Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Исторически събития
Исторически събития

Исторически събития

Истински истории и факти от реални исторически събития от България и света, които са оставили следа в човешката история. Любопитни истории и случки от близкото и далечно минало.
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Защо започва първата световна войнаЗащо започва първата световна война
20 Септ.
И ако във Втората световна война има Ден на победата, то в Първата го няма. Никой не издига паметници на героите, никой не кръщава улици на тях. Светът иска да забрави Първата световна война. Защо започва първата световна война
Периодът от японската история КамакураПериодът от японската история Камакура
27 Май
Периодът Камакура в Япония носи името си от управлението на шогуната Камакура, създаден през 1192 година в Камакура от първия шогун Минамото но Йоримото.
Реставрацията МейджиРеставрацията Мейджи
07 Март
Реставрацията Мейджи в японската история е политическата революция, случила се през 1868 г. , довела до окончателното разпадане на шогуната Токугава (военното правителство). Всичко за Реставрацията Мейджи
Сгрешените исторически факти!Сгрешените исторически факти!
18 Февр.
Свикнали сме да приемаме всяко историческо твърдение за факт. Оказва се, че едни от всеизвестните твърдения, са чиста проба лъжа. Ето кои са сгрешените исторически факти, както и тяхното опровержение
Неподозирани истини за Титаник, които ще ви изумятНеподозирани истини за Титаник, които ще ви изумят
17 Февр.
Фактите и легендите около потъването на Титаник отдавна се преливат в една непрестанна върволица от пъстри и колоритни истории.
Берлински КонгресБерлински Конгрес
29 Април
Берлинският конгрес е проведен от 13-ти юни до 13-ти юли 1878 г по инициатива на Великобритания и Австро-Унгария. Вижте повече в следващата статия:
Юстиниановата чума унищожава половината Европа през VІ векЮстиниановата чума унищожава половината Европа през VІ век
11 Март
Голяма световна епидемия избухва през 541 и вилнее до 545 година. Това е чумна епидемия, останала в историята с названието Юстинианова чума
Златната ордаЗлатната орда
05 Окт.
Златната орда, наричана още Кипчакско ханство, е държава в западната част на монголската империя, която процъфтява от средата на 13 век до края на 14 век. Хората от Златната орда са смесица от турци и монголи.
Битката при МобейБитката при Мобей
04 Окт.
Битката при Мобей е кулминацията на една от най-мащабните военни кампании, водени в Античността. Тя се води в северните краища на пустинята Гоби.
Кои са куманите?Кои са куманите?
21 Септ.
В историята има много народи, които са изчезнали завинаги. Такъв народ са и куманите, които са играли съществена роля в нашата история. Кои са куманите, откъде са дошли и наистина ли са изчезнали безследно?