Исус възкръснал ли е от мъртвите?

Исус възкръснал ли е от мъртвите?

Всеки се е замислял какво ще стане с нас, след като умрем. Когато обичан човек почине, ние очакваме да го видим, след като и нашият ред дойде. Дали ще имаме величествено събиране с любимите ни хора, или смъртта слага край на всичко?

Според проповедите на Исус животът не свършва, след като някой почине. Това, което изрича Божият син, на практика е удивително: Аз съм възкресението и живота. Тези, които вярват в мен, дори и да умрат, както всички останали, ще живеят отново.

Според очевидци, приближени до месията, Исус демонстрирал своята сила над смъртта, възкръсвайки от мъртвите, след като бил разпънат и оставен в гробница за три дни. Тази вяра дава надежда на християните вече повече от 2000 години.

Някои хора обаче нямат такива вярвания за живот след смъртта и последния дъх. Философът атеист Бертранд Ръсел написал: Аз вярвам, че когато умра, ще изгния, и нищо от моето его няма да оцелее.

Последователите на Исус в същото време горещо твърдят, че той се е появил жив след разпятието и погребването. Според тях те не просто са го видели възкръснал, но и се хранели заедно с него, докосвали го и прекарали 40 дни с него, пише LiveScience.

Възможно ли е това просто да бъде история, съхранила се през хилядолетията, или е факт, базиран върху солидни доказателства? Отговорът на този въпрос е създаването на християнството. Ако Исус се е въздигнал от мъртвите, той е доказал всичко, което е казвал за себе си, за смисъла на живота, и за нашата съдба след смъртта.

Ако е възкръснал, той сам е знаел отговорите за това какво е животът и какво ни посреща след неговия край. От друга страна, ако възкресението в крайна сметка не е истина, тогава християнството ще бъде основано върху една лъжа. Ето какво смята по въпроса теологът Р. С. Спроул:

Исус възкръснал ли е

Твърдението за възкресението е част от християнството. Ако Христос е бил въздигнат от мъртвите от Господ Бог, то тогава той има правомощия, които никой друг религиозен лидер не притежава. Буда е мъртъв. Мохамед е мъртъв. Конфуции е мъртъв. Но... според християнството Христос е жив.

Много скептици са правили опити да докажат, че възкресение не е имало. Джош Мак Дауъл бил толкова вдъхновен от своето неверие, че прекарал над седемстотин часа в изследване на доказателствата за възкресението. Ученият твърди следното:

Достигнах до заключението, че възкресението на Исус Христос е една от най-жестоките, нечестиви и безсърдечни шеги, които някога са казвани на хората, ИЛИ това е най-фантастичният факт в нашата история.

Така че, възкресението на Исус е фантастика или омагьосан мит? За да разберем, трябва да погледнем към доказателствата, които историята ни е оставила, и да си създадем наше собствено заключение.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Изпрати
krasimir
krasimir
07.07.2011 20:05
Гледайте Аватар, или прочетете Стругацки, идеята е описана много точно, остава за нас 'живите' да го докажем с квантовата физика, нужно е още малко време да осъвършенствуваме и контролираме нанотехнологиите, а после ще имаме възможност да осъзнаем контакта с външния разум и всичко ще ни се проясни за момента.
2
0
Димитрова
Димитрова
20.06.2011 15:18
Не съм религиозна. Учен съм-инженер.
Има много причини един човек, висял три дни да изгуби съзнание и е известно, че когато легне хоризонтално - по гръб, кръвното му налягане се възстановява.
Друг е въпросът за символиката на събитието. Аз не съм религиозна в традиционния смисъл, но вярвам в съществуването на Вселенския Разум.
Чела съм Библията, това е една невероятна приказна история, която иносказателно ни дава житейски съвети. Когато човек умре, неговият духовен потенциал се влива в Разума - Бог! Ако аз разбирам, защо толкова трябва да са прикрити тези мъдрости, за да го разбира всеки човек ?! Вярвам в съхранението на човешкия дух след смъртта на физическото тяло и ползата му за така наречените живи.
Аз лично съм се докоснала до съществуващия дух на починал.
2
0
Светла
Светла
11.03.2011 10:20
Материята само умира, изгнива.
Духа - остава. Това е. Тези, които са само материя, какво от тях може да остане ?
Тези, които са ДУХ - ще живеят. А чудесата, които Бог ни показва чрез Христос са много. Едно от тях е въскресението. Но кой го е видял ? Само тези, които са вярвали в него и в Бог.
А Бог може всичко.
3
1
connecting
connecting
09.03.2011 11:01
Според мен статията показва, че христянството е уникална религия, защото пазим в себе си жив спомена за нашия месия. В другите религии водачът се счита за мъртав, а чрез христяните Исуус продължава да живее. До като ни има нас, тези които вярваме истински, ще съществува и нашата религия. Христянството не е мит, то е акт на вътрешно съзнание за вяра в себе си, Бог и добротата в хората.
2
1
Мариана
Мариана
08.03.2011 15:09
Още ли има такива, които се питат възкръснал ли е Христос или не ? Да вярвате или не ? 50 на 50. Вие от кои искате да бъдете ? От тези, които ще изгният, даже още по-лошо, червеят им никога не умира в огненото езеро, или от тези, които ще живеят вечно с живия Христос ? Избирате тук и сега, когато умрем няма избор.
0
0
Тръндьо
Тръндьо
07.03.2011 23:13
Безмислена статия. Глупаво заглавие. Въпрос на гледна точка. Жалко за хората на земята, защото са невежи и слепи.
2
1