История на България

История на България

Любопитни материали и факти от историята на България - вековен низ от възходи и падения през различните исторически периоди. Тук ще направим опит да осветлим някои факти от най-древната българска история, както и да разсеем някои от заблудите, които битуват в съзнанието на българина.
Съединението на БългарияСъединението на БългарияОфициалното обявяване на Съединението на България е на 6 септември 1885 година. Великите сили са стъписани от това дръзко събитие.
Българските владетели: Цар Петър IБългарските владетели: Цар Петър IМалко преди смъртта си, цар Симеон посочва Петър като свой наследник. Назначава му наставник, тъй като разбира, че Петър няма нужния опит да управлява. Постижения и управление на цар Петър I.
Волжка България - възход и падениеВолжка България - възход и падениеСъчетавайки богатството от много култури Волжка България е държавно формирование, което е далече географски и исторически от нас. Волжка България обаче събужда интереса на учените, защото е важна част от нашата
Кратката история на Видинското ЦарствоКратката история на Видинското ЦарствоВидинското царство съществува за кратко, като се появява в края на 13 век благодарение на силните процеси на феодализация на Балканите през този период, довели до падането на целия регион под османска власт.
Прабългарите - кратка история и любопитни фактиПрабългарите - кратка история и любопитни фактиНачало на историята на прабългарския етнос според Именник на българските ханове. Любопитни факти за прабългарския етнос. Колко са били българите на Аспарух? Вижте кратката история на прабългарите
Най-известните български хайдутиНай-известните български хайдутиВ продължение на четири века хайдутите тормозили турските власти и помагали на поробеното население. Някои от тези борци срещу османците добили почти легендарен статус. Ето ги най-известните български хайдути.
Черната чума от XIV век и какво причини тя на БългарияЧерната чума от XIV век и какво причини тя на БългарияВъпреки че понякога този факт като че ли се забравя, няма бедствие, сполетявало България с такава ярост, като чумата от XIV век. Вижте повече:
Цар Иван Асен ІІ - живот и управлениеЦар Иван Асен ІІ - живот и управлениеИван Асен ІІ не просто управлява страната в трудните времена на ранното Средновековие, но и влияе на събитията в региона, променят историята с делата си. Цар Иван Асен ІІ - великият български владетел
Христо Ботев - живот, творчество и революционна дейностХристо Ботев - живот, творчество и революционна дейностОгромното въздействие на огнената поезия на Ботев се дължи както на самите поетически достойнства на стиховете, така и на житейската съдба на поета. Тя е отражение на ума и таланта на една необикновена личност
Историята на Първото българско царствоИсторията на Първото българско царствоПървата държава на българите на Балканите, известна още като Дунавска България, просъществува от създаването си през 681 година до 1018 година, когато пада под робството на могъщия си съсед - Византия.