Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»История на България
История на България

История на България

Любопитни материали и факти от историята на България - вековен низ от възходи и падения през различните исторически периоди. Тук ще направим опит да осветлим някои факти от най-древната българска история , както и да разсеем някои от заблудите, които битуват в съзнанието на българина.
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Как е обявена независимостта на БългарияКак е обявена независимостта на България
22 Септ.
Независимостта на България е обявена на 22 септември 1908 година във Велико Търново с манифест княз Фердинанд. Актът на обявяване на независимостта отхвърля и последните васални връзки с Османската империя.
Съединението на БългарияСъединението на България
06 Септ.
Официалното обявяване на Съединението на България е на 6 септември 1885 година. Великите сили са стъписани от това дръзко събитие.
Априлското въстаниеАприлското въстание
01 Май
В историята на всеки народ има паметни дати, които разкриват същността на националния характер и са емблема на духа на цял народ. Априлското въстание - избухване и потушаване.
Кан КотрагКан Котраг
27 Април
Днешните наследници на Котраговата държава могат да бъдат намерени сред руснаците, украинците и малцината българи, оцелели при русификацията след ХV век. Кой е кан Котраг?
Кан АлцекКан Алцек
23 Април
Кан Алцек - Предводителят на българите в Италия. Най-малкият син на кан Кубрат - Алцек, е известен още с имената Алциок и Алцего.
Кан КуберКан Кубер
19 Април
След 660 година под напора на хазарските нашествия Стара Велика България на Кубрат търпи разпад. Двама от синовете му - Аспарух и Кубер тръгват на запад. Знаем всичко по обясними причини за събитията около Аспарух, но каква съдба сподиря кан Кубер по път
Самарско знамеСамарско знаме
05 Март
Самарското знамето е бойно знаме, един от най-важните символи на въоръжените сили на България. Самарското знаме е избродирано от монахините от Иверския женски манастир, е дарено от жителите на гр. Самара, Русия
Освобождението от турско робствоОсвобождението от турско робство
03 Март
3 март 1878 г донася свободата на България. Освобождението слага началото на Третата българска държава на Дунав, която продължава да живее с името, с което е създадена, до днес.
Кратка история на българските цареКратка история на българските царе
05 Ноем.
Всички български владетели и царе на едно място. Първият известен български владетел Кубрат използва титлата (според някои учени) каган, което за степните народи е титла, граничеща по тежест с император.
Санстефанска България и Санстефански мирен договорСанстефанска България и Санстефански мирен договор
20 Септ.
Датата 3 март 1878 година е толкова значима за България, че се е превърнала в национален празник. На тази дата се правят първите стъпки към създаване на независима българска държава. Санстефански мирен договор.
Историята на цар Иван Асен IИсторията на цар Иван Асен I
16 Септ.
Цар Иван Асен I е единият от тримата братя Асеневци, основали Втората българска държава (XII-XIV в. ). Цар Иван Асен I е известен с прозвището Белгун, което на старобългарски значело мъдър“.
Българските владетели: Цар Петър IБългарските владетели: Цар Петър I
05 Юли
Малко преди смъртта си, цар Симеон посочва Петър като свой наследник. Назначава му наставник, тъй като разбира, че Петър няма нужния опит да управлява. Постижения и управление на цар Петър I.
Волжка България - възход и падениеВолжка България - възход и падение
21 Юни
Съчетавайки богатството от много култури Волжка България е държавно формирование, което е далече географски и исторически от нас. Волжка България обаче събужда интереса на учените, защото е важна част от нашата