Загадки на древността

Загадки на древността

Загадки на древността, исторически събития и факти. Древни цивилизации и изчезнали култури. Тайните и загадките на древните цивилизации.
СаксайуаманСаксайуаманСаксайуаман се намира в град Куско - бившата столица на империята на инките. Заедно с чисто стратегическото си значение, е играла ролята и на голям религиозен център. Факти за крепостта Саксайуаман.
Битката при ЗамаБитката при ЗамаБитката при Зама представлява победата на римляните над картагенците, командвани от Ханибал. Това е последната и решителна битка на Втората пуническа война.
Мистерията ДеринкуюМистерията ДеринкуюВ турския регион Кападокия има град, наречен Деринкую, който е подземен и истинско чудо на архитектурата. Град Деринкую е бил случайно открит през 1963 година от местно семейство.
Йонагуни в Япония - необяснимият подводен градЙонагуни в Япония - необяснимият подводен градНай-поразителният от всички древни артефакти, които са били откривани днес на океанското дъно досега, е подводният мегалитен комплекс край остров Йонагуни. Йонагуни в Япония - необяснимият подводен град
Император Теодосий І - живот и управлениеИмператор Теодосий І - живот и управлениеЕдин от императорите, който с делата си прикачва към името си определението Велики, а след смъртта си е канонизиран за светец, е Теодосий І. С какво император Теодосий І успява да си спечели подобна слава?
Изгарянето на клада - факти и истиниИзгарянето на клада - факти и истиниПри споменаването за изгаряне на клада, вероятно повечето от нас веднага започват да си мислят за изгаряните на клада вещици. Истината обаче е доста по-различна, защото на клада са били изгорени и много учени, философи, поети и т. н.
Почитаме Успение БогородичноПочитаме Успение БогородичноНа 15-ти август християнският свят отбелязва Успение Богородично или Голяма Богородица. Това е един от най-големите християнски празници и е почитан както от православната църква, така и от католическата.
Древният град на маите ТикалДревният град на маите ТикалТикал е комплекс от руини дълбоко в тропическите гори на северна Гватемала. Историците смятат, че над 3000 структури на Тикал са останки от град на маите, наречен Якс Мутал, който е бил столица на едно от най-мощните кралства
Император Тит - живот и управлениеИмператор Тит - живот и управлениеЗа какви свои заслуги император Тит получава огромна подкрепа и позитиви от поданиците си само за 2 години начело на империята? Това е въпрос, на който може би дават отговор биографичните данни за Тит Флавий Веспасиан Авуст
Ехнатон – какво трябва да знаемЕхнатон – какво трябва да знаемЗад загадъчното име Ехнатон се крие една уникална историческа личност със статут почти на божество. Става дума за известния като реформатор фараон Аменхотеп IV, по-известен като Ехнатон, но познат също и като Ехнейот