Вярвания, Традиции и Обичаи

Вярвания, Традиции и Обичаи

Суеверия, вярвания, поличби, традиции и обичаи от България и света. За необичайните и чудати вярвания в различни култури запазили се до днес. Когато традициите повеляват и боговете мълчат.
Настъпва Валпургиевата нощ - най-тайнствената вечер от годинатаНастъпва Валпургиевата нощ - най-тайнствената вечер от годината
30 Април
2
Антония Р.
Вечерта между 30 април и 1 май се почита от света на окултното като Валпургиева нощ и се смята, че в тези часове нечистите сили слизат на Земята.
Откъде идва традицията да се чупят чинииОткъде идва традицията да се чупят чинииЕдва ли има някой, който да не е чувал за традицията по време на веселба в гръцките таверни да се чупят чинии. Всъщност в миналото чупенето на чинии е имало друго значение. То е представлявало по-скоро. . .
На късмет ли е да намериш ключ?На късмет ли е да намериш ключ?На късмет ли е да намериш ключ? Разберете какво означава да намериш ключ - според вида на ключа, според времето, в което намерите ключа. На късмет ли е да намериш ключ?
Тълкуване на християнските символи, свързани с ВеликденТълкуване на християнските символи, свързани с ВеликденС този най-светъл християнски празник са свързани различни християнски символи, които имат своето обяснение. Вижте тълкуването на великденските символи:
Какви са обичаите на Разпети петъкКакви са обичаите на Разпети петък
17 Април
1
Антония Р.
Петият ден от Страстната седмица е известен като Разпети петък, защото тогава Исус Христос е разпнат на кръста. Постът на този ден е особено строг, като църквата забранява да се яде и дори да се пие вода.
Традицията жените да предлагат брак на високосна годинаТрадицията жените да предлагат брак на високосна годинаТрадицията през високосна година и особено на 29 февруари жените да правят предложения на своите половинки за сключване на брак, е популярна отдавна. Но откъде идва това обратно на обичаите хрумване жената да предлага брак
На Цветница домът се закичва с върбаНа Цветница домът се закичва с върба
12 Април
Нина Норд
На Цветница домът се украсява с върбови клонки, благословени в църквата. Те пазят от зли сили и даряват със здраве. На Цветница празнуват всички хора с имена на цветя и растения.
Традиции и обичаи за ЦветницаТрадиции и обичаи за ЦветницаЦветница е един от най-хубавите пролетни празници. На този ден се ходи на църква, откъдето се взимат осветени върбови клончета. От тях се сплита венец, който се слага в къщата.
Забравете за тези неща на Цветница! Ще ви донесат нещастиеЗабравете за тези неща на Цветница! Ще ви донесат нещастиеЦветница е един от най-светлите християнски празници. И до днес битува вярването, че на този ден се сбъдва всичко пожелано.
На късмет ли е да ти падне копчето?На късмет ли е да ти падне копчето?Копчето за суеверните хора често не е просто част от дрехата, а символ, на който те придават дълбок смисъл. Какви вярвания за копчетата са известни?