Sanovnik.bg»Помогни на другите, пък прецакай себе си

Помогни на другите, пък прецакай себе си

Помогни на другите, пък прецакай себе си
Незнам защо, но все аз съм прецаканата и то заради мен самата, но не знам какво да направя.

Историята е следната... Уча в езикова гимназия, първа година, с нов клас съм и уча английски език. Мога да се похваля, че съм една от тримата, четиримата в класа съм, които наистина се стараят, не само по английски, но и по другите предмети.

Напоследък ми се случва все едно и също нещо. На контролни и тестове всички ме тормозят, подскажи това, подскажи онова - аз нали съм си добра душа и подсказвам наляво и надясно, пиша чужди контролни, и накрая какво - аз изкарвам ниска оценка, а другите-шестици.

Опитвам се да ги пренебрегвам, да мога да си оправя първо с моите неща, но не мога. Миналата седмица трябваше да пишем съчинение по английски и пак ме молиха за помощ. Написах си моето, вложих толкова старание, а на един съученик попреписах някои неща от една книжка.

И какво става - аз имам четири, а той-шест! Как да не побеснея? Всичко това сякаш без да искам става. На последното контролно пак по английски същата работа... написах си всички думи и подсказах на няколко упражнения, и накрая другите пак шест, аз - пет. Ако спра да подсказвам и помагам на другите ще се обидят, а ако продължавам - развалям си успеха. Е, какво да правя? Да си мълча ли? Работата стана просто банална, а и не е справедливо.
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 2
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

Изпрати
Божидара
Божидара
19.05.2013 19:57
казвай не знам и точка! При мен става ;)
0
0
Gospojica Miteva
Gospojica Miteva
10.05.2013 23:02
Не им казвай нищо мълчи си ако те тормозят ги искажи
0
0
rosica
rosica
02.05.2013 19:14
Благодаря на всички писали коментари
0
0
Morena
Morena
01.05.2013 20:03
Знам за какво говориш. Не съм в гимназията, а в университет и същото го има и там. Ръчкат те по време на изпити, цупят се, че не си им подсказал и т.н ако изкараш по-висока оценка от тях едни правят физиономии. На последния ми изпит искараш 5ца, бях написала 6 страници, писах подробно по трите въпроса и като казах на една колежка колко съм писала и че имам 5ца и тя знаеш ли какво ми отговори- ами то зависи как пишеш. Представяш ли си и това жена на 40 години ми го каза, как да пиша? Пиша нормално. Професорката е с поне 20 години опит и много добре знае, че писането по широко няма да я впечатли и да ми пише 5ца ей така за дето съм изхабила листите си. :) Моят съвет е да ги разкараш и да не им подсказваш повече! На тестовете сядай далеч от тях, за да не те притесняват, аз така правя с нахалниците. Успех!
0
0
ро
ро
01.05.2013 15:55
охо, това винаги и навсякъде ще го има, въпросът е по-рано да си научиш урока! При мен е същата работа. Истината е, че те тормозят само защото ти го позволяваш.Трябва да можеш да казваш НЕ! Разбирам , че искаш да си добра и да постъпваш правилно, само че това не е добро, което правиш! Така вредиш и на себе си и на другите, но за второ просто не го разбират. Кажеш ли не, тормозът ще спре, а пък който не е съласен , да си гледа работата - след 10-20 г едвам ще се помните. Това, което ще остане ще е авторитетът, мила, бъди по-твърда.
0
0
Евелина
Евелина
01.05.2013 13:58
Следващия път като искат да им подсказваш, ги питай, като започнат да работят, пак теб ли ще викат да им изкарваш парите. Хем прости, хем мързеливи, хем ултра нахални са твоите съученици. Не им позволявах да си изкарват по-високи оценки от твоите с твоя труд! Недей, защото утре един от тях с по-високия си успех може да заеме твоето място в живота и затова ще си си виновна само ти!!!
0
0
Ив
Ив
30.04.2013 21:39
Не можеш винаги, да се бориш и за другите. Живота е твой гледай първо себе си, а другите да се оправят. 1 не си длъжна да им подсказваш.
2 Стараеш се на чужд гръп, а те стоят и чакат на готово.
Следващия път им кажи, че вече достатъчно 6тици имат на твой гръб и е време сами да се оправят и че помагайки на тях, вредиш на себе си. Ако не ти влезят в положение, можеш сама да си представиш колко те и уважават! :)
0
0