Легенди

Легенди

Избрани легенди и предания запазили се през вековете. Легенди за изчезнали цивилизации и култури. Легенди на народите и племената заселявали българските земи.
Кой е Свети Патрик и какви са легендите за негоКой е Свети Патрик и какви са легендите за негоНа 17 март ирландците празнуват деня на своя покровител свети Патрик и макар празникът да е католически, хора от цял свят и с различни религии го отбелязват.
Легенди за Сътворението на светаЛегенди за Сътворението на света
04 Февр.
Митовете за Сътворението са важна част от културното наследство на различните народи. Те са помагали през годините хората да имат достъпно обяснение за нещата. Ето и част от фантастичните легенди за Сътворението
Народни поверия и легенди за АтанасовденНародни поверия и легенди за Атанасовден
18 Януари
Антония Р.
Българите наричат християнския празник Атанасовден сред зима, защото според народните поверия на този ден зимата си отива, след като свети Атанас изгони студения сезон.
Свещеното дърво ИрминСвещеното дърво ИрминСвещените дървета и свещените горички са широко използвани от германските племена, а най-старите хроники описват Ирминсул като дървесен ствол, издигнат на открито.
Безценният диамант Санси, донесъл смърт на собствениците сиБезценният диамант Санси, донесъл смърт на собствениците си
19 Септ.
Антония Р.
Не е ясно дали заради великолепната им красота или заради високата им цена, но почти всеки голям диамант е свързан с невероятна съдба. Такава има и диамантът Санси, станал отговорен за смъртта на собствениците си.
Легенди за нос ЕминеЛегенди за нос ЕминеВъв всеки учебник по география на България пише, че крайната точка на Стара планина в източна посока е нос Емине. Какви са легендите около красивото място?
Най-популярните ирландски легендиНай-популярните ирландски легендиДревните жители на Ирландия - келтите имали невероятни митове и легенди, създадени от безименни народни творци - разказвачи на фантастични истории.
Японски легендиЯпонски легендиЯпонската митология е пълна с изумителни създания, които създават чувство на излезли от най-големите ни нощни кошмари. В тези митове бродят чудовищата нукекуби, които притежават способността да отделят главата си от тялото и. . .
Легенда за църквата Св. Никола в ЧерноморецЛегенда за църквата Св. Никола в Черноморец
04 Януари
Църквата Св. Никола в Черноморец е построена през далечната 1849 г. в непосредствена близост до брега на Черно море. Каменната църква се издига в т. нар. Райска градина и крие интересна легенда
Легендата за гробището НесЛегендата за гробището Нес
18 Дек.
1
На западното крайбрежие на езерото Уинипег се простира малка река, а от едната ѝ страна се намира едно малко гробище. То е скрито от множество блата и никога не е посещавано.