Исторически Личности

Исторически Личности

Любопитни истории и факти за исторически личности, които са се превърнали в неизменна част от нашите представи за историята. Исторически личности, допринесли в една или друга посока за развитието на човечеството.
Николай IНиколай IСпоред исторически източници управлението на Николай I е консервативно и строго, а на моменти брутално. Новият император Николай I не позволява своеволия от страх и нови бунтове
Рене Декарт - концепции и фолософияРене Декарт - концепции и фолософияКато философ Рене Декарт създава сложна метафизична система от концепции и разсъждения, които го отвеждат в дълбоките води на теологията, но изведена извън църковните канони.
Династия РокфелерДинастия РокфелерДинастията Рокфелер е една от онези, чиито имена винаги свързваме с власт и богатство. Династията Рокфелер оказва невероятно въздействие не само върху финансовия и политически живот в Америка.
Карл Маркс - кратка биографияКарл Маркс - кратка биографияИдеолога на комунизма Карл Маркс - философ, идеолог, революционер, мислител или агитатор? Философски настроеният млад Карл Маркс се превръща в бунтар, започвайки борба за налагане на либералните идеи на своята епоха
Имануел Кант - живот и историяИмануел Кант - живот и историяИмануел Кант е немски философ, който твори по време на Просвещението. Най-известната му творба е Критика на чистия разум. Кант твори и разсъждава върху философията и морала почти до самата си смърт.
Хегел - кратка биографияХегел - кратка биографияфилософията на Хегел става учение с влияние не само в Западна Европа, но и в Русия. Виждането за движението, промяната в света, са пътят на развитието и той се движи от противоречията в него, а не от статукво.
Рене Декарт - живот и историяРене Декарт - живот и историяРене Декарт е известен френски учен, математик и философ, наричан още бащата на модерната философия. Декарт не е просто баща на философията, а е един от най-велики мислители на човечеството
Животът на Махатма Ганди - една разтърсваща историяЖивотът на Махатма Ганди - една разтърсваща историяМахатма Ганди е познат и като Бащата на нацията. Той се бори срещу крайния расизъм и религиозна непоносимост. Вижте още интересни факти от живота на Махатма Ганди в тази кратка биографична история.
Смъртта на СталинСмъртта на СталинЙосиф Сталин, диктаторът на Съветския съюз, който управлява от 1924 година, умира в Москва на 5 март 1953 година. Причината за смъртта е инфаркт. Запознайте се с още подробности около смъртта на Сталин.
Марк Аврелий - живот и управлениеМарк Аврелий - живот и управлениеМарк Аврелий е римски император, който управлява между 161 и 180 г. Той е известен с философските си интереси и е един от най-уважаваните управници на Римската империя. Живот и управление на Марк Аврелий.