Вярвания, Традиции и Обичаи
Beliefs, Traditions and CustomsVerovanja, Tradicije i Običaji
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Вярвания, Традиции и Обичаи
Вярвания, Традиции и Обичаи

Вярвания, Традиции и Обичаи

Суеверия, вярвания, поличби, традиции и обичаи от България и света. За необичайните и чудати вярвания в различни култури запазили се до днес. Когато традициите повеляват и боговете мълчат.
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Какво е молебен и как се прави?Какво е молебен и как се прави?
09 Окт.
Християнската църква откликва на желанията на своето паство да измоли благоволение за себе си или близките си, отправяйки молитва или изричайки благодарствени слова по различни начини. Какво е молебен и как се прави?
Защо да не празнуваме 40-ти рожден ден?Защо да не празнуваме 40-ти рожден ден?
08 Окт.
Не всеки знае, че е прието да не се празнува 40-ти рожден ден. Това поверие идва от дълбока древност и е свързано с народни вярвания.
Старите български обичаи при раждане и смъртСтарите български обичаи при раждане и смърт
05 Окт.
Едни от най-колоритните обреди са българските. В недалечното минало са се спазвали различни обичи при раждане, смърт, срещу суша, унищожаваща реколтата, и при различни празници за привличане на късмет и щастие.
Ритуал за очистване на душата на починал човекРитуал за очистване на душата на починал човек
06 Септ.
Роднините на покойниците имат задачата да се погрижат за очистване на душата на мъртвия, за да се улесни пътят му в света на мъртвите. Ритуал за очистване на душата на починал човек:
Перлите обричат на любов и щастливо семействоПерлите обричат на любов и щастливо семейство
22 Август
Перлите са едни от най-желаните бижута. С перлите, наричани още бисери, са свързани и някои суеверия и вярвания. Перлите се образуват в мекотели, най-вече в стридите.
Митове и суеверия за бременността и ражданетоМитове и суеверия за бременността и раждането
19 Август
2
Някога у нас пъпната връв на бебето е била срязвана със сърп, който е символ на трудолюбието. В Македония и Сърбия раждането ставало под открито небе, а в Австрия родилката носела змийска кожа
Как се освещава нов домКак се освещава нов дом
01 Август
1
В традицията премесването в нов дом се приема като празник. За да цари уют и спокойствие в новия дом, се прилагат няколко ритуала, които да гарантират щастието на живущите в него.
Как мъжките чорапи ще помогнат за привличането на пари?Как мъжките чорапи ще помогнат за привличането на пари?
17 Юли
В древни времена босите крака са били знак за липса на пари, защото само заможните хора са можели да си позволят да носят обувки и чорапи. Как мъжките чорапи ще помогнат за привличането на пари?
Как да изчистите парите и да ги накарате да привличат богатствоКак да изчистите парите и да ги накарате да привличат богатство
15 Юли
Банкнотите и монетите са сред вещите, които циркулират най-много между хората и натрупват всякаква чужда енергия. Как да изчистите парите и да ги накарате да привличат богатство?
Поверия за хранаПоверия за храна
04 Юли
2
Никога не се хранете на тъмно, защото ще пострадате от крадци. Не се хранете, докато прекрачвате прага на помещението, защото така предизвиквате злите сили.