sanovnik.bg»Статии»Притчи»Притчи за Буда
Притчи за Буда

Притчи за Буда

Притчи за буда и неговите последователи. Поучителни притчи за буда.
Притча за годинитеПритчи за БудаПритча за годините
27 Ноем.
Кристина Черникова
Притча за иноверцитеПритчи за БудаПритча за иноверците
16 Януари
Кристина Черникова
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Притча за собственосттаПритча за собственосттаЧувството за собственост не се определя от вещите, с които разполагаме. То живее в нашите мисли. Човек може да разполага с различни предмети, но да няма собственическо чувство.
Притча за откраднатото съкровищеПритча за откраднатото съкровищеПритчата учи, че в стремежа си да притежаваме материални блага, често си навличаме нещастия.
Притча за възлитеПритча за възлитеПритчата припомня, че за да се справим с трудностите, трябва внимателно да ги анализираме и да открием същината им.
Притча за БогПритча за БогПритчата ни учи, че всяко човешко същество стига до Бог по своя собствен път. Едни стигат с увереност, други - чрез отрицание, а трети - със съмнение.
Как да намерим щастието? (притча)Как да намерим щастието? (притча)Притчата ни учи, че трябва да се откажем от егото и алчността си, за да познаем истинското щастие.
Притча за ПеперудатаПритча за Пеперудата
11 Април
Някога отдавна в древния свещен град Дарамсала живеел тибетски монах, заобиколен от своите ученици. Най-способният от тях се замислил веднъж: А има ли въпрос, на който нашият Далай Лама няма да може да отговори.
Притча за истинското богатствоПритча за истинското богатствоЕдин човек бил много беден. Сиромахът нямал нито дом, в който да живее, нито някой го наемал на работа. Отчаянието му било толкова силно, че той решил да потърси Буда, за да му поиска съвет.
Притча за нещастникаПритча за нещастникаПонякога човек има нужда от обич и разбиране тогава, когато най-малко го заслужава.
Притча за богаташаПритча за богаташаЗа да помогне човек наистина на другите, трябва първо да е осъзнал тази идея и да е позволил тя да узрее. Делата, подтикнати от користни цели, не са истинска помощ.
Притча за йогинаПритча за йогинаВеднъж Буда и последователите му се озовали пред една река. Те искали да минат от другата страна, но не разполагали с лодка.