Римската Империя

Римската Империя

Любопитни истории и факти за една от най-великите сили, заемаща своето значимо място в света. Историята на Римската Империя е събрала в себе си смели владетели, неразумни управници, достойни римски граждани, действията на много от които водят до развитие, усъвършенстване и значими промени в целия свят.
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Древен Рим – от люлката до залезаДревен Рим – от люлката до залеза
25 Януари
Римската империя е смятана за едно от най-великите държавни образувания, съществували на Земята. Тя успяла да обедини почти всички велики цивилизации на света под единно управление.
Историята на Римската ИмперияИсторията на Римската Империя
09 Януари
Древната Римска империя може да бъде пример за една цялост, която толкова много хора успяват да запазят изключително дълго врем. Историята на римската империя.
На кого се дава титлата Цезар и какво значи?На кого се дава титлата Цезар и какво значи?
23 Дек.
Цезар или Кесар, както се произнася още, е най-високата титла в йерархията на владетелите в Западна Европа през Средновековието. Значението на титлата е император
Марк Антоний - възход и падениеМарк Антоний - възход и падение
22 Дек.
Един от най-интересните и противоречиви герои на Рим е Марк Антоний, известен най-вече заради любовта си с Клеопатра и трагичната смърт на двамата.
Римските императори - възход и падениеРимските императори - възход и падение
16 Дек.
Римската империя е една от най-силните и дълго просъществували империи, белязали историята със значими събития. Нека разгледаме най-видните римски императори, проследявайки техните възходи и падения.
Тайната на Римската порта към Ада вече е разкритаТайната на Римската порта към Ада вече е разкрита
16 Март
В древността римляните изпитвали страхопочитание към храма Хиераполис, разположен на територията на съвременна Турция. Причината е, че всяко живо същество, прекрачило прага, умирало. Изключение правели единствено посветените жреци.
Боговете в Древен РимБоговете в Древен Рим
08 Февр.
Божествата, почитани от римляните, са почти необозримо множество. Пантеонът се формира първоначално под влияние на етруските вярвания, пряко и косвено е влиянието на гръцките вярвания, множество богове проникват в Рим от източни религии.
Агрипина Младша: най-трудната за убиване жена в Древен РимАгрипина Младша: най-трудната за убиване жена в Древен Рим
20 Юни
Твърди се, че докато се борила тронът да бъде завещан на сина ѝ, Агрипина отишла при гадател и го попитала дали ще стане император. Той й отговорил, че ще стане, но ще убие майка си. Думите ѝ били: Нека я убие, стига да властва!
Кои са били най-големите и смели врагове на Древен РимКои са били най-големите и смели врагове на Древен Рим
02 Май
За осемте столетия, в които растяла и процъфтявала Римската цивилизация, тя унищожила стотици други. През този дълъг период от време стотици мъже и жени се изправяли смело пред римските легиони в името на свободата и в опит да спрат напора на великия град
Отвратителните факти за Древен Рим, които не се учат в училищеОтвратителните факти за Древен Рим, които не се учат в училище
20 Април
В Древността Рим е бил средище на цивизация и култура или поне така пише в учебниците по история. Истината обаче е, че древните римляни спазвали и традиция, които са в пълен разрез с представата за цивилизованост.