Празници
HolidaysPraznici
Празници

Празници

Народният ни календар е богат на празници и обичаи. Информация за различните празници, традициите и вярванията свързани с тях. Църковни празници , светии и поличби за различните дни от годината.
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Бабинден по стар стил - Днес почитаме бабите-акушеркиБабинден по стар стил - Днес почитаме бабите-акушерки
21 Януари
На 21 януари по стар стил и на 8 януари празнуваме Бабинден, денят, в който се почита бабата-акушерка, която е бабувала, т. е. израждала всички деца в селото. Бабинден е обявен за ден на родилната помощ.
Днес отбелязваме Евтимовден - ПетльовденДнес отбелязваме Евтимовден - Петльовден
20 Януари
На 20-ти януари според българската народна традиция се празнува Евтимовден или наричан още Петларовден. Днес празнуват всички с имената Евтим или Евтимия.
На Атанасовден се колят черни кокошкиНа Атанасовден се колят черни кокошки
18 Януари
На Атанасовден се коли черна кокошка, пече се и се раздава на съседи и приятели. На Атанасовден празнуват ножари, месари, ковачи. Свети Атанасий е епископ в Александрия, преследван и гонен.
Зимата си отива на АтанасовденЗимата си отива на Атанасовден
18 Януари
На 18 януари християнската православна църква посвещава на свети Атанасий Велики, роден през 295 г. На 23-годишна възраст свети Атанасий е ръкоположен за дякон и участва в Никейския Вселенски събор.
Честваме Антоновден!Честваме Антоновден!
17 Януари
1
На 17 януари православната църква почита паметта на Преподобния Антоний Велики. У нас този празник е известен като Антоновден или още Лелинден. Празнуват всички с имена Антон, Антония, Антоана, Антоан, Антоанета и др.
На 15 януари имен ден празнува ГаврилНа 15 януари имен ден празнува Гаврил
15 Януари
Днес името Гаврил и женският му вариант Гаврила не са често срещани. На 15 януари те празнуват имен ден, но също така и всички, които носят името Габриел, Габриела, Гавраил, Гаврилка, Гаро и Гате.
На 14 януари ромите празнуват Банго ВасилНа 14 януари ромите празнуват Банго Васил
14 Януари
На 14 януари е големият празник Банго Василий, когато ромите честват Новата година. Банго Васил е известен още с името Василица и Васильовден. Легенди и традиции на Банго Васил
Днес за имен ден черпят Нина и НинкаДнес за имен ден черпят Нина и Нинка
14 Януари
На 14 януари православната църква отдава почести на Света равноапостолна Нина, смятана и за закрилница и просветителка на Грузия. На 14 януари имен ден имат Нина и Нинка, Калчо и Адам
Почитаме паметта на Света ТатянаПочитаме паметта на Света Татяна
12 Януари
1
На 12 януари православната църква почита паметта на Света мъченица Татяна и на този ден именници са всички, които носят името Татяна, Таня и Таньо.
Днес почитаме Свети Теодосий ВеликиДнес почитаме Свети Теодосий Велики
11 Януари
На 11 януари православната църква почита паметта на Свети Преподобни Теодосий Велики. Днес своя имен ден празнуват всички, които носят имената Теодосий, Богдан и Богдана.