Световна История

Световна История

Любопитни факти и истории от времето на първите цивилизации чак до наше време. Тайни и загадки в световната история .
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Най-успешните императори в историятаНай-успешните императори в историятаИсторическите книги и паметници ни дават свидетелства за всички императори, които някога са управлявали, но само няколко се открояват. Най-великите от великите. Това са най-успешните императори в историята.
Историята на шогунитеИсторията на шогунитеВ Страната на изгряващото слънце през ранното средновековие абсолютната власт принадлежи на императора. Силата и личността му имат неприкосновен и абсолютен характер. Историята на шогуните:
Астраханско ханство - какво трябва да знаемАстраханско ханство - какво трябва да знаемКога и от кого се създава Астраханско ханство и какви са причините за неговото изчезване от световната карта? Астраханското ханство е държавно обединение на татарите, просъществувало
Най-великите империи в историятаНай-великите империи в историятаОт всички империи, възниквали и процъфтяващи по лицето на тази земя, кои са петте най-велики? Как изобщо е възможно да се изберат пет измежду стотиците, процъфтявали през последните пет хиляди години?
Най-младите императори в историятаНай-младите императори в историятаВластта е огромно бреме и отговорност, като историята на човечеството ни познава случаи, когато тя е била в ръцете не на възрастни, а на деца. Това са най-младите императори в историята.
Най-жестоките императори в историятаНай-жестоките императори в историятаИма владетели в историята, чиято жестокост е вродена и единственото оставено след тях наследство. Ето ги най-жестоките императори в историята.
Сасанидската империяСасанидската империяСасаниди е името, използвано за персийска династията, управлявала Иран между 224 и 651 година. Сасанидската империя, която наследила Партската империя, е призната за една от двете основни сили в Западна Азия заедно с
Кои са печенегите?Кои са печенегите?Кои са печенегите, какво са оставили в историческите хроники преди да изчезнат като самостоятелен народ и каква е ролята им в нашата история? Печенегите били претопени сред българското население, но са оставили следи
Златните периоди в човешката историяЗлатните периоди в човешката историяКонцепцията за златния век е много важна от гледна точка на историята и нашето разбиране за нея. Нека разгледаме златните периоди в човешката история на отделните континенти.
Концлагерите на смърттаКонцлагерите на смърттаАсоциациите, които предизвиква Втората световна войната, са бомбардировки, разрушения, смърт за много хора. Концлагерите на смъртта - какво трябва да знаем?