sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»История на България
История на България

История на България

Любопитни материали и факти от историята на България - вековен низ от възходи и падения през различните исторически периоди. Тук ще направим опит да осветлим някои факти от най-древната българска история , както и да разсеем някои от заблудите, които битуват в съзнанието на българина.
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Априлското въстаниеАприлското въстаниеВ историята на всеки народ има паметни дати, които разкриват същността на националния характер и са емблема на духа на цял народ. Априлското въстание - избухване и потушаване.
Кан КотрагКан КотрагДнешните наследници на Котраговата държава могат да бъдат намерени сред руснаците, украинците и малцината българи, оцелели при русификацията след ХV век. Кой е кан Котраг?
Кан АлцекКан АлцекКан Алцек - Предводителят на българите в Италия. Най-малкият син на кан Кубрат - Алцек, е известен още с имената Алциок и Алцего.
Кан КуберКан КуберСлед 660 година под напора на хазарските нашествия Стара Велика България на Кубрат търпи разпад. Двама от синовете му - Аспарух и Кубер тръгват на запад. Знаем всичко по обясними причини за събитията около Аспарух, но каква съдба сподиря кан Кубер по път
Самарско знамеСамарско знамеСамарското знамето е бойно знаме, един от най-важните символи на въоръжените сили на България. Самарското знаме е избродирано от монахините от Иверския женски манастир, е дарено от жителите на гр. Самара, Русия
Освобождението от турско робствоОсвобождението от турско робство3 март 1878 г донася свободата на България. Освобождението слага началото на Третата българска държава на Дунав, която продължава да живее с името, с което е създадена, до днес.
Кратка история на българските цареКратка история на българските цареВсички български владетели и царе на едно място. Първият известен български владетел Кубрат използва титлата (според някои учени) каган, което за степните народи е титла, граничеща по тежест с император.
Санстефанска България и Санстефански мирен договорСанстефанска България и Санстефански мирен договорДатата 3 март 1878 година е толкова значима за България, че се е превърнала в национален празник. На тази дата се правят първите стъпки към създаване на независима българска държава. Санстефански мирен договор.
Историята на цар Иван Асен IИсторията на цар Иван Асен IЦар Иван Асен I е единият от тримата братя Асеневци, основали Втората българска държава (XII-XIV в. ). Цар Иван Асен I е известен с прозвището Белгун, което на старобългарски значело мъдър“.
Българските владетели: Цар Петър IБългарските владетели: Цар Петър IМалко преди смъртта си, цар Симеон посочва Петър като свой наследник. Назначава му наставник, тъй като разбира, че Петър няма нужния опит да управлява. Постижения и управление на цар Петър I.