Легенди

Легенди

Избрани легенди и предания запазили се през вековете. Легенди за изчезнали цивилизации и култури. Легенди на народите и племената заселявали българските земи.
Кой е бог ХемусЛегендиКой е бог Хемус
08 Август
Илияна Ангелова
Митове за РодопитеЛегендиМитове за Родопите
04 Август
Илияна Ангелова
Великденски легендиЛегендиВеликденски легенди
16 Април
Илияна Ангелова
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Кой е Свети Патрик и какви са легендите за негоКой е Свети Патрик и какви са легендите за него
17 Март
На 17 март ирландците празнуват деня на своя покровител свети Патрик и макар празникът да е католически, хора от цял свят и с различни религии го отбелязват.
Шангри ЛаШангри Ла
20 Януари
Много автори вярват, че Хималаите, извън географските си граници, са мистично място и дом на създания, принадлежащи на други измерения. Шангри Ла между реалните факти и легендите:
Народни поверия и легенди за АтанасовденНародни поверия и легенди за Атанасовден
18 Януари
Българите наричат християнския празник Атанасовден сред зима, защото според народните поверия на Атанасовден зимата си отива. Народните поверия казват, че ако на Атанасовден натрупа голяма снежна покривка. . .
Легенди за Банго ВасилЛегенди за Банго Васил
14 Януари
Днес е Банго Васил или ромската Нова година, като с този светъл празник се свързват различни легенди и митове. На ромската Нова година е задължително къщата да остане затворена точно до полунощ на 13 януари
Легенди, свързани с Рилския манастирЛегенди, свързани с Рилския манастир
06 Юли
Свидетелство, че мощите на Иван Рилски имат целебна сила, е и фактът, че самият папа Йоан-Павел Втори свежда глава пред тях през 2002 г. , когато пристига в България.
Легенда за съзвездие РибиЛегенда за съзвездие Риби
11 Юни
Със съзвездието Риби се затваря кръгът за зодиака. Поглед към небосвода показва, че то се намира между Водолея и Овена, на север са Пегас и Андромеда. Легенда за съзвездие Риби.
Легенди за винотоЛегенди за виното
07 Февр.
Историите около виното винаги носят в себе си доза мистичност и много често са обвити в загадъчния воал на опиянението. Виното е древна напитка и както личи по всичко, еликсир, който ще пребъде във времето.
Растения, които се считат за свещениРастения, които се считат за свещени
23 Януари
Трудно бихме обхванали списъка с всички растения, които се възприемат за свещени от различните народи, но все пак ще се спрем на някои от най-известните.
Легенда за съзвездието ЛъвЛегенда за съзвездието Лъв
11 Януари
Лъвът е поставен от боговете на небето под формата на съзвездие с ярки звезди. Съзвездието Лъв е едно от най-лесните за откриване съзвездия от зодиака. Легенда за съзвездието Лъв
Легенда за късметлийската кост на рибата минокопЛегенда за късметлийската кост на рибата минокоп
22 Ноем.
За България се смята за истински късмет да уловиш минокоп и може би поради тази причина покрай него витаят много легенди. Минокопът има интересна и уникална кост, с която се свързват много легенди.