Легенди

Легенди

Избрани легенди и предания запазили се през вековете. Легенди за изчезнали цивилизации и култури. Легенди на народите и племената заселявали българските земи.
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Растения, които се считат за свещениРастения, които се считат за свещениТрудно бихме обхванали списъка с всички растения, които се възприемат за свещени от различните народи, но все пак ще се спрем на някои от най-известните.
Народни поверия и легенди за АтанасовденНародни поверия и легенди за Атанасовден
18 Януари
Антония Р.
Българите наричат християнския празник Атанасовден сред зима, защото според народните поверия на Атанасовден зимата си отива. Народните поверия казват, че ако на Атанасовден натрупа голяма снежна покривка. . .
Легенда за съзвездието ЛъвЛегенда за съзвездието Лъв
11 Януари
Мария
Лъвът е поставен от боговете на небето под формата на съзвездие с ярки звезди. Съзвездието Лъв е едно от най-лесните за откриване съзвездия от зодиака. Легенда за съзвездието Лъв
Легенда за късметлийската кост на рибата минокопЛегенда за късметлийската кост на рибата минокопЗа България се смята за истински късмет да уловиш минокоп и може би поради тази причина покрай него витаят много легенди. Минокопът има интересна и уникална кост, с която се свързват много легенди.
Приказките на Шехерезада - цялата историяПриказките на Шехерезада - цялата историяДнес няма човек, който да не е чувал приказката за Шехерезада - легендарната разказвачка на истории, чието сладкодумие в продължение на 1001 нощи я избавило от тежката участ да умре. Вижте повече:
Легендата за АтлантидаЛегендата за АтлантидаЗа първи път името на Атлантида е споменато Платон в диалозите му. Какво знае всъщност Платон за чудния остров? Историята на самия остров Атлантида обаче започва с легендата за разделянето на Земята
Легендите за чукането с чашиЛегендите за чукането с чашиЧукането с чаши при наздравица е ритуал, който води своето начало от древни времена, и още тогава не се е правил случайно, а е носел сакрално значение за хората.
Митът за ОрхидеяМитът за ОрхидеяОрхидеите са цветя с история над 3000 години. Оттогава са познати на хората, а откога са се появили на Бял Свят никой не знае. Митът за Орхидея:
Легенда за зюмбюлаЛегенда за зюмбюлаВсички знаем как изглежда цветето зюмбюл, което можем да срещнем в редица селски дворове или вилни градини. Каква е легендата за красивото цвете зюмбюл?
Легенди за карамфилаЛегенди за карамфилаОще в древни времена гръцката митология е създала легендарния образ на карамфила. В Белгия смятали карамфила за цвете на бедняка и символ на домашното огнище.