Митология

Митология

Любопитни разкази и истории за богове, полубогове, митични същества и герои, и тяхната представа за света. Митологичните представи на различните култури.
Митове за СътворениетоМитове за СътворениетоКои сме ние? От къде сме дошли? Има ли Бог? Историите за сътворението, които се предават от поколение на поколение, винаги имат нещо общо. Ето и три интересни мита за сътворението
Богинята МориганБогинята МориганПредримските божества на келтите се наричат Демиурзи. Те са богини - майки или богове на различни природни сили. Отговарят за всичко, което хората не успяват да си обяснят, нито да разберат в живота.
Коатликуe - ацтекската богиня на смърттаКоатликуe - ацтекската богиня на смърттаМитологията на ацтеките е една от най-непознатите у нас, като причините за това са най-различни. Днес ще ви запознаем с богинята Коатликуe.
Кой е Чернобог?Кой е Чернобог?Чернобог и Белобог в митологичната система на славяните са представени като братя. Чернобог има своите аналози във всички митологии, където боговете на смъртта владеят подземния свят и прибират душите на мъртвите.
Най-популярните митове в АфрикаНай-популярните митове в АфрикаВсяка митологична система представлява сложно единство от вярвания в различни богове и природни явления. В следващите редове вижте най-разпространените вярвания в Африка.
Индийска митологияИндийска митологияНе е случайно, че индуизмът се радва на толкова широко разпространение и толкова интерес и днес. Ще направим кратка ретроспекция на митологичната система на Индия
Сътворение на света: Славянският мит за БелобогСътворение на света: Славянският мит за БелобогБелобог е архаично божество. Той е бог на светлината, носи добро, щастие и късмет на хората, плодородие и изобилие. Той е абсолютният антагонист на мрака
Митът за Танталовите мъкиМитът за Танталовите мъкиДревногръцката митология е богат извор на крилати фрази, които днес имат своето независимо значение в съвременния разговорен език. Вижте мита за Танталовите мъки.
Митът за Авгиевите обориМитът за Авгиевите обориКогато една работа е занемарена и изоставена до степен да бъде невъзможно да бъде поправена вече, я сравняваме с Авгиевите обори. Да почистиш Авгиевите обори често се използва като фразеологизъм за непосилна работа
Легендата за асурите, които живеят под земятаЛегендата за асурите, които живеят под земята
14 Август
Антония Р.
Според индийската митология асурите били огромни същества, които били погубени заради своята доверчивост и наказани от боговете да живеят под земята.