Легенди
LegendsLegende
Легенди

Легенди

Избрани легенди и предания запазили се през вековете. Легенди за изчезнали цивилизации и култури. Легенди на народите и племената заселявали българските земи.
Шангри ЛаЛегендиШангри Ла
20 Януари
Илияна Ангелова
Легенди за Банго ВасилЛегендиЛегенди за Банго Васил
14 Януари
Галина Иванова
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Легенди, свързани с Рилския манастирЛегенди, свързани с Рилския манастир
06 Юли
Свидетелство, че мощите на Иван Рилски имат целебна сила, е и фактът, че самият папа Йоан-Павел Втори свежда глава пред тях през 2002 г. , когато пристига в България.
Легенда за съзвездие РибиЛегенда за съзвездие Риби
11 Юни
Със съзвездието Риби се затваря кръгът за зодиака. Поглед към небосвода показва, че то се намира между Водолея и Овена, на север са Пегас и Андромеда. Легенда за съзвездие Риби.
Великденски легендиВеликденски легенди
24 Април
Народните обичаи в календара са много, но безспорно Великден е сред най-важните или дори най-важен от всички. Вижте някои интересни Великденски легенди. Легенди за народните традиции на Великден.
Кой е Свети Патрик и какви са легендите за негоКой е Свети Патрик и какви са легендите за него
17 Март
На 17 март ирландците празнуват деня на своя покровител свети Патрик и макар празникът да е католически, хора от цял свят и с различни религии го отбелязват.
Легенди за винотоЛегенди за виното
07 Февр.
Историите около виното винаги носят в себе си доза мистичност и много често са обвити в загадъчния воал на опиянението. Виното е древна напитка и както личи по всичко, еликсир, който ще пребъде във времето.
Растения, които се считат за свещениРастения, които се считат за свещени
23 Януари
Трудно бихме обхванали списъка с всички растения, които се възприемат за свещени от различните народи, но все пак ще се спрем на някои от най-известните.
Легенда за съзвездието ЛъвЛегенда за съзвездието Лъв
11 Януари
Лъвът е поставен от боговете на небето под формата на съзвездие с ярки звезди. Съзвездието Лъв е едно от най-лесните за откриване съзвездия от зодиака. Легенда за съзвездието Лъв
Легенда за късметлийската кост на рибата минокопЛегенда за късметлийската кост на рибата минокоп
22 Ноем.
За България се смята за истински късмет да уловиш минокоп и може би поради тази причина покрай него витаят много легенди. Минокопът има интересна и уникална кост, с която се свързват много легенди.
Приказките на Шехерезада - цялата историяПриказките на Шехерезада - цялата история
26 Юни
Днес няма човек, който да не е чувал приказката за Шехерезада - легендарната разказвачка на истории, чието сладкодумие в продължение на 1001 нощи я избавило от тежката участ да умре. Вижте повече:
Легендата за АтлантидаЛегендата за Атлантида
22 Юни
За първи път името на Атлантида е споменато Платон в диалозите му. Какво знае всъщност Платон за чудния остров? Историята на самия остров Атлантида обаче започва с легендата за разделянето на Земята