Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Артефакти и Ръкописи
Артефакти и Ръкописи

Артефакти и Ръкописи

Артефакти и ръкописи от близкото и далечно минало. По следите на древни ръкописи и артефакти, които вълнуват човечеството и днес.
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Черната книга на Кармартен разкрива още една своя тайнаЧерната книга на Кармартен разкрива още една своя тайна
08 Ноем.
Един тайнствен сборник със стихотворения отпреди над 700 години всъщност може да се окаже сред най-мистериозните артефакти от миналото. Става дума за Черната книга на Кармартен - най-древният ръкопис на валийски език
Мистериозна картина разкри стара загадка за гения да ВинчиМистериозна картина разкри стара загадка за гения да Винчи
03 Ноем.
Известно е, че много гениални майстори на четката са оставяли своя подпис върху творбите си. Други са създали сами портретите си. Някои са вплели факти от живота си в най-известните си произведения.
Изследовател декодира ръкописа на Войнич! Вижте какво пише в книгатаИзследовател декодира ръкописа на Войнич! Вижте какво пише в книгата
23 Юни
Интересът към мистериозния ръкопис на Войнич не стихва, както и опитите да бъде разчетена. Поредната сензационна новина идва от Доктор Джерард Чешър - поредният изследовател, който смята, че е разчел мистериозната книга.
Съкровището на ПриамСъкровището на Приам
13 Февр.
По време на разкопките около останките от предполагаемия от Шлиман дворец на цар Приам археологът попаднал на голям меден предмет, а зад него блестял друг от злато. Любопитната история на Съкровището на Приам
Кодексът Гигас: Дяволската БиблияКодексът Гигас: Дяволската Библия
23 Ноем.
Кодекс Гигас някога е бил смятан за осмото чудо на света. Виж мистериите на тази уникална книга, известна като Дяволската библия
Магическата книга Алдарая разкри тайните сиМагическата книга Алдарая разкри тайните си
25 Април
Загадката на тайнствената книга Алдарая е разкрита. Мистичните ѝ писания ще променят света.
Така ще дойде краят на света според ръкописите от КумранТака ще дойде краят на света според ръкописите от Кумран
12 Февр.
Ръкописите на есеите от Кумран, наричани още Ръкописът на войните, се смятат за най-голямата находка на XX век. Те разкриват прогнозите за края на света на една от най-религиозните общности през I век.
Невъзможно! Разчетоха древния Кумрански свитък от Мъртво мореНевъзможно! Разчетоха древния Кумрански свитък от Мъртво море
25 Януари
Древен свитък от Мъртво море бе разчетен. Думите му шокираха света.
Откриха предбрачен договор на 4000 г. Не е за вярване какво пише в негоОткриха предбрачен договор на 4000 г. Не е за вярване какво пише в него
12 Ноем.
Брачен договор на 4000 години бе открит в Турция. Документът, който е уникален по рода си, съдържа и първото известно споменаване на безплодието. Споразумението, издълбано върху глинена таблетка, казва, че ако двойката не може да си роди дете. . .
Какви са ужасяващите оригинали на най-обичаните приказкиКакви са ужасяващите оригинали на най-обичаните приказки
21 Окт.
В последните години Дисни буквално промени приказния свят, като го дезинфекцира от всякакво насилие, защото собствениците й смятат, че младото поколение се нуждае единствено от щастлив край.
Древен папирус разкри как е построена Хеопсовата пирамидаДревен папирус разкри как е построена Хеопсовата пирамида
26 Септ.
Екип от археолози откри първото доказателство, описващо в детайли построяването на едно от чудесата на света - Хеопсовата пирамида, съобщава Дейли мейл.
Изчезнал преди 4 века шедьовър на Рубенс бе откритИзчезнал преди 4 века шедьовър на Рубенс бе открит
26 Септ.
В частна колекция на музите в Глазгоу бе открита една от смятаните за изчезнали картини на известния фламандски художник Петер Пол Рубенс. От 400 години шедьовърът се смяташе за изгубен.
Останките на Свети Петър бяха открити в римска църкваОстанките на Свети Петър бяха открити в римска църква
16 Септ.
След усилени изследвания екип от археолози смятат, че са открили останките на Свети Петър. Находката е направена в римска църква, като се предлага, че костите са на повече от 2000 години.