sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Исторически събития
Исторически събития

Исторически събития

Истински истории и факти от реални исторически събития от България и света, които са оставили следа в човешката история. Любопитни истории и случки от близкото и далечно минало.
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Неподозирани истини за Титаник, които ще ви изумятНеподозирани истини за Титаник, които ще ви изумят
17 Февр.
Пламена M.
Фактите и легендите около потъването на Титаник отдавна се преливат в една непрестанна върволица от пъстри и колоритни истории.
Най-големите нещастия, станали на датата петък 13-ти през годинитеНай-големите нещастия, станали на датата петък 13-ти през годинитеПетък 13-ти е дата в календара, от която се страхуват милиони хора по света. Дори има признато психическо състояние, породено от нея и познато като трискайдекафобия – страх от числото 13.
Берлински КонгресБерлински КонгресБерлинският конгрес е проведен от 13-ти юни до 13-ти юли 1878 г по инициатива на Великобритания и Австро-Унгария. Вижте повече в следващата статия:
Юстиниановата чума унищожава половината Европа през VІ векЮстиниановата чума унищожава половината Европа през VІ векГоляма световна епидемия избухва през 541 и вилнее до 545 година. Това е чумна епидемия, останала в историята с названието Юстинианова чума
Златната ордаЗлатната ордаЗлатната орда, наричана още Кипчакско ханство, е държава в западната част на монголската империя, която процъфтява от средата на 13 век до края на 14 век. Хората от Златната орда са смесица от турци и монголи.
Битката при МобейБитката при МобейБитката при Мобей е кулминацията на една от най-мащабните военни кампании, водени в Античността. Тя се води в северните краища на пустинята Гоби.
Кои са куманите?Кои са куманите?В историята има много народи, които са изчезнали завинаги. Такъв народ са и куманите, които са играли съществена роля в нашата история. Кои са куманите, откъде са дошли и наистина ли са изчезнали безследно?
Втори кръстоносен походВтори кръстоносен походИсторията на Средновековието изисква задължително разглеждане на един от феномените на това историческо време - кръстоносните походи. Втори кръстоносен поход - какво трябва да знаем?
Битката при ЗамаБитката при ЗамаБитката при Зама представлява победата на римляните над картагенците, командвани от Ханибал. Това е последната и решителна битка на Втората пуническа война.
Виетнамската война - какво трябва да знаемВиетнамската война - какво трябва да знаемКогато става въпрос за Виетнамската война, в съзнанието на повечето хора се появява образът на тичащото малко виетнамско момиченце, изгорено с напалм. Какво трябва да знаем още?