Праисторически хора и животни

Праисторически хора и животни

Любопитни факти и истории от живота на праисторическите хора. Находки, анализи и открития.
Еволюционната теория трябва да се преразгледа! Нови фосили объркаха всичкоЕволюционната теория трябва да се преразгледа! Нови фосили объркаха всичкоДва черепа, намерени в пещера в Южна Гърция, може да се окажат толкова изненадващо откритие, че да принудят учените да преразгледат отново една от старите и най-стабилни теории - еволюционната теория за човека
Мистериозните мумии от блатата СфангумМистериозните мумии от блатата СфангумВ блатата Сфангум в Северна Европа са открити трупове на хора на възраст до около две хиляди години. Те са мумифицирани по естествен начин. В блатата труповете се разлагат, но в Сфангум телата са запазени почти непокътнати. . .
Останки от древен носорог с размери на слон откриха в КримОстанки от древен носорог с размери на слон откриха в КримНамерените останки са ценно откритие, което може да обогати представите за фауната по тези места в най-стари времена. Гигантският щраус и камилата с размери един и половина пъти по-големи от съвременните. . .
Безплодие може би е довело до края на неандерталцитеБезплодие може би е довело до края на неандерталцитеНово изследване на университета в Марсилия, Франция, ръководено от известния антрополог Анна Деджоани, доведе до още една възможна хипотеза за края на неандерталците.
Откриха останки на най-древните предци на човека - Хомо еректусОткриха останки на най-древните предци на човека - Хомо еректусВ централната част на остров Ява индонезийски археолози откриха останки от най-древния човешки вид - Хомо еректус. Възрастта на находката надвишава всички предишни открития на този древен прародител на човека.
Откриха глава на огромен праисторически вълк в сибирските ледовеОткриха глава на огромен праисторически вълк в сибирските ледовеВ Сибир откриха огромна глава на древен, праисторически вълк. Смята се, че находката е била замразена преди около 40 000 години и е открита поради променящите се климатични условия. Уникалното откритие. . .
Фосилите на ЛусиФосилите на ЛусиДамата е наистина древна, живяла е преди около 4 милиона години. Коя е Луси и защо така я наричат? Какви сведения за нашето развитие получаваме от фосила на Луси
Опровергаха популярна теория за произхода на човекаОпровергаха популярна теория за произхода на човекаУчени излизат с нова постановка, която гласи, че човекът /Хомо сапиенс/ не произлиза от австралопитеците седиба, както бе прието досега, а от друг клон на австралопитеците - афаренсис, станал известен от фосилите на Луси
Отпечатъци на 12 млн. години от гигантската птица Моа намериха в Нова ЗеландияОтпечатъци на 12 млн. години от гигантската птица Моа намериха в Нова ЗеландияПтиците Mоа са гигантски нелетящи птици, населявали островната група Нова Зеландия. Те са най-големите птици, живели някога на Земята. Изчезнали са напълно през ХVІІ век.
Анализ на древни зъби промени представите за човешката еволюцияАнализ на древни зъби промени представите за човешката еволюцияСъвременните хора и неандерталците може би са се разделили като отделни видове поне преди 800 000 години, според анализ на близо 1000 зъба от хората и близките ни роднини.