Римската Империя

Римската Империя

Любопитни истории и факти за една от най-великите сили, заемаща своето значимо място в света. Историята на Римската Империя е събрала в себе си смели владетели, неразумни управници, достойни римски граждани, действията на много от които водят до развитие, усъвършенстване и значими промени в целия свят.
Разрушаването на ЙерусалимРазрушаването на ЙерусалимИ докато кръстоносните походи са известни на повечето хора, има една битка, която не е толкова популярна в историята и за която много хора не са чували. Това е разрушаването на Йерусалим през 70 година.
Какво точно се е случило с Помпей?Какво точно се е случило с Помпей?Помпей се намира в подножието на Везувий. Фаталното за града изригването на Везувий е предшествано от земетресение 17 години по-рано, което е трябвало да послужи като предупреждение на жителите на Помпей
9 неизвестни фактa за римските гладиатори9 неизвестни фактa за римските гладиаториРимската империя е била една от най-великите на всички времена. И като говорим за нея, няма как да пропуснем гладиаторите. Истината за тях е коренно различна от това, което сме свикнали да гледаме в холивудските филми.
Император Адриан - възход и падениеИмператор Адриан - възход и падениеПублий Елий Адриан е третият от една група от петима императори, които историята определя като добри владетели. Не само от гледна точка на съвременниците му, но и от тази на потомците.
Откриха тайна подземна камера в двореца на НеронОткриха тайна подземна камера в двореца на НеронДворецът на Нерон е построен преди около 2000 години след пожара в Рим. При реставрацията, която тече сега, е направено откритие - тайна стая, която представлява подземна камера, богато украсена с мозайки на. . .
Замърсяването е било факт още по време на римлянитеЗамърсяването е било факт още по време на римлянитеЕкологията е една от най-дискутираните съвременни теми. Замърсяването на околната среда тревожи хората и затова зелената идея печели все повече привърженици.
Историята на император Константин - Константин ВеликиИсторията на император Константин - Константин ВеликиСред забележителните личности в световната история на малцина е присъдено да бъдат назовани Велики. Един от тях е Константин, император на Римската империя.
Историята на император ДиоклецианИсторията на император ДиоклецианДиоклециан е един от римските императори, намерили място в историята с делата си, бележещи края на определена епоха. Той е последният от така наречените войнишки императори и първият император от късния. . .
Тайната на Римската порта към Ада вече е разкритаТайната на Римската порта към Ада вече е разкритаВ древността римляните изпитвали страхопочитание към храма Хиераполис, разположен на територията на съвременна Турция. Причината е, че всяко живо същество, прекрачило прага, умирало. Изключение правели единствено посветените жреци.
Боговете в Древен РимБоговете в Древен РимБожествата, почитани от римляните, са почти необозримо множество. Пантеонът се формира първоначално под влияние на етруските вярвания, пряко и косвено е влиянието на гръцките вярвания, множество богове проникват в Рим от източни религии.