Исторически събития

Исторически събития

Истински истории и факти от реални исторически събития от България и света, които са оставили следа в човешката история. Любопитни истории и случки от близкото и далечно минало.
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Зеленият човек или истинската история на човека без лицеЗеленият човек или истинската история на човека без лице
10 Дек.
Историята за Зеления човек, познат още като Човека без лице, е зловеща градска легенда от американския Среден запад. Но Зеленият човек е бил истински – мъж на име Реймънд Робинсън.
Странният случай на Катрин Хъдсън - игленото момичеСтранният случай на Катрин Хъдсън - игленото момиче
03 Дек.
Най-странният случай в дългата история на Нотингамската болница (а и не само) е може би този на Катрин Хъдсън (Кити). Страстта ѝ към иглите смразява кръвта
Джон Лий – мъжът, който не можеше да бъде обесенДжон Лий – мъжът, който не можеше да бъде обесен
26 Ноем.
В историята има човек, който е направил екзекуцията си - смърт чрез обесване, почти невъзможна. Джон Лий е мъжът, който не успяха да обесят
Планът на Хенри Кисинджър за геноцида на храните от 1974 г.Планът на Хенри Кисинджър за геноцида на храните от 1974 г.
23 Ноем.
На 10 декември 1974 г. Съветът за национална сигурност на САЩ, под ръководството на Хенри Кисинджър завършва Меморандум 200.
Когато разводът бил забранен, съпрузите продавали жените си на търгКогато разводът бил забранен, съпрузите продавали жените си на търг
31 Юли
През Средновековието и до края на 19 век разводът бил забранен. Смятал се за небогоугодно дело и затова, когато съпрузите искали да се разделят с жените си, ги продавали на публичен търг срещу символична цена.
Историята на Мери Елън, която отвори очите на заспалото обществоИсторията на Мери Елън, която отвори очите на заспалото общество
14 Юли
През 1874 година историята на Мери Елън преобръща законите, защото дотогава за домашното насилие се говорело само зад затворени врати. Никой не знаел какво да направи, когато чуе, че дете крещи за помощ.
Хипатия - единствената жена учен в Средновековието и бруталното ѝ убийствоХипатия - единствената жена учен в Средновековието и бруталното ѝ убийство
25 Юни
И до днес много учени се прекланят през делата на Хипатия, определяна многократно като първата жена учен. Тя се занимавала с физика, математика, философия и астрономия.
Тя е първата жена, осъдена на смърт заради жестокостта сиТя е първата жена, осъдена на смърт заради жестокостта си
15 Юни
Години наред Велма Барфийлд се криела зад фасадата на любяща майка и набожна баба, докато не станало ясно, че тя е един от най-опасните серийни убийци.
Престъплението от страст, което разтърси ХоливудПрестъплението от страст, което разтърси Холивуд
30 Май
През 1910 година Холивуд е бил далеч от сегашния си блясък, но дори и в тези години всеки е мечтаел да стане известен. Заедно с продуцирането на първите филми обаче, периодът на ранния Холивуд се свързва и с едно разтърсващо убийство. . .
Изумителната история на евреите лилипути, оцелели при ХолокостаИзумителната история на евреите лилипути, оцелели при Холокоста
28 Януари
Във времената на Холокоста животът на европейските евреи преминава през големи обрати и най-често има трагичен край. Семейство Овиц обаче, които по волята на съдбата били лилипути, успяват да се спасят в тежките за цял свят години.