sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Вярвания, Традиции и Обичаи
Вярвания, Традиции и Обичаи

Вярвания, Традиции и Обичаи

Суеверия, вярвания, поличби, традиции и обичаи от България и света. За необичайните и чудати вярвания в различни култури запазили се до днес. Когато традициите повеляват и боговете мълчат.
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Застъпнически молитвиЗастъпнически молитвиМолитвите могат да бъдат различни според своето предназначение, цел и смисъл. Пример за широко разпространен вид молитва е застъпническата.
Дърветата, които предпазват от нещастия и злиниДърветата, които предпазват от нещастия и злиниВ българската народна традиция има три дървета, които могат да се използват за предпазване от нещастия и злини. Те носят в един дом здраве, дълголетие и голямо щастие.
Ритуали за свързване с природатаРитуали за свързване с природатаПриродата е най-ценният дар за хората. Затова още от древността се зараждат различни народни ритуали, чрез които племената се свързват с природните дарове и им отдават необходимата почит.
Четири правила, които дават огромна сила на вашите думиЧетири правила, които дават огромна сила на вашите думиСпоред някои вярвания ние подценяваме силата на словото и то е всъщност един от основните инструменти за създаване на реалността. Четири правила, които дават огромна сила на вашите думи.
Какво означава черна котка да дойде в къщата ви?Какво означава черна котка да дойде в къщата ви?Черната котка, дошла в къщата на човека, означава, че тя пази хората от нежелани посещения. Пази от лош късмет и помага на хората да повишат вибрациите си.
Как се прави освещаване на нов домКак се прави освещаване на нов домВлизането в нов дом е голям празник за новодомците. За това има много ритуали и вярвания. Един от тях е освещаването. Как се прави освещаване на нов дом?
Поверия за магическите сили на хризантемитеПоверия за магическите сили на хризантемитеПрез 1676 година холандецът Рееде донесъл за първи път в Европа чудно източно цвете - хризантема. Какви са магическите сили на хризантемите?
Плюйте си в пазвата, петък, 13-ти еПлюйте си в пазвата, петък, 13-ти еДнес е петък, 13-ти. Колко от вас треперят от страх да не ги сполети нещастие? ! В науката има специално наименование за хората, които се страхуват от фаталното число на петък 13-ти - трискаидекафобия.
Дяволските съвпадения, случили се на петък 13-тиДяволските съвпадения, случили се на петък 13-тиНяколко съвпадения, извадени от историята и легендите, показват, че петък 13-ти определено не е обикновен, въпреки че понякога се повтаря по няколко пъти в годината. Откъде идва суеверието за петък 13-ти?
Защо не трябва да забучвате ножа в хляба?Защо не трябва да забучвате ножа в хляба?Хлябът е свещен религиозен символ, който се асоциира със силата на Божията вяра. Прието е да се проявява дълбока почит към хляба, да се поднася и консумира с уважение и любов. Защо не трябва да забучвате ножа в хляба?