Вярвания, Традиции и Обичаи

Вярвания, Традиции и Обичаи

Суеверия, вярвания, поличби, традиции и обичаи от България и света. За необичайните и чудати вярвания в различни култури запазили се до днес. Когато традициите повеляват и боговете мълчат.
Който кихне на Васильовден - добро го чакаКойто кихне на Васильовден - добро го чакаХристиянският празник Васильовден е познат още като Василица и Сурваки из някои краища на България. На Васильовден се гадае за предстоящата година. Обреди и обичаи свързани с Васильовден.
Новогодишните поверия и традицииНовогодишните поверия и традицииЗа да бъде идващата Нова година късметлийска, щастлива и изобилна, следвайте тези новогодишни поверия и традиции. В Новогодишната нощ трябва да си облечете нова дреха, за да си донесете радост и щастливи моменти през. .
Всичко за обичая ЛадуванеВсичко за обичая ЛадуванеЛадуването е празник само на момичетата. На него се отдава почит към богинята на любовта и семейното щастие в славянската митология - Лада. Новогодишното ладуване се изпълнява на 27 декември, Стефановден, или на. . .
Мръсните дниМръсните дниНа 25 декември е голям християнски празник - Рождество Христово или Коледа. Веднага след него обаче започват така наречените Мръсни дни, известни още и като Погани дни. Те продължават около 12 дни, до Богоявление.
Старият обичай Ладуване показва бъдещия жених на неомъженитеСтарият обичай Ладуване показва бъдещия жених на неомъженитеВ страната ни има много интересни обичаи, които се спазват и до днес. Един от тях е старият обичай Ладуване, който е завещан на съвременните българи от древните времена.
Най-странните коледни и новогодишни обичаи по светаНай-странните коледни и новогодишни обичаи по света
26 Дек.
2
Mariana
Замяната на Дядо Мраз с Дядо Коледа в България доведе единствено до допълнителни разходи за родителите, на които сега им се налага да купуват подаръци два пъти – веднъж за Коледа и веднъж за Нова Година.
Мистиката на КанатицатаМистиката на КанатицатаЗнакът на канатицата е най-старият и най-широко разпространеният символ, запазен невидоизменен досега. Тайнството на обединението и мира е това, което стои в центъра на Канатицата. Символика на Канатицата
Символика на различните шевициСимволика на различните шевициСимволиката на шевиците има много древен произход. Символиката на шевиците, които се правят върху дрехите на българите в по-стари времена, са пряко свързани със земния живот на този, който ще носи дрехата
Не взимайте никога пари назаем във вторник!Не взимайте никога пари назаем във вторник!Не бива да вземате или да давате пари назаем във вторник, а също така не бива да връщате пари. Защо не трябва да давате пари назаем във вторник?
На Никулден костите от шарана пазят от урокиНа Никулден костите от шарана пазят от урокиНа днешната дата 6 декември честваме Св. Николай Чудотворец, архиепископ Мирликийски. На Никулден се принася в жертва риба, най-често шаран. Костта от темето на шарана, която е във формата на кръст пази от зли сили и уроки