sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Боговете на траките

Боговете на траките

дионис е трайски бог

Най-старото население на Балканите са траките. Те създават своята самобитна култура през Бронзовата и Желязната епоха, от ІІ хилядолетие преди Христа до V-VІ век след новата ера.

Според древните гърци високите тракийски планини крият най-старите светилища на Кронос, Сабазий, Бендида, Арес, Дионис. В планината Родопи са четирите големи светилища: на Кронос, на Юпитер, на Уранос, на Дионис. Няма сведения дали са били свързани или са се намирали на едно и също място. Откритото светилище на Дионис в Перперикон е доказателство, че легендите почиват на истински факти.

Тракийските богове са почитани в целия античен свят. Гърци и римляни заимстват своите митологични системи от тракийската. За религията на траките е характерно, че е политеистична. Голямо влияние има култът към тракийския конник, наричан херос (герой), а понякога бог или господар. Представен е като ловец на кон, който преследва глиган и е придружен от куче.

Когато се говори за религиозните вярвания на траките, винаги се изтъква сведението на Херодот, че траките почитали само Дионис, Арес, Артемида, а владетелите отделно от народа си отдавали почит на Хермес и даже извеждали произхода си от това божество. Ще се спрем на най-почитаните тракийски божества, според бащата на историята.

Дионис

Бог Дионис е многопластов събирателен образ с влияние от Тракия и Мала Азия, смесен с елински митологични традиции. Във Фригия божеството е почитано под името Сабазий. Той е бог на растителността, на плодородието и лечението. Гърците го почитат и като покровител на виното и веселието. Изображенията му го представят като брадат мъж с островърха шапка, фригийски тип. Атрибутите му са еленовата кожа, жезълът, наричан тирс, лозовата клонка, винената чаша и боровата шишарка. Неговата планина е Родопи. Култовите ритуали се изпълняват от жени - вакханки.

Арес

Арес

На тракийски името на Арес звучи като Плейстор. Това е подземен бог на войната, на необузданата жестокост на битките, на кървавите боеве. Той изисквал човешки жертви. В древна Елада го почитат най-вече войнствените спартанци.

Това тракийско божество е вероятно най-почитаното от траките. Неговият култ се пренася не само в Елада и древен Рим, но и при хетите. Характерното за него е, че е божеството с най-дълъг култ. Около 2800 години страшният войн шества в митологията на древните народи. Името му се свързва с нашата дума ярост и означава яростен, воюващ, с ярко, кърваво лице. Такава е и представата за него - като войн, който участва в битките и убива безразборно, опиянен от кръвта на воюващите.

Бендида

Това божество се отъждествява с известната от гръцката митология Артемида. Изобразявана е с ловни атрибути. Заедно с това е представяна и като покровителка на брака, което навява асоциации за божество като Хера. Тя е двойнствена богиня и това качество се подчертава с копието, което носи - разчленено на две. Позната е и под името Кибела, великата майка - богиня. Тя е майка както на боговете, така и на всичко живо на земята, на възраждащата се природа и нейното плодородие.

Митологичната система на траките е основата, върху която се гради митологията на всички по-късни цивилизации.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати