Космоса и Вселената

Космоса и Вселената

Потопи се в безкрайната Вселена и необятния космос с нашите любопитни публикации за съзвездия, галактики, черни дупки, планети, слънчевата система и много други. Сами ли сме във Вселената?
Нещо загадъчно пробива гигантски дупки в части от Млечния пътНещо загадъчно пробива гигантски дупки в части от Млечния пътМлечният път представлява галактика, която има форма на спирала и в нея се намира Слънчевата система. Като я наблюдаваме от Земята, тя прилича на бяла ивица, тъй като звездите от галактиката се сливат в една млечна светлина.
Откриха уникален феномен на МарсОткриха уникален феномен на МарсЧервената планета е новата цел на хората от Земята. На нея се гледа като на евентуален бъдещ дом на човечеството и затова изследването на планетата е особено интензивно през последните години.
Колонизацията на Марс най-вероятно ще се отложи за втората половина на векаКолонизацията на Марс най-вероятно ще се отложи за втората половина на векаЧовечеството отдавна мечтае да стъпи на Марс и дори да колонизира Червената планета. На нея се гледа като на евентуален бъдещ дом на човека. Оказва се обаче, че нещата не са толкова прости.
Да благодарим на Луната за водата на ЗемятаДа благодарим на Луната за водата на ЗемятаОбразуването на Луната е преди около 4. 4 милиарда години. Тогава огромно небесно тяло удря нашата планета и от нея се отделя къс, който става материал за образуване на нашия спътник. Така и водата идва на Земята
Гигантска дупка в атмосферата на Марс е причината планетата да е пустиняГигантска дупка в атмосферата на Марс е причината планетата да е пустиняОтговорите на въпроса защо се случват събитията, наблюдавани на Марс, предстои да бъдат откривани. Дупка в атмосферата на Марс, която се отваря на всеки две години, е новото откритие, което шашна учени
Предсказанието на Хокинг за черните дупки е потвърдено!Предсказанието на Хокинг за черните дупки е потвърдено!Изследователите направиха още една крачка напред към експерименталното доказване на лъчението на Хокинг. С помощта на оптичен аналог на лабораторен модел на физиката на черната дупка са създали. . .
Любопитно: Луната се смаляваЛюбопитно: Луната се смаляваВ резултат на протичащите процеси, Луната се сбръчква, както това се случва с гроздовото зърно, което при изсъхване се превръща в стафида. Смалява ли се Луната?
Земетресение на Марс! Учените в ступорЗеметресение на Марс! Учените в ступорНа 6 април 2019 година апаратът Ин Сайт изпрати сигнал за лек трус на Марс. Това е първото регистрирано земетресение и природно явление от този тип на планетата. . .
Кучета на Марс?Кучета на Марс?Бъдещите поколения марсиански кучета, родени и отгледани на безплодната планета, вероятно ще са добре. Но не такова е положението за първото куче, което ще стъпи на Марс
След десетилетия опити: Заснеха черна дупка за първи път!След десетилетия опити: Заснеха черна дупка за първи път!Благодарение на десетгодишните усилия на група учени и върховата технология на телескопа Event Horizon (EHT) наскоро бе направена първата снимка на черната дупкa, която се намира в Месие 87