sanovnik.bg»Статии»Притчи»Народни Притчи
Народни Притчи

Народни Притчи

Притчи от народа и народния фолклор. Поучителни народни притчи за приятелство, любов, пари и др. Притчи за народните герои
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Притча за предразсъдъцитеПритча за предразсъдъцитеПритчата ни учи, че нашите предразсъдъци ни заслепяват и ни карат да вземаме грешни решения. А понякога връщане назад няма. . .
Притча за хлябаПритча за хлябаПритчата ни учи, че малката помощ, оказана в правилния момент, е по-ценна от закъснялата по-голяма помощ.
Спомнете си за тази притча, когато някой започне да се превземаСпомнете си за тази притча, когато някой започне да се превземаТази притча ще разобличи фалшивите експерти, които се надуват със знания и умения, каквито в реалност не притежават. Ако някой започне да ви се прави на твърде важен, спомнете си притчата за кокошката пътешественик.
Притчата за вързаната коткаПритчата за вързаната коткаАко сте от хората, които вярват, че всичко се случва с причина и независимо какво правим съдбата ни е предначертана, непременно трябва да прочетете следващите редове.
Смешните народни поверияСмешните народни поверияВ българския фолклор има големи дози хумор, с който предците ни са успявали да облекчат тежкия си бит в миналото.
Трите съвета на мъдрата птицаТрите съвета на мъдрата птицаЕдин мъж успял да улови с голи ръце птица и поискал да я занесе вкъщи, за да я готви и да я изяде с децата си. Но за негова изненада птицата проговорила, докато я дължал в ръцете си.
Притча за несъстоятелните проблемиПритча за несъстоятелните проблемиВ едно малко селце, в схлупена къща, живеело многолюдно семейство. Членовете му били много бедни, но въпреки недоимъка успявали да се справят с трудностите, защото били задружни.
Притча за грешния изборПритча за грешния изборНякога живял един дървар, който имал двама сина. Успял да ги отгледа съвсем сам, тъй като жена му починала при раждането на второто дете.
Притча за момчето и черешатаПритча за момчето и черешатаТази история може да ви се стори странна, но всъщност тя до голяма степен изобразява отношенията между нас и нашите родители.
Притча за четирите съпруги на богаташаПритча за четирите съпруги на богаташаЕдин богаташ имал четири съпруги. Най-страстно той желаел последната си невяста, тъй като била най-млада и любвеобилна. Той обожавал да ѝ прави скъпи подаръци и често я засипвал с дрехи, обувки и бижута.