Мита за смъртта на Пелий

Мита за смъртта на Пелий

Древногръцката митология – цветна, пъстра, богата на образи, символи, значения. Тя оставя ценни сведения за героични подвизи и славни времена, в които божествата са били почитани, а храбрите герои – възхвалявани.

Митовете, подобно на приказките, предават истории, не само за добри персонажи, но и за зли герои, които оставят следа със своите извършени престъпления и нечестни подвизи.

Подобен герой е и Пелий. Историята за него е, че той е полубог – син на смъртната жена Таро и на бог Посейдон. Името на Пелий е споменавано и в Илиада. Той е и полубрат на Езон, чиято майка също е Таро. След смъртта на Кретей – жарят на Йолк, Пелий решава да завземе престола и да отстрани законния наследник – брат си Езон.

Пелий насилствено взема властта на тогава процъфтяващия град Йолк. Неговите злини карат брат му Езон да скрие новородения си син Язон и да го предаде на кентавъра Хирон, който да го отгледа и възпита в една пещера.

Когато пораснал обаче Язон решил, че няма да отстъпи правото си на власт и ще отмъсти на своя чичо Пелий. Той обаче обещал престола при условието, че Язон намери Златното руно.

А ето какво гласи митът за смъртта на Пелий и каква е неговата участ:

Противно на очакванията на Пелий, Язон взема Златното руно благодарение на помощта на Медея. Нейната любов го спасява, а хитростта ѝ спомага за това, да се справят с различните предизвикателства. След това те се връщат при Пелий и поискали от него да отстъпи престола. Той обаче, съвсем очаквано, се отдръпнал от своето обещание. Това деяние накарало Медея и Язон да планират неговата смърт. Медея измислила своя покварен план, а Язон се съгласил с нея.

Медея притежавала магични сили, с които се превърнала в жрица на Артемида и така се представила пред дъщерите на Пелий. Като такава, тя накарала дъщерите му да го убият. Те изпълнили заканата, след което го сварили.

Деянието на Медея и Язон обаче не получава народното одобрение и те били изгонени от Йолк. Вместо законния престолонаследник Язон властта заема синът на Пелий – Акаст.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest