Празници

Празници

Народният ни календар е богат на празници и обичаи. Информация за различните празници, традициите и вярванията свързани с тях. Църковни празници, светии и поличби за различните дни от годината.
12 май е денят на свети Герман! Обичаи и почитания12 май е денят на свети Герман! Обичаи и почитанияНа 12 май християнската църква почита един от светците в календара - свети Герман. На тази дата имен ден празнуват Герана, Герасим, Герда, Герман, Геро, Искра, Искрен. Кой е Свети Герман?
Гергьовден е, 200 хиляди българи празнуват днес!Гергьовден е, 200 хиляди българи празнуват днес!
06 Май
1
Admin
Днес е Гергьовден! Един от най-почитаните празници в България. Ден на храбростта на българската армия, на животновъдите. Ден на Свети Георги Победоносец.
Православните християни честват БорисовденПравославните християни честват БорисовденНа 2 май православната църква отдава почит пред княз Борис-Михаил - българският влдетел, който покръства българите и въвежда християнството в България, отнемайки култа към Тангра.
Ирминден е! Вижте какво не бива да правите днесИрминден е! Вижте какво не бива да правите днесПърви май е важен ден в българския фолклор - на него се изпълняват важни обичаи за здраве и се спазват забрани. Днес имат имен ден и тези шест имена.
От днес започва Светлата седмицаОт днес започва Светлата седмица
20 Април
Антония Р.
От първия ден след Великден, който винаги е понеделник, започва Светлата седмица, в който се отдава почит на Христовите апостоли и Дева Мария.
Празнуваме Великден!Празнуваме Великден!
19 Април
3
Нина Норд
Празнуваме Великден! Нощта на Велика Събота срещу Великден е смятана за най-тихата нощ в годината. Разберете повече за традициите и обичаите на Великден. Честито Възкресени Христово!
Как отбелязваме Велика съботаКак отбелязваме Велика съботаНа Велика събота православната църква почита последния ден от Страстната седмица, предшестваща Великден. Тези, които не са боядисали яйца още, могат да го направят в събота. Какви са обичаите на Велика събота.
Велика събота е!Велика събота е!
18 Април
Admin
На Велика събота в полунощ водещият службата свещеник трикратно възвестява възкресението на Христос с възгласа Христос воскресе. Разберете малко повече за духовните обичаи на Велика събота.
Разпети Петък е!Разпети Петък е!Днес, на Разпети петък, човечеството е осъдило Бога на смърт. Адът днес се е вселил в човека и е осмял Бога. В църквите се излага Плащеницата, с която е било завито мъртвото тяло на Исус Христос.
Велики четвъртък – митове и традиции за деняВелики четвъртък – митове и традиции за деня
16 Април
2
Антония Р.
Според Библията на Велики четвъртък Исус Христос е бил заловен в Гетсиманската градина по време на молитва. На този ден традиционно се боядисват великденските яйца.