Вярвания, Традиции и Обичаи

Вярвания, Традиции и Обичаи

Суеверия, вярвания, поличби, традиции и обичаи от България и света. За необичайните и чудати вярвания в различни култури запазили се до днес. Когато традициите повеляват и боговете мълчат.
Киприянова молитва - мощно средство за пречистване от болестиКиприянова молитва - мощно средство за пречистване от болестиКиприяновата молитва се е използвала още в миналото, като нейното четене си има ред особености, които е важно да знаете, ако искате и вие да усетите нейната мощна пречистваща сила. Вижте повече:
Това са старите народни поверия за посрещане на първа пролетТова са старите народни поверия за посрещане на първа пролетНа 20 март настъпва астрономическа пролет, а според старите народни поверия трябва да спазим някои ритуали, за да се сбъднат желанията ни и да се радваме на здраве.
Интересни митове за леприконитеИнтересни митове за леприконитеАко някой хване леприкон, ще се сдобие с богатство и късмет. Това е причината хората да ги търсят толкова много.
Символика и значение на обичая хамканеСимволика и значение на обичая хамканеБогатството от зимни празници на народа ни е огромно и в тях е събрана много мъдрост, натрупана от добрите практики в житейския път на поколенията. Един от тези празници се нарича Сирни заговезни, известен с обичая хамкане.
Днес е ден за искане на прошкаДнес е ден за искане на прошкаПразникът Сирни Заговезни или наричан още Поклади и Прошка, е седем седмици преди Великден. От днес започва Великият пост.
Защо е хубаво да искаме прошкаЗащо е хубаво да искаме прошка
14 Март
1
Нина Норд
На Сирни Заговезни, в неделя, 26 февруари, се иска прошка от членовете на семейството, а също така от приятели и познати. Това е начин да се покаже християнското благородство.
Наречена водаНаречена водаБългарският народ има много обреди, свързани с водата. Знаем за Мълчаната вода, Живата, вода, Умната вода. Съществува и Наречена вода. Тя е свързана с много древен езически ритуал.
Популярни суеверия за Баба МартаПопулярни суеверия за Баба МартаСуеверието гласи: Ако не носиш мартеницата си през Март, Баба Марта ще ти изпрати лоша прокоба. Митичната Баба Марта олицетворява пролетта. Вижте суеверията за Баба Марта, които трябва да знаете
Поверия за Феята на зъбкитеПоверия за Феята на зъбкитеПоверията за Феята на зъбките датират от толкова далечни времена, че всъщност никой не знае точно кога и как са пристигнали до нас. Сигурно е обаче, че тръгват от Англия, където детето оставя падналото млечно зъбче под възглавницата си.
Празници, на които не се дава нищо назаемПразници, на които не се дава нищо назаемНародните обичаи и вярвания днес ни изглеждат понякога неразбираеми, но в тях народът ни е вложил много смисъл и разбиране за събитията, които съдбата заплита в човешкия живот. Празници, на които не се дава нищо назаем: