История на България

История на България

Любопитни материали и факти от историята на България - вековен низ от възходи и падения през различните исторически периоди. Тук ще направим опит да осветлим някои факти от най-древната българска история, както и да разсеем някои от заблудите, които битуват в съзнанието на българина.
Историята на Първото българско царствоИсторията на Първото българско царствоПървата държава на българите на Балканите, известна още като Дунавска България, просъществува от създаването си през 681 година до 1018 година, когато пада под робството на могъщия си съсед - Византия.
Историята на Иванко - убиецът на цар Асен ІИсторията на Иванко - убиецът на цар Асен ІТърсачи на истината за българската история твърдят, че боляринът Иванко не е убиецът на цар Асен І, нещо повече - виждат в него честен патриот, който прави всичко в полза на своята родина.
Падането под турско робство - причини и фактиПадането под турско робство - причини и фактиНай-трагичният период в историята на България обхваща около 50 години от края на ХІV век, това е времето на падането на България под турско робство
Появата на Велика БългарияПоявата на Велика БългарияВелика България става един от народите-пионери с цивилизаторска мисия на Земята. Народът на прабългарите е голям и древен народ, служил за пример за обществено и духовно развитие
Произход на прабългаритеПроизход на прабългаритеПонятието прабългари или протобългари е късно въведение, от ХІХ век, с което се обозначават племената на номади с не напълно изяснен произход като етнос, мигрирал от централните части на Азия в Европа.
Загадъчната смърт на българските владетелиЗагадъчната смърт на българските владетелиНай-известният надпис, стигнал до нас от дълбините на времето, приписван на владетеля Омуртаг, гласи, че човек и добре да живее, умира и друг се ражда. Вижте загадъчната смърт на някои от българските владетели
Кой и защо уби Стефан Стамболов?Кой и защо уби Стефан Стамболов?За смъртта на Стефан Стамболов историците са категорични, че няма по-кърваво и по-жестоко убийство на българската политическа сцена.
Династията Дуло – забравените владетели на ЕвропаДинастията Дуло – забравените владетели на ЕвропаДинастията Дуло са основателите и първите владетели на съвременна България. Нейните представители са едни от най-мощните монарси на ранното Средновековие като Кубрат, Аспарух, Тервел.
Безценните подаръци, които получавал Тодор Живков, излизат наявеБезценните подаръци, които получавал Тодор Живков, излизат наявеКато дългогодишен държавен глава Тодор Живков е получавал много и най-ценни подаръци от цял свят. Голяма част от тях днес могат да се видят в родния му град Правец. Най-ценните обаче остават забулени в мистерия.