Легенди

Легенди

Избрани легенди и предания запазили се през вековете. Легенди за изчезнали цивилизации и култури. Легенди на народите и племената заселявали българските земи.
Свещеното дърво ИрминСвещеното дърво ИрминСвещените дървета и свещените горички са широко използвани от германските племена, а най-старите хроники описват Ирминсул като дървесен ствол, издигнат на открито.
Безценният диамант Санси, донесъл смърт на собствениците сиБезценният диамант Санси, донесъл смърт на собствениците си
19 Септ.
Антония Р.
Не е ясно дали заради великолепната им красота или заради високата им цена, но почти всеки голям диамант е свързан с невероятна съдба. Такава има и диамантът Санси, станал отговорен за смъртта на собствениците си.
Легенди за нос ЕминеЛегенди за нос ЕминеВъв всеки учебник по география на България пише, че крайната точка на Стара планина в източна посока е нос Емине. Какви са легендите около красивото място?
Най-популярните ирландски легендиНай-популярните ирландски легендиДревните жители на Ирландия - келтите имали невероятни митове и легенди, създадени от безименни народни творци - разказвачи на фантастични истории.
Японски легендиЯпонски легендиЯпонската митология е пълна с изумителни създания, които създават чувство на излезли от най-големите ни нощни кошмари. В тези митове бродят чудовищата нукекуби, които притежават способността да отделят главата си от тялото и. . .
Легенда за църквата Св. Никола в ЧерноморецЛегенда за църквата Св. Никола в Черноморец
04 Януари
Църквата Св. Никола в Черноморец е построена през далечната 1849 г. в непосредствена близост до брега на Черно море. Каменната църква се издига в т. нар. Райска градина и крие интересна легенда
Легендата за гробището НесЛегендата за гробището Нес
18 Дек.
1
На западното крайбрежие на езерото Уинипег се простира малка река, а от едната ѝ страна се намира едно малко гробище. То е скрито от множество блата и никога не е посещавано.
Тарар – ненаситният мъж, който яде всичкоТарар – ненаситният мъж, който яде всичкоТарар - под това име е известен в историята мъжът, способен да изяде всичко, което му попадне. И под всичко имаме предвид всичко - дори трупове на хора и животни
Вълшебните легенди за вековния Кадин мостВълшебните легенди за вековния Кадин мостЛегенди за вградена невеста и милостта на турски султан се преплитат около историята на 550-годишния Кадин мост, намиращ се в село Невестино край град Кюстендил.
Легендата за чудотворното аязмо в село МомчиловциЛегендата за чудотворното аязмо в село Момчиловци
14 Септ.
Антония Р.
Параклисът Свети Илия Пророк е един от 27-те, които обграждат село Момчиловци. Местните вярват, че светите места ги пазят, а най-интересната история е свързана с параклиса Свети Илия.