Праисторически хора и животни

Праисторически хора и животни

Любопитни факти и истории от живота на праисторическите хора. Находки, анализи и открития.
Нова хипотеза: Неандерталците са изчезнали заради ушни инфекцииНова хипотеза: Неандерталците са изчезнали заради ушни инфекцииЕдин от древните клонове за човека - неандерталците, продължават да предизвикват интереса на учените заради мистериозното си изчезване от историческата сцена.
Еволюционната теория трябва да се преразгледа! Нови фосили объркаха всичкоЕволюционната теория трябва да се преразгледа! Нови фосили объркаха всичкоДва черепа, намерени в пещера в Южна Гърция, може да се окажат толкова изненадващо откритие, че да принудят учените да преразгледат отново една от старите и най-стабилни теории - еволюционната теория за човека
Мистериозните мумии от блатата СфангумМистериозните мумии от блатата СфангумВ блатата Сфангум в Северна Европа са открити трупове на хора на възраст до около две хиляди години. Те са мумифицирани по естествен начин. В блатата труповете се разлагат, но в Сфангум телата са запазени почти непокътнати. . .
Останки от древен носорог с размери на слон откриха в КримОстанки от древен носорог с размери на слон откриха в КримНамерените останки са ценно откритие, което може да обогати представите за фауната по тези места в най-стари времена. Гигантският щраус и камилата с размери един и половина пъти по-големи от съвременните. . .
Безплодие може би е довело до края на неандерталцитеБезплодие може би е довело до края на неандерталцитеНово изследване на университета в Марсилия, Франция, ръководено от известния антрополог Анна Деджоани, доведе до още една възможна хипотеза за края на неандерталците.
Откриха останки на най-древните предци на човека - Хомо еректусОткриха останки на най-древните предци на човека - Хомо еректусВ централната част на остров Ява индонезийски археолози откриха останки от най-древния човешки вид - Хомо еректус. Възрастта на находката надвишава всички предишни открития на този древен прародител на човека.
Откриха глава на огромен праисторически вълк в сибирските ледовеОткриха глава на огромен праисторически вълк в сибирските ледовеВ Сибир откриха огромна глава на древен, праисторически вълк. Смята се, че находката е била замразена преди около 40 000 години и е открита поради променящите се климатични условия. Уникалното откритие. . .
Фосилите на ЛусиФосилите на ЛусиДамата е наистина древна, живяла е преди около 4 милиона години. Коя е Луси и защо така я наричат? Какви сведения за нашето развитие получаваме от фосила на Луси
Опровергаха популярна теория за произхода на човекаОпровергаха популярна теория за произхода на човекаУчени излизат с нова постановка, която гласи, че човекът /Хомо сапиенс/ не произлиза от австралопитеците седиба, както бе прието досега, а от друг клон на австралопитеците - афаренсис, станал известен от фосилите на Луси
Отпечатъци на 12 млн. години от гигантската птица Моа намериха в Нова ЗеландияОтпечатъци на 12 млн. години от гигантската птица Моа намериха в Нова ЗеландияПтиците Mоа са гигантски нелетящи птици, населявали островната група Нова Зеландия. Те са най-големите птици, живели някога на Земята. Изчезнали са напълно през ХVІІ век.