История на България

История на България

Любопитни материали и факти от историята на България - вековен низ от възходи и падения през различните исторически периоди. Тук ще направим опит да осветлим някои факти от най-древната българска история, както и да разсеем някои от заблудите, които битуват в съзнанието на българина.
Историята на Иванко - убиецът на цар Асен ІИсторията на Иванко - убиецът на цар Асен ІТърсачи на истината за българската история твърдят, че боляринът Иванко не е убиецът на цар Асен І, нещо повече - виждат в него честен патриот, който прави всичко в полза на своята родина.
Падането под турско робство - причини и фактиПадането под турско робство - причини и фактиНай-трагичният период в историята на България обхваща около 50 години от края на ХІV век, това е времето на падането на България под турско робство
Появата на Велика БългарияПоявата на Велика БългарияВелика България става един от народите-пионери с цивилизаторска мисия на Земята. Народът на прабългарите е голям и древен народ, служил за пример за обществено и духовно развитие
Произход на прабългаритеПроизход на прабългаритеПонятието прабългари или протобългари е късно въведение, от ХІХ век, с което се обозначават племената на номади с не напълно изяснен произход като етнос, мигрирал от централните части на Азия в Европа.
Загадъчната смърт на българските владетелиЗагадъчната смърт на българските владетелиНай-известният надпис, стигнал до нас от дълбините на времето, приписван на владетеля Омуртаг, гласи, че човек и добре да живее, умира и друг се ражда. Вижте загадъчната смърт на някои от българските владетели
Кой и защо уби Стефан Стамболов?Кой и защо уби Стефан Стамболов?За смъртта на Стефан Стамболов историците са категорични, че няма по-кърваво и по-жестоко убийство на българската политическа сцена.
Династията Дуло – забравените владетели на ЕвропаДинастията Дуло – забравените владетели на ЕвропаДинастията Дуло са основателите и първите владетели на съвременна България. Нейните представители са едни от най-мощните монарси на ранното Средновековие като Кубрат, Аспарух, Тервел.
Безценните подаръци, които получавал Тодор Живков, излизат наявеБезценните подаръци, които получавал Тодор Живков, излизат наявеКато дългогодишен държавен глава Тодор Живков е получавал много и най-ценни подаръци от цял свят. Голяма част от тях днес могат да се видят в родния му град Правец. Най-ценните обаче остават забулени в мистерия.