sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Исторически събития
Исторически събития

Исторически събития

Истински истории и факти от реални исторически събития от България и света, които са оставили следа в човешката история. Любопитни истории и случки от близкото и далечно минало.
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Златната ордаЗлатната ордаЗлатната орда, наричана още Кипчакско ханство, е държава в западната част на монголската империя, която процъфтява от средата на 13 век до края на 14 век. Хората от Златната орда са смесица от турци и монголи.
Битката при МобейБитката при МобейБитката при Мобей е кулминацията на една от най-мащабните военни кампании, водени в Античността. Тя се води в северните краища на пустинята Гоби.
Кои са куманите?Кои са куманите?В историята има много народи, които са изчезнали завинаги. Такъв народ са и куманите, които са играли съществена роля в нашата история. Кои са куманите, откъде са дошли и наистина ли са изчезнали безследно?
Втори кръстоносен походВтори кръстоносен походИсторията на Средновековието изисква задължително разглеждане на един от феномените на това историческо време - кръстоносните походи. Втори кръстоносен поход - какво трябва да знаем?
Битката при ЗамаБитката при ЗамаБитката при Зама представлява победата на римляните над картагенците, командвани от Ханибал. Това е последната и решителна битка на Втората пуническа война.
Виетнамската война - какво трябва да знаемВиетнамската война - какво трябва да знаемКогато става въпрос за Виетнамската война, в съзнанието на повечето хора се появява образът на тичащото малко виетнамско момиченце, изгорено с напалм. Какво трябва да знаем още?
Варшавския договорВаршавския договорДатата 14 май 1955 година в историята на България е датата, на която е създаден Варшавският договор, а значението на участието на България в този военен съюз се оказва много голямо. Създаване и край на Варшавския договор
Историята на Партското царствоИсторията на Партското царствоПартите управлявали от 247 г. пр. н. е. до 224 г. пр. н. е. , създавайки огромна империя, която се простирала от Средиземноморието на запад до Индия и Китай на изток. Партия покорила земите на днешен Иран, които станали център на
Болшевиките - възход и падениеБолшевиките - възход и падениеКои са болшевиките, кой ги подкрепя и финансира, как успяват да извършат такова грандиозно дело като Болшевишката революцията от 1917 година при състоянието на руската империя и собственото си развитие като партия?
СталинизъмСталинизъмСталинизмът е термин, който се използва за метода на управление и политиката, водена от Йосиф Сталин, лидер на СССР между 1929 и 1953 г. Сталинизмът най-често се свързва с диктатура и терор