Археология
ArcheologyArheologija
Археология

Археология

Археологическите открития , направени в различни исторически периоди ни позволяват да разкрием много от тайните и загадките на миналото. Любопитни факти и истории за разнообразни археологически открития и находки от България и света.
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Кладенецът в този концлагер смразява кръвтаКладенецът в този концлагер смразява кръвта
16 Ноем.
Всички са чували за Аушвиц и Треблинка – едни от най-известните концентрационни лагери. По-малко известният Собибор обаче може да се окаже дори по-страховит от тях.
Мистерията Венера Милоска, която бе обрана от откривателите сиМистерията Венера Милоска, която бе обрана от откривателите си
06 Окт.
Ако за вас Венера Милоска само статуята без ръце в Лувъра, то знаете твърде малко за един от най-загадъчните произведения на изкуството. Кой е авторът на тази статуя и имала ли е тя ръце, продължава да вълнува всеки почитател на изкуството.
Откриха легендарен римски град, унищожен от цунамиОткриха легендарен римски град, унищожен от цунами
11 Септ.
Чудовищно цунами срива до основи древноримският град Неаполис, а това вече не е само легенда, а доказано събитие. Подводни археолози откриха останки от този важен за времето си център на Древен Рим.
Кутия за обяд на 3500 години показва как е дошло земеделието в ЕвропаКутия за обяд на 3500 години показва как е дошло земеделието в Европа
06 Август
Кутия за обяд от ранната бронзова епоха, открита в швейцарските Алпи, може да помогне на археолозите да хвърлят нова светлина върху разпространението и експлоатацията на житните зърна.
Уникално! Икона върху слонова кост бе открита край БургасУникално! Икона върху слонова кост бе открита край Бургас
26 Юли
Уникална по рода си находка бе открита в Русокастро край Бургас. Археолозите са се натъкнали на икона от слонова кост, най-вероятно принадлежаща на някой император.
Зловеща кула от черепи вцепени МексикоЗловеща кула от черепи вцепени Мексико
12 Юли
Мексиканските археолози изпаднаха в недоумение. Кула от човешки черепи може да преобърне месната история.
Откриха древни фосили, които ще пренапишат човешката историяОткриха древни фосили, които ще пренапишат човешката история
05 Май
Останки от огромния прародител на съвременния слон, открити на строителен обект в Сан Диего, могат напълно да променят човешката история, съобщава британският таблоид Индипендънт.
Търсят живи потомци на Исус с находка, открита в БългарияТърсят живи потомци на Исус с находка, открита в България
22 Април
Науката и религията невинаги са на едно мнение. Но в опит да разкрият нови подробности около живота на Исус Христос и неговите потомци, световно известен генетик и библейски учен обединиха усилия в търсенето си в ДНК на светеца.
Нова гробница на 3000 години бе открита в ЛуксорНова гробница на 3000 години бе открита в Луксор
20 Април
Гробница на близо 3000 години бе открита при последните археологически разкопки в Луксор. Намерени са десетки саркофази, мумии на фараони, ушебти статуи и фигурки, както и позлатени маски.
Невероятните археологически разкрития за филистимцитеНевероятните археологически разкрития за филистимците
28 Февр.
Днес повечето хора счита, че филистимците не са нищо повече от символи в библейските истории. Те съставлявали народа, водил дълги и кръвопролитни войни с античните евреи. Голиат, който се изправил срещу Давид, също бил филистимец.