Археология

Археология

Археологическите открития , направени в различни исторически периоди ни позволяват да разкрием много от тайните и загадките на миналото. Любопитни факти и истории за разнообразни археологически открития и находки от България и света.
Откриха неизвестни досега съзвездия на тавана на египетски храмОткриха неизвестни досега съзвездия на тавана на египетски храмПо време на реставрация на древен египетски храм екип от археолози прави изумително откритие - оригинални надписи на йероглифно писмо на възраст 2000 години. Този астрономическият таван е изображение на нощно небе
Мистерията на естествените ядрени реактори, намерени в ГабонМистерията на естествените ядрени реактори, намерени в ГабонВ щата Габон през 1972 г. е била открита уранова мина, която е действала като естествен ядрен реактор преди цели 1 900 милиона години. Естественият ядрен реактор е разположен близо до екватора в западна Африка
Мистерията ДеринкуюМистерията ДеринкуюВ турския регион Кападокия има град, наречен Деринкую, който е подземен и истинско чудо на архитектурата. Град Деринкую е бил случайно открит през 1963 година от местно семейство.
Археолози откриха гигански кръг от шахти близо до СтоунхенджАрхеолози откриха гигански кръг от шахти близо до СтоунхенджЧовечеството винаги се е опитвало да разгадае загадките в света и този интерес е напълно нормален. Една от най-любопитните мистерии е Стоунхендж.
Имало ли е бебешки шишета в праисторическите времена?Имало ли е бебешки шишета в праисторическите времена?Днес за отглеждането на бебето работи цяла индустрия. На пазара могат да се намерят нейните продукти, които задоволяват всеки един аспект от нуждите на новороденото.
Откриха мистериозна игра на смъртта в ЕгипетОткриха мистериозна игра на смъртта в ЕгипетНамерената древна дъска в Египет с името игра на смъртта. Донякъде тя наподобява известната дъска Уиджа (агл. Ouija Board). Смята се, че тази дъска представлява игра за двама играчи, като съответно всеки хвърля зара и. . .
Уникален подземен комплекс на 2000 г. разкриха в ЙерусалимУникален подземен комплекс на 2000 г. разкриха в ЙерусалимПодземен комплекс на повече от 2 000 години, прокопан в скалата под Западната стена Йерусалим, откриха археолози преди дни. Учените, участвали в разкопките, определят находката като уникална
Заешка дупка води към мистериозен лабиринт от пещери на тамплиеритеЗаешка дупка води към мистериозен лабиринт от пещери на тамплиеритеНяма данни относно причината за изграждане на подземния лабиринт нито откога датира, въпреки че много хора вярват, че рицарите тамплиери са превърнали подземните пещери в тайно място за срещи някъде през 17 век.
Древна скална рисунка в Иран изуми ученитеДревна скална рисунка в Иран изуми ученитеИрански археолози се натъкнали на интересна скална рисунка преди 3 години, но първоначално тази скална рисунка не била идентифицирана като изображение, тъй като е с необичайна форма
Уникални пещерни рисунки на 15 000 години откриха в ИспанияУникални пещерни рисунки на 15 000 години откриха в ИспанияКъм историческото наследство на пещерни рисунки наскоро се добавиха и уникалните скални рисунки от пещерата Кова де ла Фонт Мажор в Каталуния, чиято възраст се определя на поне 15 000 години.