Легенди

Легенди

Избрани легенди и предания запазили се през вековете. Легенди за изчезнали цивилизации и култури. Легенди на народите и племената заселявали българските земи.
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Митът за ОрхидеяМитът за ОрхидеяОрхидеите са цветя с история над 3000 години. Оттогава са познати на хората, а откога са се появили на Бял Свят никой не знае. Митът за Орхидея:
Легенда за зюмбюлаЛегенда за зюмбюлаВсички знаем как изглежда цветето зюмбюл, което можем да срещнем в редица селски дворове или вилни градини. Каква е легендата за красивото цвете зюмбюл?
Легенди за карамфилаЛегенди за карамфилаОще в древни времена гръцката митология е създала легендарния образ на карамфила. В Белгия смятали карамфила за цвете на бедняка и символ на домашното огнище.
Великденски легендиВеликденски легендиНародните обичаи в календара са много, но безспорно Великден е сред най-важните или дори най-важен от всички. Вижте някои интересни Великденски легенди. Легенди за народните традиции на Великден.
Кой е Свети Патрик и какви са легендите за негоКой е Свети Патрик и какви са легендите за негоНа 17 март ирландците празнуват деня на своя покровител свети Патрик и макар празникът да е католически, хора от цял свят и с различни религии го отбелязват.
Народни поверия и легенди за АтанасовденНародни поверия и легенди за Атанасовден
18 Януари
Антония Р.
Българите наричат християнския празник Атанасовден сред зима, защото според народните поверия на Атанасовден зимата си отива. Народните поверия казват, че ако на Атанасовден натрупа голяма снежна покривка. . .
Легенди за Банго ВасилЛегенди за Банго ВасилДнес е Банго Васил или ромската Нова година, като с този светъл празник се свързват различни легенди и митове. На ромската Нова година е задължително къщата да остане затворена точно до полунощ на 13 януари
Българските амазонки – легендарната кралица Куна и нейните жени-войниБългарските амазонки – легендарната кралица Куна и нейните жени-войниЧували ли сте за кралица Куна, владетелката на яката крепост Градище край днешното село Кунино, което се намира край град Роман в Северозападна България. Дори и днес се говори за прелестта и смелостта на Куна Кралица
Стари ирландски легендиСтари ирландски легендиИрландия е онова вълшебно място, на което приказките и историите, феите и магичните същества са на особено голяма почит. Вижте кои са най-разпространените ирландски легенди, предавани от уста на уста.
Легенди за Сътворението на светаЛегенди за Сътворението на света
04 Февр.
Митовете за Сътворението са важна част от културното наследство на различните народи. Те са помагали през годините хората да имат достъпно обяснение за нещата. Ето и част от фантастичните легенди за Сътворението