Sanovnik.bg»Споделени Истории»Гняв»Помогни на другите, пък прецакай себе си

Помогни на другите, пък прецакай себе си

Rosi StoyanovaRosi StoyanovaНовак / Автор
Помогни на другите, пък прецакай себе си
Незнам защо, но все аз съм прецаканата и то заради мен самата, но не знам какво да направя.

Историята е следната... Уча в езикова гимназия, първа година, с нов клас съм и уча английски език. Мога да се похваля, че съм една от тримата, четиримата в класа съм, които наистина се стараят, не само по английски, но и по другите предмети.

Напоследък ми се случва все едно и също нещо. На контролни и тестове всички ме тормозят, подскажи това, подскажи онова - аз нали съм си добра душа и подсказвам наляво и надясно, пиша чужди контролни, и накрая какво - аз изкарвам ниска оценка, а другите-шестици.

Опитвам се да ги пренебрегвам, да мога да си оправя първо с моите неща, но не мога. Миналата седмица трябваше да пишем съчинение по английски и пак ме молиха за помощ. Написах си моето, вложих толкова старание, а на един съученик попреписах някои неща от една книжка. И какво става - аз имам четири, а той-шест! Как да не побеснея? Всичко това сякаш без да искам става. На последното контролно пак по английски същата работа... написах си всички думи и подсказах на няколко упражнения, и накрая другите пак шест, аз - пет. Ако спра да подсказвам и помагам на другите ще се обидят, а ако продължавам - развалям си успеха. Е, какво да правя? Да си мълча ли? Работата стана просто банална, а и не е справедливо.
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 2
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (21)

Изпрати
гери
гери
16.11.2009 17:34
Историята ти ми е много позната, защото и на мен ми се е случвало да изкарам шестици на другите, а моята оценка да е по-ниска. Това, че помагаш на съучениците си, говори много добре за теб самата. Имаш добро сърце и мислиш и за другите, не само за себе си. Но запитай се, дали някой от съучениците ти би ти помогнал. Живеем в свят, в който вече всеки мисли само за себе си, а хората като теб, се броят на пръсти. Така, че се научи, първо да мислиш за себе си, а после за другите, колкото и егоистично да звучи това.
1
0
Мария
Мария
12.11.2009 20:40
Кажи, че можеш да им помогнеш за знания, не за оценка.
1
0
Десислава
Десислава
07.08.2009 17:25
Ами...кажи им, че не можеш да им помогнеш, защото все пак това си е тяхна оценка...те трябва също да учат, а не само ти!
0
0
Теодора
Теодора
22.07.2009 18:46
Според мене си гледай твоя интерес и не се задълбочавай в мисли, какво ще кажат другите. И на мен ми се е случвало, само дето аз не бях отличничка, но за някои неща бях добра. А и да ти кажа честно не им правиш добра услуга, така те няма да се научат да се справят сами и по-натам в живота те винаги ще търсят чужда помощ и ще живеят по-леко, а ти винаги ще се опитваш да се доказваш! Не се страхувай да отказваш кажи им че вечно не можеш да им пишеш домашните и че в това училище сте дошли за едно и също нещо. Все едно като почнеш работа да работиш вместо някой друг, а той да взима заплатата ти.
0
0
елка
елка
19.07.2009 22:40
Според мен можеш да държиш едно средно положение. И аз бях като теб...но се справих с проблема. Просто можеш да им казваш, че още не си написала дадената задача... или такива извинения : )
0
0