Наука и Експерименти

Наука и Експерименти

Любопитни научни факти от всички сфери на човешкия живот. Популярни научни и не толкова научни митове. Връзката между науката, свръхестественото и паранормалното.
Уравнението на ДиракУравнението на ДиракМного ентусиасти искат да изравнят уравнението на Дирак с любовта, като сравняват двама души, които са влюбени и за които важи концепцията на Дирак за квантова неотделимост. Какво е уравнението на Дарик?
Оргонна терапияОргонна терапияСтудентът на Зигмунд Фройд Вилхелм Райх взаимства някои от идеите на учителя си Фройд и ги развива в доста радикална посока, излагайки своите мисли. Какво представлява оргонната терапия на Вилхем Райх?
Ефект на ДоплерЕфект на ДоплерПрез 1842 година австрийският физик Кристиян Доплер описва ефекта на промяната на честотата и дължината на вълната при движение на източника или на наблюдателя. Явлението е наречено на негово име - Доплеров ефект.
Числата на Фибоначи и Златното сечение в природатаЧислата на Фибоначи и Златното сечение в природатаЧислата на Фибоначи е възможно най-простото повторение, което се среща в природата. Те се изразяват по следния начин - 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144 или с други думи всяко число е равно на сбора от двете предходни.
Начини за удължаване на живота предлагат от НорвегияНачини за удължаване на живота предлагат от НорвегияДнес продължаваме да търсим начини за удължаване на живота. Съвременният човек свързва грижите за здравето с продължителността на живота. Ето кои са начините за удължаване на живота, които предлагат от Норвегия.
Кодът на живота може да се промени чрез генетични ножициКодът на живота може да се промени чрез генетични ножициТерминът генетични ножици е непознат на широката публика, но е нещо, което може да промени кода на човешкия живот. Това епохално откритие принадлежи на две жени, занимаващи се с микробиология - Еманюел Шерпентие и Дженифър Даудна.
Гравитационните вълни и зависимостта им от гравитационните лещиГравитационните вълни и зависимостта им от гравитационните лещиНауката физика знае много неща за гравитацията. Тя е това, което ни държи близо до Земята, защото ни привлича към нея. Гравитационните вълни и зависимостта им от гравитационните лещи.
Хора и риби могат да регенерират очите си - откриха правилните гениХора и риби могат да регенерират очите си - откриха правилните гениСпособността за регенериране на органи и тъкани в тялото е една от най-ценните, които някои живи същества притежават. Хора и риби могат да регенерират очите си - откриха правилните гени.
Ново сензационно изследване доказва, че пътуване във времето е възможноНово сензационно изследване доказва, че пътуване във времето е възможноВъзможността за пътуване във времето вълнува с необозримите хоризонти, които открива пред човечеството. Ново сензационно изследване доказва, че пътуване във времето е възможно.
Фрактална теорияФрактална теорияФракталната теория се базира на фракталната геометрия или с други думи геометрията на хаоса. Вижте повече за фракталната теория: