Митология

Митология

Любопитни разкази и истории за богове, полубогове, митични същества и герои, и тяхната представа за света. Митологичните представи на различните култури.
Кои са олимпийските богове?Кои са олимпийските богове?Планината Олимп е мястото, където според митологията живеели древногръцките богове. Митовете разказват как в древни времена съдбата на обикновените хора била решавана от олимпийските богове.
Бог УлгенБог УлгенНароди като тюрки, монголи и хуни в Сибир и Алтай са имали трима главни богове и много второстепенни. Техен главен бог, покровител на доброто, бил бог Улген . Това е богът - създател на света
Най-популярните скандинавски митове и легендиНай-популярните скандинавски митове и легендиВсички добре познаваме древногръцката и римската митология. Има обаче и други герои и създания, които са не по-малко приказни. Нека се запознаем с една не толкова позната, но изпълнена с магия - скандинавската митология.
Митове за СътворениетоМитове за СътворениетоКои сме ние? От къде сме дошли? Има ли Бог? Историите за сътворението, които се предават от поколение на поколение, винаги имат нещо общо. Ето и три интересни мита за сътворението
Богинята МориганБогинята МориганПредримските божества на келтите се наричат Демиурзи. Те са богини - майки или богове на различни природни сили. Отговарят за всичко, което хората не успяват да си обяснят, нито да разберат в живота.
Коатликуe - ацтекската богиня на смърттаКоатликуe - ацтекската богиня на смърттаМитологията на ацтеките е една от най-непознатите у нас, като причините за това са най-различни. Днес ще ви запознаем с богинята Коатликуe.
Кой е Чернобог?Кой е Чернобог?Чернобог и Белобог в митологичната система на славяните са представени като братя. Чернобог има своите аналози във всички митологии, където боговете на смъртта владеят подземния свят и прибират душите на мъртвите.
Най-популярните митове в АфрикаНай-популярните митове в АфрикаВсяка митологична система представлява сложно единство от вярвания в различни богове и природни явления. В следващите редове вижте най-разпространените вярвания в Африка.
Индийска митологияИндийска митологияНе е случайно, че индуизмът се радва на толкова широко разпространение и толкова интерес и днес. Ще направим кратка ретроспекция на митологичната система на Индия
Сътворение на света: Славянският мит за БелобогСътворение на света: Славянският мит за БелобогБелобог е архаично божество. Той е бог на светлината, носи добро, щастие и късмет на хората, плодородие и изобилие. Той е абсолютният антагонист на мрака