Сътворение на света: Славянският мит за Белобог

Сътворение на света: Славянският мит за Белобог

Белобог е архаично божество. Той е бог на светлината, носи добро, щастие и късмет на хората, плодородие и изобилие. Той е абсолютният антагонист на мрака

1

Митология

Митология - Последните текстове и статии. Необясними явления, загадки и всичко относно Митология. Материали за Митология от Средновековието до наше време. Феноменални истории, загадки, паранормални явления и Митология.
Митология - Митологичните японски чудовищата Нукекуби и Рокурокуби

Митологичните японски чудовищата Нукекуби и Рокурокуби

17.04.20190236

Две от митологичните японски чудовища -Нукекуби и Рокурокуби, са особено интересни, защото могат да бъдат направени аналогии с наши фолклорни образи - на самодивите и техните превъплъщения.

Митология - Легендата за асурите, които живеят под земята

Легендата за асурите, които живеят под земята

14.08.201802067

Според индийската митология асурите били огромни същества, които били погубени заради своята доверчивост и наказани от боговете да живеят под земята.

Митология - Легендата за Дионис - богът на виното и веселието

Легендата за Дионис - богът на виното и веселието

17.05.20180952

Както всяка легенда, така и тази за бог Дионис е интересна и вълшебна. Цялата му свита е леко опиянена, дружелюбна и Дионис е много почитан от обикновените хора, защото винаги е в тяхна помощ и ги учи как да правят божествения еликсир – виното.

Митология - Вижте скритите доказателства, че великаните са съществували

Вижте скритите доказателства, че великаните са съществували

20.03.201701916

Историите за великани и страховити гиганти са осеяли цялата човешка митология и фолклор. Гигантите обаче са факт, който научната общност умело прикрива от десетилетия.

Митология - Коя е била Лилит и защо е изтрита от Библията?

Коя е била Лилит и защо е изтрита от Библията?

11.01.2017036779

Старият завет упорито се опитва да заличи първата жена до Адам, която се появява преди Ева, но е изгонена от Райската градина, защото отказала да се подчинява на първия мъж.

Митология - Безумният тракийски цар Ликург, който си навлече гнева на Дионис

Безумният тракийски цар Ликург, който си навлече гнева на Дионис

10.07.201601071

В гръцката митология легендарният тракийски цар Ликург е владетел на едоните – едно от многото племена, населяващи Тракия. Той е син на друг легендарен владетел – Дриант, чието огромно сребърно имане било известно из целия стар свят.

Митология - Музите в гръцката митология

Музите в гръцката митология

05.03.201604030

Неделима част от древногръцката митология са и гръцките музи. Това всъщност са 9 богини, които олицетворяват изкуствата и вдъхновяват творчеството със своята грация посредством песни, актьорско майсторство, литературна дарба, музика и танци.

Митология - Хера - богинята на брака, семейството и ревността

Хера - богинята на брака, семейството и ревността

01.10.201504971

Хера е една от най-могъщите и честни богини – смята се, че няма друг еквивалент в древногръцката митология. Величествена, в дълга разкошна дреха, изтъкана от самата Атина, на колесница, запрегната с два безсмъртни коня, тя слизала от Олимп.

Митология - Митологични начини да постигнем безсмъртие

Митологични начини да постигнем безсмъртие

08.09.201502856

Ако се вярва на митологията, има няколко начина да постигнете вечен живот. Кои са те, каква е тяхната тайна и каква е цената, която трябва да платите, за да надживеете всички, които сте обичали?

Митология - В Непал превръщат деца в живи богини

В Непал превръщат деца в живи богини

28.10.201401607

В Непал съществува древна традиция, която чрез специален подбор обожествява около 4-годишни момиченца. Традицията се спазва и до днес, а живите богини се наричат кумари.