Легенди

Легенди

Избрани легенди и предания запазили се през вековете. Легенди за изчезнали цивилизации и култури. Легенди на народите и племената заселявали българските земи.
Българските амазонки – легендарната кралица Куна и нейните жени-войниБългарските амазонки – легендарната кралица Куна и нейните жени-войниЧували ли сте за кралица Куна, владетелката на яката крепост Градище край днешното село Кунино, което се намира край град Роман в Северозападна България. Дори и днес се говори за прелестта и смелостта на Куна Кралица
Стари ирландски легендиСтари ирландски легендиИрландия е онова вълшебно място, на което приказките и историите, феите и магичните същества са на особено голяма почит. Вижте кои са най-разпространените ирландски легенди, предавани от уста на уста.
Великденски легендиВеликденски легендиНародните обичаи в календара са много, но безспорно Великден е сред най-важните или дори най-важен от всички. Вижте някои интересни Великденски легенди. Легенди за народните традиции на Великден.
Легенди за Сътворението на светаЛегенди за Сътворението на света
04 Февр.
Митовете за Сътворението са важна част от културното наследство на различните народи. Те са помагали през годините хората да имат достъпно обяснение за нещата. Ето и част от фантастичните легенди за Сътворението
Свещеното дърво ИрминСвещеното дърво ИрминСвещените дървета и свещените горички са широко използвани от германските племена, а най-старите хроники описват Ирминсул като дървесен ствол, издигнат на открито.
Безценният диамант Санси, донесъл смърт на собствениците сиБезценният диамант Санси, донесъл смърт на собствениците си
19 Септ.
Антония Р.
Не е ясно дали заради великолепната им красота или заради високата им цена, но почти всеки голям диамант е свързан с невероятна съдба. Такава има и диамантът Санси, станал отговорен за смъртта на собствениците си.
Легенди за нос ЕминеЛегенди за нос ЕминеВъв всеки учебник по география на България пише, че крайната точка на Стара планина в източна посока е нос Емине. Какви са легендите около красивото място?
Най-популярните ирландски легендиНай-популярните ирландски легендиДревните жители на Ирландия - келтите имали невероятни митове и легенди, създадени от безименни народни творци - разказвачи на фантастични истории.
Японски легендиЯпонски легендиЯпонската митология е пълна с изумителни създания, които създават чувство на излезли от най-големите ни нощни кошмари. В тези митове бродят чудовищата нукекуби, които притежават способността да отделят главата си от тялото и. . .
Легенда за църквата Св. Никола в ЧерноморецЛегенда за църквата Св. Никола в Черноморец
04 Януари
Църквата Св. Никола в Черноморец е построена през далечната 1849 г. в непосредствена близост до брега на Черно море. Каменната църква се издига в т. нар. Райска градина и крие интересна легенда