Притчи

Притчи

Притчи, мъдри мисли и приказки от цял свят. Разгледай най-любопитните и поучителни притчи. Народни, любовно, приятелски и библейски притчи.
Житейски уроци, които трябва да прочетешЖитейски уроци, които трябва да прочетешВероятно сте чували израза Остави го да си научи урока. Какво точно се има предвид с него и за кой урок изобщо става дума? Точно така – за житейски урок, а в повечето случаи – не само един, а поне няколко.
Притча за собственосттаПритча за собственосттаЧувството за собственост не се определя от вещите, с които разполагаме. То живее в нашите мисли. Човек може да разполага с различни предмети, но да няма собственическо чувство.
Мъдри ирландски поговоркиМъдри ирландски поговоркиЕдно от нещата, в което ирландците са особен одобри, това е да създават мъдри поговорки за почти всяка ситуация. Тук сме подбрали някои от вечните ирландски поговорки и техния приблизителен превод на български.
Известни руски поговоркиИзвестни руски поговоркиЕто няколко от най-известните руски поговорки, които остават актуални дори и в наши дни. За да опознаеш един народ, е необходимо да разгледаш литературата му, обичаите му, начина му на мислене.
Приказката за Дядо ВеликденПриказката за Дядо Великден
19 Април
Антония Р.
Една стара българска приказка ще ви разкаже приказката за Дядо Великден. Притча за възкръсването на природата, за което помогнал именно Дядо Великден. Вижте какво разказва древната приказка.
Притча за десетте девициПритча за десетте девициПрочетете текста от Евангелието от Св. Матей, който разказва за притчата за десетте девици.
Притча за кръстаПритча за кръстаКогато животът ни сблъска с трудности, струващи ни се непреодолими, можем да погледнем какви са проблемите на другите. Именно тогава ще видим, че нашите премеждия са много по-малки и ще осъзнаем колко по-щастливи сме.
Притча за цветовете на дъгатаПритча за цветовете на дъгата
11 Април
Антония Р.
Причината за образуването на дъгата обяснено по по-различен и романтичен начин в една притча за дъгата.
Мотивиращи цитати от Марк АврелийМотивиращи цитати от Марк АврелийМарк Аврелий е велик император и автор на книги, свързани с философия, мотивация, самодисциплина и самоусъвършенстване. И макар той да е живял във II век, насоките, които дава в писанията си, продължават да са актуални.
На 1 април вижте тези мъдри мисли за лъжатаНа 1 април вижте тези мъдри мисли за лъжатаНа 1 април светът отбелязва Деня на лъжата и шегата. По традиция на този ден хората споделят измислени истории със своите приятели и близки и се опитват да се измайтапят с тях.