Археология

Археология

Археологическите открития , направени в различни исторически периоди ни позволяват да разкрием много от тайните и загадките на миналото. Любопитни факти и истории за разнообразни археологически открития и находки от България и света.
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Мистерията на Гьобекли тепеМистерията на Гьобекли тепеОт древния свят са останали много чудеса, които продължават да смайват умовете на хората и да бъдат неразгадаема мистерия. Те загатват, че историята на света може би е била по-различна от това, което знаем днес.
Багдадската батерияБагдадската батерияПреди 83 г. при разкопки на древно селище от преди 2 000 в близост до Багдад работниците от обекта намират малка ваза, която предизвиква недоумение сред специалистите. Вижте мистерията на Багдадската батерия
Откриха уникален римски мавзолей с огромна кула край ПловдивОткриха уникален римски мавзолей с огромна кула край ПловдивЦенна археологическа находка - гигантски мавзолей, датиращ от римска епоха, откриха край Пловдив. Той се намира недалеч от село Маноле, където от известно време около могила Мал Тепе кипят. . .
Нови разкопки показват, че истинската възраст на Троя може да е другаНови разкопки показват, че истинската възраст на Троя може да е другаЕдно от най-забележителните места на Земята, включено в списъка на световното културно и историческо наследство, е античният град Троя, наричан в древността Илион.
Артефакти на неизвестна цивилизация шашнаха учени!Артефакти на неизвестна цивилизация шашнаха учени!Откритието на еквадорски, руски и японски учени напълно се вписва в представата за сензационна находка. Учени се натъкнаха на артефакти, които са завещание от неизвестна досега цивилизация. Коя ли е тя?
Откриха раннонеолитен гроб със скелет на 7600 години в СлатинаОткриха раннонеолитен гроб със скелет на 7600 години в СлатинаДнес учените са на път да установят дали първата цивилизация в Европа не е възникнала точно тук, по нашите земи. При разкопките в Слатина е открит гроб от ранния неолит, отпреди 7600 години.
Как да узнаем възрастта на находките?Как да узнаем възрастта на находките?Специализираните научни методи за разпознаване на находките могат да уверят купувачите, че продуктът им не е фалшив, като осигуряват научна увереност за вероятната възраст на артефакта
Откриха зловеща находка при разкопки край ДупницаОткриха зловеща находка при разкопки край ДупницаНа зловеща находка се натъкнаха археолози, проучващи базилика в село Червен брег, Дупница. Обектът е от раннохристиянската епоха и се намира край черквата Свети Спас.
Откриха най-старото сирене в света! Няма да повярвате кога е направеноОткриха най-старото сирене в света! Няма да повярвате кога е направеноСубстанция от египетска гробница, открита преди години, се оказа млечен продукт с хилядолетна история. Според археолозите става дума за най-старото сирене в света.
Откриха неизвестна крепост под водите на остров Свети ТомаОткриха неизвестна крепост под водите на остров Свети Тома
20 Август
Антония Р.
Неизвестна крепост е била намерена около остров Тома при подводна експедиция. В нея са се включили археолози от Националния исторически музей, съобщават от пресцентъра в Созопол.