sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Вярвания, Традиции и Обичаи
Вярвания, Традиции и Обичаи

Вярвания, Традиции и Обичаи

Суеверия, вярвания, поличби, традиции и обичаи от България и света. За необичайните и чудати вярвания в различни култури запазили се до днес. Когато традициите повеляват и боговете мълчат.
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Силни молитви за здравеСилни молитви за здравеПо-важно от здравето няма, а самият Артур Шопенхауер е казал, че може здравето да не е всичко, но без здраве всичко е нищо. Силни молитви за здраве:
На Ивановден не ти ли зачетат името, зло те чакаНа Ивановден не ти ли зачетат името, зло те чака
07 Януари
Admin
Лоша поличба е, ако на Ивановден никой не почете именяка и не му дойде на гости. 300 хиляди българи празнуват на Ивановден. Какви са другите обичаи и ритуали, свързани с Ивановден.
Защо нощта срещу Богоявление е вълшебна?Защо нощта срещу Богоявление е вълшебна?Богоявление е един от големите християнски празници. Празникът Йордановден се нарича още Водици. В основата му лежат прастари знания на българите за магическата сила на водата
Защо точно четирилистната детелина носи късметЗащо точно четирилистната детелина носи късмет
31 Дек.
Жана Г.
Детелината с четири листа винаги е била смятана за растение, което носи късмет на този, който го намери. Дори да бъде получена като подарък, четирилистната детелина ще донесе щастие и късмет на собственика си.
Сурвакане - от древността до днесСурвакане - от древността до днесОбичаят Сурва е истинска древна българска приказка. Отбелязва се винаги на 1 януари, когато църквата почита свети Василий Велики. Двата празника са се слели през вековете и се празнуват заедно
Новогодишните поверия и традицииНовогодишните поверия и традицииЗа да бъде идващата Нова година късметлийска, щастлива и изобилна, следвайте тези новогодишни поверия и традиции. В Новогодишната нощ трябва да си облечете нова дреха, за да си донесете радост и щастливи моменти през. .
Народните поверия и традиции по Поганите дни след КоледаНародните поверия и традиции по Поганите дни след Коледа
28 Дек.
Mariana
Едвам раздигнали коледната трапеза, трябва да се подготвим за т. нар. погани дни или мръсни дни. Поганите дни се всички дни от Коледа до Йордановден. Една от най-характерните традиции по Погани дни са именно. . .
Това е историята на приказния ритуал коледуванеТова е историята на приказния ритуал коледуванеПо традиция сутринта на Коледа всяко семейство посреща група коледари. Макар че в България този обичай е съхранен в най-автентичния си вид, в миналото коледари са обикаляли в цяла Европа.
Поверия за КоледаПоверия за КоледаСъществуват много поверия за Коледа, които са били важна част от отбелязването на празника. Едно от поверията за Коледа е, че всеки трябва да отиде и да си купи нещо от пазара.
Старите български поверия за КоледаСтарите български поверия за КоледаОколо Коледа съществуват много поверия, които ни показват как да привлечем късмета на наша страна. В списъка на забранени и позволени действия в деня на най-големия християнски празник попадат и старите български поверия.