История на България

История на България

Любопитни материали и факти от историята на България - вековен низ от възходи и падения през различните исторически периоди. Тук ще направим опит да осветлим някои факти от най-древната българска история, както и да разсеем някои от заблудите, които битуват в съзнанието на българина.
Историята на цар Иван Асен IИсторията на цар Иван Асен IЦар Иван Асен I е единият от тримата братя Асеневци, основали Втората българска държава (XII-XIV в. ). Цар Иван Асен I е известен с прозвището Белгун, което на старобългарски значело мъдър“.
Съединението на БългарияСъединението на БългарияОфициалното обявяване на Съединението на България е на 6 септември 1885 година. Великите сили са стъписани от това дръзко събитие.
Българските владетели: Цар Петър IБългарските владетели: Цар Петър IМалко преди смъртта си, цар Симеон посочва Петър като свой наследник. Назначава му наставник, тъй като разбира, че Петър няма нужния опит да управлява. Постижения и управление на цар Петър I.
Волжка България - възход и падениеВолжка България - възход и падениеСъчетавайки богатството от много култури Волжка България е държавно формирование, което е далече географски и исторически от нас. Волжка България обаче събужда интереса на учените, защото е важна част от нашата
Кратката история на Видинското ЦарствоКратката история на Видинското ЦарствоВидинското царство съществува за кратко, като се появява в края на 13 век благодарение на силните процеси на феодализация на Балканите през този период, довели до падането на целия регион под османска власт.
Прабългарите - кратка история и любопитни фактиПрабългарите - кратка история и любопитни фактиНачало на историята на прабългарския етнос според Именник на българските ханове. Любопитни факти за прабългарския етнос. Колко са били българите на Аспарух? Вижте кратката история на прабългарите
Най-известните български хайдутиНай-известните български хайдутиВ продължение на четири века хайдутите тормозили турските власти и помагали на поробеното население. Някои от тези борци срещу османците добили почти легендарен статус. Ето ги най-известните български хайдути.
Черната чума от XIV век и какво причини тя на БългарияЧерната чума от XIV век и какво причини тя на БългарияВъпреки че понякога този факт като че ли се забравя, няма бедствие, сполетявало България с такава ярост, като чумата от XIV век. Вижте повече:
Цар Иван Асен ІІ - живот и управлениеЦар Иван Асен ІІ - живот и управлениеИван Асен ІІ не просто управлява страната в трудните времена на ранното Средновековие, но и влияе на събитията в региона, променят историята с делата си. Цар Иван Асен ІІ - великият български владетел
Христо Ботев - живот, творчество и революционна дейностХристо Ботев - живот, творчество и революционна дейностОгромното въздействие на огнената поезия на Ботев се дължи както на самите поетически достойнства на стиховете, така и на житейската съдба на поета. Тя е отражение на ума и таланта на една необикновена личност