Исус възкръснал ли е от мъртвите?

Исус Христос

Всеки се е замислял какво ще стане с нас, след като умрем. Когато обичан човек почине, ние очакваме да го видим след като и нашия ред дойде. Дали ще имаме величествено събиране с любимите ни хора или смъртта слага край на всичко?

Според проповедите на Исус животът не свършва след като някой почине. Той дори прави удивителни твърдения: „Аз съм възкресението и живота. Тези, които вярват в мен, дори и да умрат както всички останали, ще живеят отново”. Според очевидци, приближени до месията, Исус демонстрирал своята сила над смъртта възкръсвайки от мъртвите, след като бил разпънат и оставен в гробница за три дни. Тази вяра дава надежда на християните вече повече от 2000 години.

Някои хора обаче нямат такива вярвания за живот след последния дъх. Философът атеист Бертранд Ръсел написал: „Аз вярвам, че когато умра ще изгния, и нищо от моето его няма да оцелее”.

Последователите на Исус в същото време горещо твърдят, че той се е появил жив след разпятието и погребването. Според тях те не просто са го видели възкръснал, но и се хранели заедно с него, докосвали го и прекарали 40 дни с него, се казва в статия на LiveScience.

Голгота

Възможно ли е това просто да бъде история, съхранила се през хилядолетията, или е факт, базиран върху солидни доказателства? Отговорът на този въпрос е създаването на християнството. Ако Исус се е въздигнал от мъртвите, той е доказал всичко, което е казвал за себе си, за смисъла на живота, и за нашата съдба след смъртта.

Ако е възкръснал, той сам е знаел отговорите за това какво е живота и какво ни посреща след неговия край. От друга страна, ако възкресението в крайна сметка не е истина, тогава християнството ще бъде основано върху една лъжа. Ето какво смята по въпроса теологът Р. С. Спроул:

„Твърдението за възкресението е част от християнството. Ако Христос е бил въздигнат от мъртвите от Господ Бог, то тогава Той има правомощия, които никой друг религиозен лидер не притежава. Буда е мъртъв. Мохамед е мъртъв. Конфуции е мъртъв. Но, според … християнството, Христос е жив.”

Много скептици са правили опити да докажат, че възкресение не е имало. Джош Мак Дауъл бил толкова вдъхновен от своето неверие, че прекарал над седемстотин часа в изследване на доказателствата за възкресението. Ученият твърди следното:

Исус възкръснал ли е от мъртвите?

„Достигнах до заключението, че възкресението на Исус Христос е една от най-жестоките, нечестиви и безсърдечни шеги, които някога са казвани на хората ИЛИ това е най-фантастичният факт в нашата история”.

Така че, възкресението на Исус е фантастика или омагьосан мит? За да разберем трябва да погледнем към доказателствата, които историята ни е оставила, и да си създадем наше собствено заключение.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Изпрати
krasimir
krasimir
07.07.2011 20:05
Гледайте Аватар, или прочетете Стругацки, идеята е описана много точно, остава за нас 'живите' да го докажем с квантовата физика, нужно е още малко време да осъвършенствуваме и контролираме нанотехнологиите, а после ще имаме възможност да осъзнаем контакта с външния разум и всичко ще ни се проясни за момента.
2
0
Димитрова
Димитрова
20.06.2011 15:18
Не съм религиозна. Учен съм-инженер.
Има много причини един човек, висял три дни да изгуби съзнание и е известно, че когато легне хоризонтално - по гръб, кръвното му налягане се възстановява.
Друг е въпросът за символиката на събитието. Аз не съм религиозна в традиционния смисъл, но вярвам в съществуването на Вселенския Разум.
Чела съм Библията, това е една невероятна приказна история, която иносказателно ни дава житейски съвети. Когато човек умре, неговият духовен потенциал се влива в Разума - Бог! Ако аз разбирам, защо толкова трябва да са прикрити тези мъдрости, за да го разбира всеки човек ?! Вярвам в съхранението на човешкия дух след смъртта на физическото тяло и ползата му за така наречените живи.
Аз лично съм се докоснала до съществуващия дух на починал.
2
0
Светла
Светла
11.03.2011 10:20
Материята само умира, изгнива.
Духа - остава. Това е. Тези, които са само материя, какво от тях може да остане ?
Тези, които са ДУХ - ще живеят. А чудесата, които Бог ни показва чрез Христос са много. Едно от тях е въскресението. Но кой го е видял ? Само тези, които са вярвали в него и в Бог.
А Бог може всичко.
3
1
connecting
connecting
09.03.2011 11:01
Според мен статията показва, че христянството е уникална религия, защото пазим в себе си жив спомена за нашия месия. В другите религии водачът се счита за мъртав, а чрез христяните Исуус продължава да живее. До като ни има нас, тези които вярваме истински, ще съществува и нашата религия. Христянството не е мит, то е акт на вътрешно съзнание за вяра в себе си, Бог и добротата в хората.
1
1
Мариана
Мариана
08.03.2011 15:09
Още ли има такива, които се питат възкръснал ли е Христос или не ? Да вярвате или не ? 50 на 50. Вие от кои искате да бъдете ? От тези, които ще изгният, даже още по-лошо, червеят им никога не умира в огненото езеро, или от тези, които ще живеят вечно с живия Христос ? Избирате тук и сега, когато умрем няма избор.
0
0
Тръндьо
Тръндьо
07.03.2011 23:13
Безмислена статия. Глупаво заглавие. Въпрос на гледна точка. Жалко за хората на земята, защото са невежи и слепи.
2
1