Римската Империя

Римската Империя

Любопитни истории и факти за една от най-великите сили, заемаща своето значимо място в света. Историята на Римската Империя е събрала в себе си смели владетели, неразумни управници, достойни римски граждани, действията на много от които водят до развитие, усъвършенстване и значими промени в целия свят.
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Най-големите римски градове в БългарияНай-големите римски градове в България
07 Юли
Това са най-големите градове от римско време в България - новопостроени, и стари тракийски селища, които се радвали на разцвет през римската епоха.
Римските императори: Антонин ПийРимските императори: Антонин Пий
08 Май
Почти всеки римски император е скандален и известен. Има обаче само един от тях, когото историята определя като скучен и в същото време ефективен владетел. Това е император Антонин Пий
Разрушаването на ЙерусалимРазрушаването на Йерусалим
24 Април
И докато кръстоносните походи са известни на повечето хора, има една битка, която не е толкова популярна в историята и за която много хора не са чували. Това е разрушаването на Йерусалим през 70 година.
Какво точно се е случило с Помпей?Какво точно се е случило с Помпей?
11 Март
Помпей се намира в подножието на Везувий. Фаталното за града изригването на Везувий е предшествано от земетресение 17 години по-рано, което е трябвало да послужи като предупреждение на жителите на Помпей
9 неизвестни фактa за римските гладиатори9 неизвестни фактa за римските гладиатори
08 Февр.
Римската империя е била една от най-великите на всички времена. И като говорим за нея, няма как да пропуснем гладиаторите. Истината за тях е коренно различна от това, което сме свикнали да гледаме в холивудските филми.
Животът на гладиаторитеЖивотът на гладиаторите
19 Януари
Какви хора са били гладиаторите и кое ги е мотивирало да се бият до смърт, печелили ли са гладиаторите нещо друго освен живота си? Ето отговор на тези въпроси
Император Адриан - възход и падениеИмператор Адриан - възход и падение
01 Дек.
Публий Елий Адриан е третият от една група от петима императори, които историята определя като добри владетели. Не само от гледна точка на съвременниците му, но и от тази на потомците.
Откриха тайна подземна камера в двореца на НеронОткриха тайна подземна камера в двореца на Нерон
25 Май
Дворецът на Нерон е построен преди около 2000 години след пожара в Рим. При реставрацията, която тече сега, е направено откритие - тайна стая, която представлява подземна камера, богато украсена с мозайки на. . .
Замърсяването е било факт още по време на римлянитеЗамърсяването е било факт още по време на римляните
19 Май
Екологията е една от най-дискутираните съвременни теми. Замърсяването на околната среда тревожи хората и затова зелената идея печели все повече привърженици.
Историята на император Константин - Константин ВеликиИсторията на император Константин - Константин Велики
22 Април
Сред забележителните личности в световната история на малцина е присъдено да бъдат назовани Велики. Един от тях е Константин, император на Римската империя.