Загадки на древността
Ancient WorldDrevne zagonetke
sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността
Загадки на древността

Загадки на древността

Загадки на древността, исторически събития и факти. Древни цивилизации и изчезнали култури . Тайните и загадките на древните цивилизации.
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Шангри ЛаШангри Ла
20 Януари
Много автори вярват, че Хималаите, извън географските си граници, са мистично място и дом на създания, принадлежащи на други измерения. Шангри Ла между реалните факти и легендите:
Персефонa - богинята на подземния святПерсефонa - богинята на подземния свят
19 Януари
Персефона често е наричана богиня на подземния свят, но освен това тя е и богиня на плодородието. Твърди се, че именно заради нейната трогателна история са възникнали сезоните.
Фараоните на Древен ЕгипетФараоните на Древен Египет
19 Януари
Фараоните в древността били не само хората, представляващи държавата. Те се издигнали до могъщи политически и религиозни лидери, които властвали над Древен Египет повече от 3000 години. Вижте повече:
Народни поверия и легенди за АтанасовденНародни поверия и легенди за Атанасовден
18 Януари
Българите наричат християнския празник Атанасовден сред зима, защото според народните поверия на Атанасовден зимата си отива. Народните поверия казват, че ако на Атанасовден натрупа голяма снежна покривка. . .
Първата конституция на БългарияПървата конституция на България
15 Януари
Първата конституция на българската държавност се оказва крайна необходимост през втората половина на 19 век. България получава своята свобода, но се нуждае от основа, върху която да функционира като държава.
Легенди за Банго ВасилЛегенди за Банго Васил
14 Януари
Днес е Банго Васил или ромската Нова година, като с този светъл празник се свързват различни легенди и митове. На ромската Нова година е задължително къщата да остане затворена точно до полунощ на 13 януари
Най-големите нещастия, станали на датата петък 13-ти през годинитеНай-големите нещастия, станали на датата петък 13-ти през годините
13 Януари
Петък 13-ти е дата в календара, от която се страхуват милиони хора по света. Дори има признато психическо състояние, породено от нея и познато като трискайдекафобия – страх от числото 13.
Какво е перестройка?Какво е перестройка?
10 Януари
По-старото поколение, живяло по време на социалистическия строй, добре си спомня времето на перестройката, но младите хора днес не знаят значението на този термин. Какво е перестройка?
Михаил Горбачов - какво трябва да знаем за личността муМихаил Горбачов - какво трябва да знаем за личността му
04 Януари
Една много противоречива личност- Михаил Горбачов. Това е руски политик, който е заемал ръководна позиция в тогавашния СССР в годините от 1985-та до 1991-ва година. Поста, който е заемал е генерален секретар на ЦК на КПСС и п
Империята на инкитеИмперията на инките
03 Януари
Краят на империята на инките дошъл заради разделението между народа, тъй като последният инка починал, без да посочи свой заместник. Местоположение и възникване на империята на инките. Всичко за империята на инките