Исторически събития

Исторически събития

Истински истории и факти от реални исторически събития от България и света, които са оставили следа в човешката история. Любопитни истории и случки от близкото и далечно минало.
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Саладин и битката за ЙерусалимСаладин и битката за Йерусалим
04 Ноем.
Една от емблематичните битки, за която се разказва в учебниците по история, е тази от 29 септември 1187 година, когато Йерусалим е превзет от войските на султан Саладин
Най-забавните неща, които са се случили по време на Студената войнаНай-забавните неща, които са се случили по време на Студената война
21 Окт.
Студената война е един от най-напрегнатите и разрушителни периоди в човешката история. В годините между 1945 и 1989 самото съществуване на цивилизацията бе поставено под въпрос. Тогава в ума на всеки бе ядрената. . .
Третият кръстоносен походТретият кръстоносен поход
15 Окт.
През Средните векове са организирани четири кръстоносни похода, завършили с различен резултат. Ще се спрем на Третия поход на рицарството и значението му в историята на Европа
Титаник гние бързо и се връща към природатаТитаник гние бързо и се връща към природата
24 Август
Една от най-големите трагедии на новото време е потъването на презокеанския лайнер Титаник преди един век след сблъсък с айсберг в Атлантическия океан.
Най-бруталните мъчения, измислени от човекаНай-бруталните мъчения, измислени от човека
02 Август
1
Дори и днес изтезанията са брутална реалност за много нещастни хора по света. Ето някои от най-бруталните мъчения познати на света.
Титаник продължава да изпраща сигнал за бедствие на всеки шест годиниТитаник продължава да изпраща сигнал за бедствие на всеки шест години
16 Юли
Свръхмодерния за времето си пътнически лайнер Титаник е първият морски съд изпратил сигнала за бедствие SOS по радиотелеграф. Това е факт, известен на всички.
Вече може да видите отпечатък от пръста на Леонардо да ВинчиВече може да видите отпечатък от пръста на Леонардо да Винчи
04 Юни
През тази година се навършват 500 години от смъртта на Леонардо да Винчи, може би най-големият ренесансов гений. Леонардо не е делял науката от изкуството, смятал е, че научните му занимания го правят по-добър творец.
Великото преселение на народитеВеликото преселение на народите
26 Март
Великото преселение на народите е период на невиждана човешка миграция, настъпила приблизително между 300 и 700 г. в Европа, отбелязвайки прехода от късната античност към ранното средновековие.
Историята на отец Урбан Грандиер, който сключи договор с ДяволаИсторията на отец Урбан Грандиер, който сключи договор с Дявола
25 Март
Историята на отец Урбан Грандиер е една от най-дълго пазените тайни на Католическата църква. Описван от съвременниците си като дяволски красив мъж, отец Урбан имал репутацията на изключителен. . .
Историята на Хетското царствоИсторията на Хетското царство
22 Март
Много древни народи, живели и изчезнали, са оставили по нещо на следващите поколения. Хетите не правят изключение, на тях се дължи изобретяването на бойната колесница, която им давала предимство в битките.