Световна История

Световна История

Любопитни факти и истории от времето на първите цивилизации чак до наше време. Тайни и загадки в световната история .
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Британската империя - основаване, история и развитиеБританската империя - основаване, история и развитие
09 Май
Съвременна Великобритания е наследник на Британската империя. Тя е най- голямата и достатъчно дълго просъществувала империя. Основаване, развитие и упадък на Британската империя.
Най-успешните императори в историятаНай-успешните императори в историята
04 Май
Историческите книги и паметници ни дават свидетелства за всички императори, които някога са управлявали, но само няколко се открояват. Най-великите от великите. Това са най-успешните императори в историята.
Историята на шогунитеИсторията на шогуните
30 Април
В Страната на изгряващото слънце през ранното средновековие абсолютната власт принадлежи на императора. Силата и личността му имат неприкосновен и абсолютен характер. Историята на шогуните:
Астраханско ханство - какво трябва да знаемАстраханско ханство - какво трябва да знаем
28 Април
Кога и от кого се създава Астраханско ханство и какви са причините за неговото изчезване от световната карта? Астраханското ханство е държавно обединение на татарите, просъществувало
Най-великите империи в историятаНай-великите империи в историята
26 Април
1
От всички империи, възниквали и процъфтяващи по лицето на тази земя, кои са петте най-велики? Как изобщо е възможно да се изберат пет измежду стотиците, процъфтявали през последните пет хиляди години?
Най-младите императори в историятаНай-младите императори в историята
18 Април
Властта е огромно бреме и отговорност, като историята на човечеството ни познава случаи, когато тя е била в ръцете не на възрастни, а на деца. Това са най-младите императори в историята.
Най-жестоките императори в историятаНай-жестоките императори в историята
01 Ноем.
Има владетели в историята, чиято жестокост е вродена и единственото оставено след тях наследство. Ето ги най-жестоките императори в историята.
Сасанидската империяСасанидската империя
10 Окт.
Сасаниди е името, използвано за персийска династията, управлявала Иран между 224 и 651 година. Сасанидската империя, която наследила Партската империя, е призната за една от двете основни сили в Западна Азия заедно с
Кои са печенегите?Кои са печенегите?
07 Окт.
Кои са печенегите, какво са оставили в историческите хроники преди да изчезнат като самостоятелен народ и каква е ролята им в нашата история? Печенегите били претопени сред българското население, но са оставили следи
Златните периоди в човешката историяЗлатните периоди в човешката история
08 Август
Концепцията за златния век е много важна от гледна точка на историята и нашето разбиране за нея. Нека разгледаме златните периоди в човешката история на отделните континенти.