Древна Гърция

Древна Гърция

Древна Гърция - люлката на демокрацията, робството и голотата. Любопитни факти и истории за гръцкия древен свят.
Кои са Питите?Кои са Питите?Делфийският оракул в храма на Аполон свеждал на простосмъртните волята на боговете. Оракулът бил жена и тя била наричана Пития, по името на змея Питон, който Аполон победил в битка още като юноша
Делфийския оракулДелфийския оракулДелфийски оракул тълкувал на смъртните волята на боговете. Той направил Делфи център на целия античен свят. Оракулът бил дарен на хората от богинята Гея и ги пазел от чудовището Питон.
Царете на ТиваЦарете на ТиваТива е един от най-великите градове на Древна Елада, наред с Атина и Спарта. Той дълго време се бори за надмощие за властта над цяла Гърция, наред с останалите полиси, стоящи начело на античната цивилизация.
Историята и животът на Филип МакедонскиИсторията и животът на Филип МакедонскиИсторията на Македония е белязана от редица велики владетели. Всички и до днес си спомнят за името на Александър Македонски и за неговия принос към държавата.
Митът за ХеракълМитът за ХеракълХеракъл е древногръцки герой, най-прославеният измежду всички. Познат е и с името Херкулес, както се нарича в римската митология. На Херакъл е отредено място сред боговете и героят става безсмъртен
Древните гърци обожествявали земетръсните зони! Причината ще ви изумиДревните гърци обожествявали земетръсните зони! Причината ще ви изумиЗа древните гърци земетръсните зони са били свещени. Те съзнателно са строили сакралните си градове и храмове върху земята, засегната от разрушението.
Уроците по трезвеност и правилно хранене от Древна СпартаУроците по трезвеност и правилно хранене от Древна СпартаДревна Спарта – страна на жестоки нрави и силни войни. Традициите и обичаите в тези така далечни времена вдъхновяват авторите и до днес да се интересуват от т. нар. спартанско възпитание.
Древните гърци гадаели със сол и бобени зърнаДревните гърци гадаели със сол и бобени зърна
25 Март
Жана Г.
Жреците на Древна Гърция често са се занимавали с различни предсказания. За да определят какво ще е бъдещето, те гадаели с помощта на солта и бобените зърна.