Празници

Празници

Народният ни календар е богат на празници и обичаи. Информация за различните празници, традициите и вярванията свързани с тях. Църковни празници, светии и поличби за различните дни от годината.
На 14 януари ромите празнуват Банго ВасилНа 14 януари ромите празнуват Банго ВасилНа 14 януари е големият празник Банго Василий, когато ромите честват Новата година. Банго Васил е известен още с името Василица и Васильовден. Легенди и традиции на Банго Васил
Днес за имен ден черпят Нина и Нинка!Днес за имен ден черпят Нина и Нинка!На 14 януари православната църква отдава почести на Света равноапостолна Нина, смятана и за закрилница и просветителка на Грузия. На 14 януари имен ден имат Нина и Нинка, Калчо и Адам
Почитаме паметта на Света ТатянаПочитаме паметта на Света Татяна
12 Януари
1
Антония Р.
На 12 януари православната църква почита паметта на Света мъченица Татяна и на този ден именници са всички, които носят името Татяна, Таня и Таньо.
Днес почитаме Свети Теодосий ВеликиДнес почитаме Свети Теодосий Велики
11 Януари
Антония Р.
На 11 януари православната църква почита паметта на Свети Преподобни Теодосий Велики. Днес своя имен ден празнуват всички, които носят имената Теодосий, Богдан и Богдана.
Днес посрещаме БабинденДнес посрещаме Бабинден
08 Януари
Антония Р.
На 8 януари по нов стил и на 21 януари по стар стил българите отбелязват Бабинден – празникът, с който в миналото се отблагодарявали на жените, помогнали при раждането на младите булки.
Ивановден е! Почитаме Свети Йоан КръстителИвановден е! Почитаме Свети Йоан Кръстител
07 Януари
Mariana
Ивановден е един от най-тачените християнски празници. На този ден Българската православна църква почита паметта на Свети Йоан Кръстител. Днес да почерпят Иван, Йоан, Ивайло, Калоян, Жан, Яна. . .
Днес посрещаме ЙордановденДнес посрещаме Йордановден
06 Януари
Антония Р.
На 6 януари православните християни честват един от най-големите християнски празници – Йордановден, или наричан още Богоявление. Вижте традициите за Йордановден
С празника Водици започват 3 дни, в които всяко желание се сбъдваС празника Водици започват 3 дни, в които всяко желание се сбъдва
05 Януари
Антония Р.
На 5 януари православната църква отбелязва Попова Коледа или Зимния Кръстовден, а в народния календар празникът е известен като Водици. Започват три поредни дни, в които всяко желание може да се сбъдне.
Празнуваме Зимния Кръстовден. Тази нощ се сбъдват всички молитви!Празнуваме Зимния Кръстовден. Тази нощ се сбъдват всички молитви!
05 Януари
Антония Р.
Ден преди Богоявление, на 5 януари, отбелязваме Зимния Кръстовден, който се нарича още Попова Коледа, Кръстци и Водокръщи. Зимният Кръстовден е последният ден от мръсните дни, започнали след Коледа – 25 декември.
Всеки с име Тихомир и Тихомира празнува имен ден днесВсеки с име Тихомир и Тихомира празнува имен ден днес
04 Януари
Антония Р.
На 4 януари имен ден празнуват всички, които носят славянското име Тихомир и Тихомира. Името е образувано от думите тих и мир, като се вярва, че носи спокоен и смирен живот на своите притежатели.