на празници и обичаи. Информация за различните празници, традициите и вярванията свързани с тях. Църковни празници , светии и поличби за различните дни от годината.
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
На Атанасовден се колят черни кокошкиНа Атанасовден се колят черни кокошки
18 Януари
Нина Норд
На Атанасовден се коли черна кокошка, пече се и се раздава на съседи и приятели. На Атанасовден празнуват ножари, месари, ковачи. Свети Атанасий е епископ в Александрия, преследван и гонен.
Зимата си отива на АтанасовденЗимата си отива на АтанасовденНа 18 януари християнската православна църква посвещава на свети Атанасий Велики, роден през 295 г. На 23-годишна възраст свети Атанасий е ръкоположен за дякон и участва в Никейския Вселенски събор.
Честваме Антоновден!Честваме Антоновден!
17 Януари
1
Mariana
На 17 януари православната църква почита паметта на Преподобния Антоний Велики. У нас този празник е известен като Антоновден или още Лелинден. Празнуват всички с имена Антон, Антония, Антоана, Антоан, Антоанета и др.
На 15 януари имен ден празнува ГаврилНа 15 януари имен ден празнува ГаврилДнес името Гаврил и женският му вариант Гаврила не са често срещани. На 15 януари те празнуват имен ден, но също така и всички, които носят името Габриел, Габриела, Гавраил, Гаврилка, Гаро и Гате.
Днес за имен ден черпят Нина и Нинка!Днес за имен ден черпят Нина и Нинка!На 14 януари православната църква отдава почести на Света равноапостолна Нина, смятана и за закрилница и просветителка на Грузия. На 14 януари имен ден имат Нина и Нинка, Калчо и Адам
Почитаме паметта на Света ТатянаПочитаме паметта на Света Татяна
12 Януари
1
Антония Р.
На 12 януари православната църква почита паметта на Света мъченица Татяна и на този ден именници са всички, които носят името Татяна, Таня и Таньо.
Днес посрещаме БабинденДнес посрещаме Бабинден
08 Януари
Антония Р.
На 8 януари по нов стил и на 21 януари по стар стил българите отбелязват Бабинден – празникът, с който в миналото се отблагодарявали на жените, помогнали при раждането на младите булки.
Ивановден е! Почитаме Свети Йоан КръстителИвановден е! Почитаме Свети Йоан Кръстител
07 Януари
Mariana
Ивановден е един от най-тачените християнски празници. На този ден Българската православна църква почита паметта на Свети Йоан Кръстител. Днес да почерпят Иван, Йоан, Ивайло, Калоян, Жан, Яна. . .
Днес посрещаме ЙордановденДнес посрещаме Йордановден
06 Януари
Антония Р.
На 6 януари православните християни честват един от най-големите християнски празници – Йордановден, или наричан още Богоявление. Вижте традициите за Йордановден
На Йордановден е покръстен Исус ХристосНа Йордановден е покръстен Исус Христос
06 Януари
3
Нина Норд
Йоан Кръстител е покръстил Исус Христос във водите на река Йордан на 6 януари. Той проповядвал покръстването като начин за опрощаване на греховете. Главата му била поискана от Саломе.