Възход и залез на античния град Сабрата

Сабрата (Sabratha)

На около 50 километра от столицата на Либия - Триполи, се намира град Сабрата (Sabratha) - най-крайната точка на страната в северозападна посока. Това е изключителен и достолепен античен град, който днес тъне в руини, но въпреки това продължава да привлича туристите със своите забележителни старинни сгради.

Античният Сабрата е бил столица на финикийците и в зората на новата ера е била важен град по тези места. Селището освен столица е било и важно пристанище.

Градът впечатлява туристите със своя замисъл, който е изумително съчетание между тесни улички, великолепни храмове и красиви постройки на финикийците с изящни коринтски колони. Неслучайно градът е включен в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Основаване на древния град Сабрата

Античен град Сабрата (Sabratha)

Основите на древния град са положени от финикийците през V-VІ век, но истински разцвет градът достига през ІІ век от новата ера при управлението на император Септимий Север. Неговото родно място е било съвсем наблизо, роден е в Лептис Магна. По негово време Сарбата, Лептис Магна и Оеа (днешната столица Триполи) са били обединени в едно селище с име Триполис. Селищата са били център на римската провинция Триполитания.

Забележителните красоти на античния град Сабрата

Сабрата (Sabratha), Либия

От трите града, свързани под името Триполис, Сабрата е този, който не е разполагал с богатства като останалите два, но е известен още от древността до днес с впечатляващия си Римски театър. Античната арена е отлично запазена и представлява най-голямата забележителност на древния град. Театърът е построен към края на ІІІ век по време на император Комод. Сцената на античното творение е забележителна, издига се на 3 нива, свързани с красиви колони от мрамор. Театърът е побирал около 5000 души. Все още са запазени барелефи, орнаменти, които пресъздават исторически и антични сцени.

В близост до театъра са руините на антична арена, където гладиаторите са провеждали своите боеве. Все още стоят подземните коридори, по които се е влизало. Базиликата на Юстиниан, Храмът на Изида, Храмът на Сарапис, както и на Херкулес са други забележителности, които трябва да се посетят. Те заедно оформят облика на това изумително антично творение на финикийците.

В музея на Сабрата може да се види голяма експозиция от предмети, монети, статуи, бюстове, които загатват за традициите и начина на живот на древните обитатели на града.

Залез на древния град Сабрата

Град Сабрата

Сабрата не успява да се запази дълго като процъфтяващо селище през римската епоха. Както Лептис Магна и болшинството римски градове в северна Африка, Сабрата също е унищожен от нахлулите араби. Голяма част от съграденото е унищожено и от природните стихии. През 365 година голямо земетресение срутва повечето домове и обществени сгради. През Византийската епоха градът е разширен с още строежи, но търговските пътища се насочват към други места и Сабрата запада напълно.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати