Sanovnik.bg»Статии»Притчи»Народни Притчи
Народни Притчи

Народни Притчи

Притчи от народа и народния фолклор. Поучителни народни притчи за приятелство, любов, пари и др. Притчи за народните герои
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Притча за предразсъдъцитеПритча за предразсъдъците
18 Юли
Притчата ни учи, че нашите предразсъдъци ни заслепяват и ни карат да вземаме грешни решения. А понякога връщане назад няма. . .
Притча за хлябаПритча за хляба
16 Юни
1
Притчата ни учи, че малката помощ, оказана в правилния момент, е по-ценна от закъснялата по-голяма помощ.
Спомнете си за тази притча, когато някой започне да се превземаСпомнете си за тази притча, когато някой започне да се превзема
07 Март
Тази притча ще разобличи фалшивите експерти, които се надуват със знания и умения, каквито в реалност не притежават. Ако някой започне да ви се прави на твърде важен, спомнете си притчата за кокошката пътешественик.
Притчата за вързаната коткаПритчата за вързаната котка
21 Май
Ако сте от хората, които вярват, че всичко се случва с причина и независимо какво правим съдбата ни е предначертана, непременно трябва да прочетете следващите редове.
Смешните народни поверияСмешните народни поверия
30 Януари
В българския фолклор има големи дози хумор, с който предците ни са успявали да облекчат тежкия си бит в миналото.
Трите съвета на мъдрата птицаТрите съвета на мъдрата птица
07 Окт.
Един мъж успял да улови с голи ръце птица и поискал да я занесе вкъщи, за да я готви и да я изяде с децата си. Но за негова изненада птицата проговорила, докато я дължал в ръцете си.
Притча за несъстоятелните проблемиПритча за несъстоятелните проблеми
27 Март
В едно малко селце, в схлупена къща, живеело многолюдно семейство. Членовете му били много бедни, но въпреки недоимъка успявали да се справят с трудностите, защото били задружни.
Притча за грешния изборПритча за грешния избор
26 Февр.
Някога живял един дървар, който имал двама сина. Успял да ги отгледа съвсем сам, тъй като жена му починала при раждането на второто дете.
Притча за момчето и черешатаПритча за момчето и черешата
21 Януари
Тази история може да ви се стори странна, но всъщност тя до голяма степен изобразява отношенията между нас и нашите родители.
Притча за четирите съпруги на богаташаПритча за четирите съпруги на богаташа
14 Дек.
Един богаташ имал четири съпруги. Най-страстно той желаел последната си невяста, тъй като била най-млада и любвеобилна. Той обожавал да ѝ прави скъпи подаръци и често я засипвал с дрехи, обувки и бижута.
Притча за най-ценнотоПритча за най-ценното
28 Ноем.
Един човек прекарал голяма част от детството си на село при своите баба и дядо. Докато им гостувал, той често посещавал и техния съсед, който бил много мил и усмихнат господин. Но времето минало и малкото момче пораснало.
Притча за красивата женаПритча за красивата жена
20 Ноем.
Притчата ни припомня, че най-красивата жена е тази, която е ценена от съпруга си.
Притча за хорското мнениеПритча за хорското мнение
16 Август
В едно семейство майката се споминала. Тъй като на бащата и дъщерята всичко в малката им схлупена къща им напомняло за любимия човек, решили да напуснат дома и да тръгнат на път с коня си.