Римската Империя

Римската Империя

Любопитни истории и факти за една от най-великите сили, заемаща своето значимо място в света. Историята на Римската Империя е събрала в себе си смели владетели, неразумни управници, достойни римски граждани, действията на много от които водят до развитие, усъвършенстване и значими промени в целия свят.
Император Траян - живот и управлениеИмператор Траян - живот и управлениеВ управлението на Рим има група от императори, които носят названието Петимата добри императори. Най-известен сред тях е император Траян. Император Траян - живот и управление.
Император Максимиан - живот и управлениеИмператор Максимиан - живот и управлениеМаксимиан е съуправител на Диоклециан и когато заема най-високия пост в Римската империя, носи името Цезар Марк Аврелий Валерий Максимиан Август. Император Максимиан Херкулий носи пищна титла
Император Теодосий І - живот и управлениеИмператор Теодосий І - живот и управлениеЕдин от императорите, който с делата си прикачва към името си определението Велики, а след смъртта си е канонизиран за светец, е Теодосий І. С какво император Теодосий І успява да си спечели подобна слава?
Император Тит - живот и управлениеИмператор Тит - живот и управлениеЗа какви свои заслуги император Тит получава огромна подкрепа и позитиви от поданиците си само за 2 години начело на империята? Това е въпрос, на който може би дават отговор биографичните данни за Тит Флавий Веспасиан Авуст
Източната Римска империяИзточната Римска империяДревен Рим е една от водещите цивилизации на античния свят. Решаващата му роля върху развитието на световната история е безспорна. Източната Римска империя - възход и падение.
Император Веспасиан - живот и управлениеИмператор Веспасиан - живот и управлениеДнес непрекъснато използваме, най-често в преносен смисъл, фразата Парите не миришат. Автор на тази максима е римският император Веспасиан. Император Веспасиан - живот и управление.
Най-големите римски градове в БългарияНай-големите римски градове в БългарияТова са най-големите градове от римско време в България - новопостроени, и стари тракийски селища, които се радвали на разцвет през римската епоха.
Римските императори: Антонин ПийРимските императори: Антонин ПийПочти всеки римски император е скандален и известен. Има обаче само един от тях, когото историята определя като скучен и в същото време ефективен владетел. Това е император Антонин Пий
Разрушаването на ЙерусалимРазрушаването на ЙерусалимИ докато кръстоносните походи са известни на повечето хора, има една битка, която не е толкова популярна в историята и за която много хора не са чували. Това е разрушаването на Йерусалим през 70 година.
Какво точно се е случило с Помпей?Какво точно се е случило с Помпей?Помпей се намира в подножието на Везувий. Фаталното за града изригването на Везувий е предшествано от земетресение 17 години по-рано, което е трябвало да послужи като предупреждение на жителите на Помпей