Загадки на древността

Загадки на древността

Загадки на древността, исторически събития и факти. Древни цивилизации и изчезнали култури. Тайните и загадките на древните цивилизации.
Кратка история на древна ГърцияКратка история на древна ГърцияВсички основополагащи понятия в съвременния обществен живот в политиката, науката, изкуството, културата, философията и много други, водят началото си от древна Гърция. Кратка история на Древна Гърция
Почитаме паметта на Св. св. Константин и ЕленаПочитаме паметта на Св. св. Константин и ЕленаНа днешния ден – 21 май, Православната църква почита паметта на Светите равноапостоли Константин и Елена. Сред многобройните именници днес са Коста, Костадин, Динко, Елина, Светла, Траяна, Стоян, Еленко и др.
Уникален подземен комплекс на 2000 г. разкриха в ЙерусалимУникален подземен комплекс на 2000 г. разкриха в ЙерусалимПодземен комплекс на повече от 2 000 години, прокопан в скалата под Западната стена Йерусалим, откриха археолози преди дни. Учените, участвали в разкопките, определят находката като уникална
Николай IНиколай IСпоред исторически източници управлението на Николай I е консервативно и строго, а на моменти брутално. Новият император Николай I не позволява своеволия от страх и нови бунтове
Жени-войни, които обърнаха световната историяЖени-войни, които обърнаха световната историяВ следващите редове ще обърнем внимание на жените-войни променили хода на световната история. Дамите, които са воювали за идеите и народа си. Вижте кои са едни от най-смелите жени-войни, които историята познава.
Свети Георги и ламятаСвети Георги и ламятаСвети Георги е християнски мъченик, за който легендата разказва, че е преборил ламята. Легендата разказва, че Свети Георги е пътувал из различни земи дълги години. Един ден той се оказва в земите на. . .
Най-старите останки от Homo Sapiens в Европа са в пещерата Бачо КироНай-старите останки от Homo Sapiens в Европа са в пещерата Бачо КироПещерата Бачо Киро край Дряново е на път да промени изобщо възприятията ни за света и еволюцията на човека, защото в нея откриха част от най-стария Homo Sapiens в Европа.
Болшевишката революцияБолшевишката революцияБолшевишката или Октомврийската революция (1917 г. ) е един от най-знаковите периоди на съвременната руска история. С нея се отбелязва краят на управлението на руските царе (в случая последните от династията Романов)
Заешка дупка води към мистериозен лабиринт от пещери на тамплиеритеЗаешка дупка води към мистериозен лабиринт от пещери на тамплиеритеНяма данни относно причината за изграждане на подземния лабиринт нито откога датира, въпреки че много хора вярват, че рицарите тамплиери са превърнали подземните пещери в тайно място за срещи някъде през 17 век.
Рене Декарт - концепции и фолософияРене Декарт - концепции и фолософияКато философ Рене Декарт създава сложна метафизична система от концепции и разсъждения, които го отвеждат в дълбоките води на теологията, но изведена извън църковните канони.