Ритуали, които задължително да направиш на Великден

Боядисани яйца за Великден

Великден е един от най-светлите празници за християните, тъй като е свързан с възкресението на Божия син – Исус Христос. Седмицата преди празника се нарича Страстна седмица. Всяка година Великден се празнува на различна дата, която зависи от началото на Страстната седмица. То се определя от първото пролетно пълнолуние.

Въпреки че датата, на която се празнува Великден, се мени всяка година, Великденските ритуали не се променят. Сега ще ви припомним едни от най-старите традиции, с които трябва да посрещнете Възкресението на Исус Христос.

Боядисване на великденски яйца

Според вярванията великденските яйца са символ на плодородието, късмета, здравето, щастието и новото и щастливо начало. А освен това червеното великденско яйце е възприето като символ на възкръсването на Исус Христос.

Боядисването на яйца е древен ритуал, който е свързан с различни предания. Според една от най-известните легенди Мария-Магдалена отишла на посещение при римския император Тиберий и го поздравила с Христос е възкръснал! . Той се засмял на поздрава и отвърнал Христос е възкръснал, колкото яйцето в ръката ти е червено!

Още преди да е довършил изречението си, яйцето, което тя носела като дар, сменило цвета си в червено. Смята се, че това е причината християните да започнат да боядисват яйцата първоначално в червено, а след това и в други цветове.

Боядисването на яйцата се прави на Велики четвъртък или Велика събота. Първото яйце трябва да е боядиса преди изгрев слънце и да е в червен цвят. Още докато е топло, стопанката на дома трябва да мине през децата и да им направи кръст на челата, за да бъдат здрави и благословени. Първото червено яйце трябва да се остави пред иконата на Света Богородица и се пази до следващия Великден. Смята се, че то не се разваля.

Месене на Великденски козунаци

Месенето на козунак е великденски ритуал

Този ритуал също идва от дълбока древност, когато момите месели обредни хлябове (козунаци), които украсявали с различни преплетени елементи. Великденските козунаци символизират тялото на Христос.

Според традициите те се месят във Велика събота преди изгрев слънце от жените в къщата. Козунакът задължително трябва да присъства на празничната трапеза. Той трябва да се чупи, а не да се реже, тъй като се смята, че има душа.

Взимането на Жив огън

Според традициите в полунощ – събота срещу неделя се отслужва Тържествена литургия. В полунощ хората взимат Жив огън и обикалят църквата три пъти, а след това започва и литургията. Живият огън трябва да се занесе в къщата, да се запали кандилото и да се пази колкото се може по-дълго.

Великденската трапеза

Великденска трапеза

Приготвянето великденска трапеза е част от знаковите ритуали за Великден. Тя трябва да бъде пъстра и богато украсена. На нея задължително трябва да присъстват великденски яйца, козунаци и агнешко месо.

Христос Воскресе

Това е поздравът, с който християните трябва да се поздравяват на Великден. Отговорът е Воистина Воскресе! . Поздравът може да се използва 40 дни след настъпването на празника.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати