Исторически събития

Исторически събития

Истински истории и факти от реални исторически събития от България и света, които са оставили следа в човешката история. Любопитни истории и случки от близкото и далечно минало.
Кои са куманите?Кои са куманите?В историята има много народи, които са изчезнали завинаги. Такъв народ са и куманите, които са играли съществена роля в нашата история. Кои са куманите, откъде са дошли и наистина ли са изчезнали безследно?
Втори кръстоносен походВтори кръстоносен походИсторията на Средновековието изисква задължително разглеждане на един от феномените на това историческо време - кръстоносните походи. Втори кръстоносен поход - какво трябва да знаем?
Битката при ЗамаБитката при ЗамаБитката при Зама представлява победата на римляните над картагенците, командвани от Ханибал. Това е последната и решителна битка на Втората пуническа война.
Виетнамската война - какво трябва да знаемВиетнамската война - какво трябва да знаемКогато става въпрос за Виетнамската война, в съзнанието на повечето хора се появява образът на тичащото малко виетнамско момиченце, изгорено с напалм. Какво трябва да знаем още?
Варшавския договорВаршавския договорДатата 14 май 1955 година в историята на България е датата, на която е създаден Варшавският договор, а значението на участието на България в този военен съюз се оказва много голямо. Създаване и край на Варшавския договор
Историята на Партското царствоИсторията на Партското царствоПартите управлявали от 247 г. пр. н. е. до 224 г. пр. н. е. , създавайки огромна империя, която се простирала от Средиземноморието на запад до Индия и Китай на изток. Партия покорила земите на днешен Иран, които станали център на
Болшевиките - възход и падениеБолшевиките - възход и падениеКои са болшевиките, кой ги подкрепя и финансира, как успяват да извършат такова грандиозно дело като Болшевишката революцията от 1917 година при състоянието на руската империя и собственото си развитие като партия?
СталинизъмСталинизъмСталинизмът е термин, който се използва за метода на управление и политиката, водена от Йосиф Сталин, лидер на СССР между 1929 и 1953 г. Сталинизмът най-често се свързва с диктатура и терор
Реконкиста - какво трябва да знаемРеконкиста - какво трябва да знаемВ португалския и испанския езици съществува термин Реконкистата (Reconqista). Реконкистата е събитие с изключително значение за християнския свят в Европа. Успехът на това начинание идва трудно
Епичните битки, сложили край на цели империиЕпичните битки, сложили край на цели империиПовечето битки, разиграли се в миналото, са само един етап от мащабни войни, решили съдбата на царства и империи. Точно и затова толкова популярен днес е и изразът: Загубихме битката, но не и войната.