Древни Цивилизации
Ancient CivilizationsDrevne civilizacije
Древни Цивилизации

Древни Цивилизации

Любопитни факти и истории за древни цивилизации , преживели своя възход и падение, след което са изчезнали завинаги от нашето полезрение, но продължават да будят и в днешно време недоумение сред археолози, ученици и историци. Колко развити са били древните цивилизации и какво е довело до тяхната гибел?
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Империята на инкитеИмперията на инките
03 Януари
Краят на империята на инките дошъл заради разделението между народа, тъй като последният инка починал, без да посочи свой заместник. Местоположение и възникване на империята на инките. Всичко за империята на инките
Халикарнаският мавзолейХаликарнаският мавзолей
17 Ноем.
Всички знаят значението на думата мавзолей, назоваваща голяма гробница, до която живите имат достъп, но малцина знаят откъде произлиза това название. Халикарнаският мавзолей:
Седемте чудеса на античния святСедемте чудеса на античния свят
01 Ноем.
Когато се срещнем с нещо с невиждана, ненадмината и изумителна красота, обикновено го наричаме осмото чудо на света. Но кои са другите седем чудеса на стария свят. Емблематичните 7 чудеса на древния свят
Как са се променяли генетично най-старите европейски цивилизацииКак са се променяли генетично най-старите европейски цивилизации
29 Май
Досега в науката се смяташе, че през ранната Бронзова епоха местните жители от Егейската цивилизация са се смесвали с мигрантите от други региони. Как са се променяли генетично най-старите европейски цивилизации?
Кои са атлантите?Кои са атлантите?
23 Май
Атлантида е загинала преди повече от 350 хиляди години, но част от нейното население е оцеляло чак до десетото хилядолетие преди Христа. Как са изглеждали атлантите?
Тайната на портата на Ада край Памуккале е разкритаТайната на портата на Ада край Памуккале е разкрита
07 Март
На мястото на съвременния турски град Памуккале е съществувал град, наречен Хиераполис (Портите на Ада). Там е имало светилище, в което жреци са извършвали жертвоприношения на животни - както малки, така и големи.
Историята на древния подземен град НушабадИсторията на древния подземен град Нушабад
02 Дек.
Потъналият в мистерия подземен град Нушабад, което се превежда като града на вкусната студена вода, е построен, след като сасанидският крал, минавайки през тази местност, спрял да пие вода от кладенец
Мачу Пикчу се оказа по-стар, отколкото учените предполагахаМачу Пикчу се оказа по-стар, отколкото учените предполагаха
07 Август
Известният перуански град на инките Мачу Пикчу, разположен високо в Андите, вероятно е с няколко десетилетия по-стар, отколкото се смяташе до сега.
Древният град на джуджетата Макхуник побърка археолозиДревният град на джуджетата Макхуник побърка археолози
13 Май
През 40-те години на XX век в пустинята около Шахдад, в провинция Керман в Иран е открит загадъчен град. Селището, което носи името Макхуник, някога е било дом на древна цивилизация на джуджета.
Леденият човек ЙоциЛеденият човек Йоци
30 Март
Леденият човек Йоци е името, което учените дават на случайно открит мумифициран труп на човек, живял преди 5300 години. Йоци е най-старото човешко същество, останало напълно запазено до днес.