Вярвания, Традиции и Обичаи
Beliefs, Traditions and CustomsVerovanja, Tradicije i Običaji
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Вярвания, Традиции и Обичаи
Вярвания, Традиции и Обичаи

Вярвания, Традиции и Обичаи

Суеверия, вярвания, поличби, традиции и обичаи от България и света. За необичайните и чудати вярвания в различни култури запазили се до днес. Когато традициите повеляват и боговете мълчат.
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Сирни Заговезни - традиции за празникаСирни Заговезни - традиции за празника
27 Февр.
Сирни заговезни е празник, разпространен на цялата територия на страната ни, откриваме го под различни имена - Сирни Заговезни, Поклади, Прошка, Сиропусна Неделя. Сирни Заговезни се празнува в неделята, 7 седмици преди Великден
Символика и значение на обичая хамканеСимволика и значение на обичая хамкане
26 Февр.
Богатството от зимни празници на народа ни е огромно и в тях е събрана много мъдрост, натрупана от добрите практики в житейския път на поколенията. Един от тези празници се нарича Сирни заговезни, известен с обичая хамкане.
Днес е ден за искане на прошкаДнес е ден за искане на прошка
26 Февр.
2
Празникът Сирни Заговезни или наричан още Поклади и Прошка, е седем седмици преди Великден. От днес започва Великият пост.
Защо е хубаво да искаме прошкаЗащо е хубаво да искаме прошка
26 Февр.
1
На Сирни Заговезни, в неделя, 26 февруари, се иска прошка от членовете на семейството, а също така от приятели и познати. Това е начин да се покаже християнското благородство.
Как се прави помен за задушницаКак се прави помен за задушница
18 Февр.
Задушница се наричат дните в годината, в които се прави помен в чест на починалите. По традиция през тези дни християните измолват Господ да прости греховете на нашите близки покойници.
Кой е Свети Валентин?Кой е Свети Валентин?
14 Февр.
3
Свети Валентин е празник, който се празнува от началото на 14 век в Европа, у нас около 90-те години на миналия век, а САЩ празнуването му започва от 1777 г. Свети Валентин е бил. . .
Лечебната сила на българското хороЛечебната сила на българското хоро
11 Февр.
Българското хоро не е само вид танц, а повече обредно свещенодействие, с което се създава чувството на общност на танцьорите. Лечебната сила на българското хоро:
Днес почитаме пророк Захарий СърповидецДнес почитаме пророк Захарий Сърповидец
08 Февр.
На 8 февруари Православната църква почита паметта на Свети пророк Захарий Сърповидец – пророкът, който предрекъл предателството на Юда. Днес имен ден имат Захари, Захарин, Зашо, Зарин
Сватбеният обичай в село РибновоСватбеният обичай в село Рибново
01 Февр.
Сватбеният ритуал, който се спазва в китното планинско село Рибново, намиращо се в Благоевградска област и населявано само от помаци, е известен като Гелина. Хората и песните са неизменна част от сватбите в Рибново
Плюйте си в пазвата, петък, 13-ти еПлюйте си в пазвата, петък, 13-ти е
13 Януари
7
Днес е петък, 13-ти. Колко от вас треперят от страх да не ги сполети нещастие? ! В науката има специално наименование за хората, които се страхуват от фаталното число на петък 13-ти - трискаидекафобия.