Религии
ReligionsReligije
Религии

Религии

Основните световни религии и техните вярвания за живота и света. Всички религии се опитват да помогнат на хората да осъзнаят целта и съществуването си в този живот.
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Свети Антоний предпазва от болестиСвети Антоний предпазва от болести
17 Януари
На 17 януари почитаме паметта на свети Антоний, който е смятан за велик лечител и предпазва от болести. Той е основател на отшелничеството сред монасите. На Антоновден се пекат питки с мед.
Кои са фарисеите и защо са синоним на лицемериеКои са фарисеите и защо са синоним на лицемерие
04 Дек.
Фарисеят е вярващ, при когото преднамерената външна доброта е съчетана с вътрешна грозота. Този човек стриктно спазва предписанията на своята религия. Най-безобидната разновидност на фарисея е благочестивият лицемер.
Арианство - дефиниция и историяАрианство - дефиниция и история
27 Окт.
Арианството се заражда през 4-ти век, като бързо става популярно и се разпространява в Западноримските и Източните империи. Арианство - дефиниция и история:
История на ислямаИстория на исляма
21 Окт.
Основни принципи на исляма. Основни термини в исляма. Ислямът и семейството. Радикалният ислям е течение в религията, което не се подчинява на мирната същност на учението. Той е проблем и за самата религия ислям.
Какво е причастие в християнствотоКакво е причастие в християнството
15 Септ.
Църковното причастие е едно от великите тайнства заедно с кръщението. В църковния речник се използва терминът евхаристия и се превежда като благодарение.
На 11 септември Църквата почита Света ТеодораНа 11 септември Църквата почита Света Теодора
11 Септ.
На 11 септември православната църква почитта паметта на светицата Теодора. Трудният и изпълнен с превратности живот на Света Теодора прилича повече на вълшебните приказки, с които се приспиват децата.
Всеки с името Самуил има празник днесВсеки с името Самуил има празник днес
20 Август
Името Самуил е древноеврейско и означава измолен от Бога. Баща му е бил благочестив човек. Той е има две съпруги – Ана и Фенана, като любимка му била Ана.
Тайнството на ПокаяниеТайнството на Покаяние
17 Август
За да спаси човека, Бог го призовава чрез светото тайнство Покаяние. То е свещенодействие, при което вярващият християнин се разкайва за греховете си и Господ му дава своята милост и опрощение чрез духовните пастири.
Тайнството на миропомазванетоТайнството на миропомазването
05 Август
Второто по ред от седемте тайнства на църквата е миропомазването. То се извършва непосредствено след кръщението и е тясно свързано с него в един ритуал.
Тайнството СвещенствоТайнството Свещенство
02 Август
Тайнството Свещенство се нарича още Ръкоположение или Хиротония (полагам ръка). Ето какво още трябва да знаете за Тайнството Свещенство