sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Праисторически хора и животни
Праисторически хора и животни

Праисторически хора и животни

Любопитни факти и истории от живота на праисторическите хора. Находки, анализи и открития.
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Дамата от БитиковДамата от БитиковОткриването на мумифицираното тяло на древна жена, наречена от изследователите дамата от Битиков, е сензация. Дамата от Битиков е почти съвременница на Йоци, но няма неговата съдба.
Най-старите останки от Homo Sapiens в Европа са в пещерата Бачо КироНай-старите останки от Homo Sapiens в Европа са в пещерата Бачо КироПещерата Бачо Киро край Дряново е на път да промени изобщо възприятията ни за света и еволюцията на човека, защото в нея откриха част от най-стария Homo Sapiens в Европа.
Откриха кое животно е липсващата брънка в еволюциятаОткриха кое животно е липсващата брънка в еволюциятаВъпросът кое е липсващо звено между човека и животинските видове, е на път да получи много отговори. Предположенията взимат един интересен обрат благодарение на някои нови открития и показват как се е движила еволюцията
Нова хипотеза: Неандерталците са изчезнали заради ушни инфекцииНова хипотеза: Неандерталците са изчезнали заради ушни инфекцииЕдин от древните клонове за човека - неандерталците, продължават да предизвикват интереса на учените заради мистериозното си изчезване от историческата сцена.
Еволюционната теория трябва да се преразгледа! Нови фосили объркаха всичкоЕволюционната теория трябва да се преразгледа! Нови фосили объркаха всичкоДва черепа, намерени в пещера в Южна Гърция, може да се окажат толкова изненадващо откритие, че да принудят учените да преразгледат отново една от старите и най-стабилни теории - еволюционната теория за човека
Мистериозните мумии от блатата СфангумМистериозните мумии от блатата СфангумВ блатата Сфангум в Северна Европа са открити трупове на хора на възраст до около две хиляди години. Те са мумифицирани по естествен начин. В блатата труповете се разлагат, но в Сфангум телата са запазени почти непокътнати. . .
Останки от древен носорог с размери на слон откриха в КримОстанки от древен носорог с размери на слон откриха в КримНамерените останки са ценно откритие, което може да обогати представите за фауната по тези места в най-стари времена. Гигантският щраус и камилата с размери един и половина пъти по-големи от съвременните. . .
Безплодие може би е довело до края на неандерталцитеБезплодие може би е довело до края на неандерталцитеНово изследване на университета в Марсилия, Франция, ръководено от известния антрополог Анна Деджоани, доведе до още една възможна хипотеза за края на неандерталците.
Откриха останки на най-древните предци на човека - Хомо еректусОткриха останки на най-древните предци на човека - Хомо еректусВ централната част на остров Ява индонезийски археолози откриха останки от най-древния човешки вид - Хомо еректус. Възрастта на находката надвишава всички предишни открития на този древен прародител на човека.
Откриха глава на огромен праисторически вълк в сибирските ледовеОткриха глава на огромен праисторически вълк в сибирските ледовеВ Сибир откриха огромна глава на древен, праисторически вълк. Смята се, че находката е била замразена преди около 40 000 години и е открита поради променящите се климатични условия. Уникалното откритие. . .