Sanovnik.bg»Споделени Истории»Мистика»Разплаках се, сякаш знаех какво се е случило

Разплаках се, сякаш знаех какво се е случило

Разплаках се, сякаш знаех какво се е случило
В средата на това лято приятелят ми замина в командировка в едно селце, близо до гр.Разлог, на име Годлево. Случи ми се, че почивах няколко дни и реших да му отида на гости.

Преживавах странен период. Почти не можех да спя, а много често ми се случваше вечер, опитвайки се да заспя, да изпадам в някакво странно полубудно състояние(като просъница) и да бълнувам някакви неща, които после не си спомням.

Онази вечер с приятелят ми се разхождахме по малките улички в Годлево. За пръв път бях в това селце и ми беше много интересно.

Гледах белите къщички, високите старовремски порти пред тях. Постепенно почна да ме обзема някакво необяснимо чувство на страх, на мъка.

Без да знам защо, почнах да плача. Сякаш пак бях полузаспала. Плачех и говорех на приятелят ми: " Не, ти не разбираш. Не знаеш колко са страдали. Не знаеш какво е ставало тук. Разбираш ли, клали са ги като зайци!.".

Точно това бяха думите ми. Не знаех за какво говорех. Но го усещах по необясним начин. Когато се прибрахме в хотела, заспах като пребита.

На следващия ден минах покрай една крайпътна чешма. Спрях се да пия вода, но бяха сложили странен накрайник на самото кранче.

Един дядо, който седеше на припек на близката пейка, дойде да ми покаже как да махна металния накрайник. Заговорихме се, че имат много специфичен диалект в Годлево.

А дядото почна да ми разказва, че половината годлевци са македонски преселници. И когато след турското робство, не помня коя година точно, Княжество България се е освободило, но Източна Румелия не е имало голямо преселение.

Разярените турци са решили да си отмъстят на българите, останали под тяхна власт. Много семейства тръгнали да бягат. Годлево било точно на границата на Княжеството и Източна Румелия.

И точно там, турците са настигнали бягащите хора. Настанало е голямо клане, голямо почти колкото баташкото.

Замръзнах на място. От къде можех да зная за всичко това, като едва преди седмица за пръв път бях чула, че съществува Село на име Годлево.
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
Общо гласували: 8
52
44
30
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (33)

Изпрати
димитър павлов
димитър павлов
19.06.2014 00:29
Дежеву, и на мен ,постояно ми се случва,се едно живея отново същият си живот.и аз немога да си го обесня ,секунди преди да се случи го виждам като една секунда всичко.свикнах с това.не го казвам да не ме вземат за луд. И без това съм особен
26
2
Рамбо
Рамбо
08.06.2014 20:41
Вярвам ти че може нещо да е станало контакт не искам да останеш с впечатление че не вярвам заради това просто аз съм добре запознат със историята и за това така реагирам другите не знаят тези неща и за тва веднага се хвърлят"ъъ клали са ни "да наистина е имало тежки моменти но те са били по време на завладяването
Не е имало постоянен терор нали все пак знаете че за тези неща трябват средства а кой ще дава средства за безсмислени кланета всеки ден турците са живяли заедно с нас и това е както ние преди сме завладямали чужди територии така и те завладявали за съжаление просто това е геополитика който надвие той е на върха нещата сега не са така всичко е мирно и спокойно но медиите понеже се чудат кво да прават и всяват смут едва ли не всички ни мразат не знам си кво си хора ние сме в нато в оон в ЕС турция също(без ЕС)никой не иска да ни завладева защото на никой не му пука сега в днешно време страните гледат икономическото си развитие както виждате никоя страна не иска проблеми (освен Северна Корея некъв капут дет си мисли че като има много хора ще завладее света :Dедна бомба и са до там)
6
5
Ustremlenie
Ustremlenie
07.06.2014 20:41
За онази част от хората, които коментират историческите събития, искам да кажа, че не съм запозната с фактологията. Предавам по памет историята, която един възрастен човек ми разказа. Може и аз да съм се заблудила относно конкретното историческо събитие. Това, което знам със сигурност и което всъщност ме разтърси е, че в селото действително са умрели много хора... Може би трябва да се заинтересувам от историческите факти... Възможно е да са свързани по някакъв начин с мен...
8
2
Рамбо
Рамбо
08.06.2014 20:30
Единствената информация която намерих е участието на десет човека от това село във балканската война
Не виждам обаче да е на някакво стратегическо място за да има някаква сериозна военна намеса....
Не знам може нещо хората да са умрели от природно бетствие или друго
2
3
краси
краси
07.06.2014 07:32
Според мен ти си някак свързана с това селце. Сякаш си знаела какво се е случило ,но не го разбираш
5
2
Желио
Желио
17.05.2014 05:12
екстрасенс си.имало е оставени енергиини следи и ти си ги засякла.
5
2
Рамбо
Рамбо
03.06.2014 12:00
Такова нещо не е имало след освобождението вие сте тъпи ако повервате
Ставаме като македонците не виждате ли мислим си че света се върти около нас едва ли не всички ни мразят трябва да завладеем всички (направо сме били космическа сила)и пак обръщам вниманието на думата "били"
Да може да сме били на три морета браво(не сме били обаче с особено добра икономика)но не забравяйте че преди да ни завладеят турците ние сме били разкъсани(щото сме били идиоти както сега така и винаги)така че вината за завладяването е наша(все пак вината е на този който не си е защитил територията нали това е геополитика който най добре се адаптира той оцелява)другата вина е на османците(подобно на римляните)искали да завладеят света(разбира се до известно време били непобедими и после великите сили започнали да ги разгромяват и да ги ебават с данъци)та въпросните кланета били от периода на завладяването(който бил най тежък)до 1700г. когато вече започват промени и османската империя е притисната от великите сили или да стане техен образец или да стане тяхна колония тя решава първото и подписва договор за повече права на покорените последното клане е 1876г. Априлското въстание но след него такива работи не е имало османците дори вече нямали войски в Източна Румелия тя си имала собствени управници но били зависими от султана(и под наблюдение на великите сили) така че без войска как ще има клане
"Радярените турзи решили да си отмастят"стига бе:D ти как си представяш да са се възтановили толкова бързо от войната даже да си най големия дивак щом те наблюдават великите сили балканските държави и освободената от твоя власт България(която вече си има армия)едва ли би посмял са правиш каквито и да е действия особено щом вече си слаб "не помня коя година точно"как не те е срам 1878г. Е нащо освобождение
Не мисля че можете да оспорите историята
5
3
Рамбо
Рамбо
18.05.2014 19:50
Ехо аз ви показвам исторически факт че такова нещо след освобождението не е имало вие продължавате да вярвате
5
2
Рамбо
Рамбо
12.04.2014 17:29
Са прочетох първия коментар значи най правилно е османско владичество
И това с разделението могло и да се избегне но руския генерал който водел армията не съобщил исканията на великите сили на руския император
Това било грешка(те не искали да има голяма държава на балканите с руско влияние)могло е да има споразумения но просто са тямали избор хората ако сан стефанския договор се осъщестил могло да стане голяма война така че някои събития не трва да се променят а да се гледа бъдещето
А за тая тема се чуда дали е много истинска
2
2
Божидар
Божидар
08.03.2015 09:07
Първо, научи се да пишеш правилно - срамота е при все, че "знаеш" толкова много за историята. Второ, като не ти се струва истинска темата, ами не я коментирай. Момичето се опитва да си обясни нещата, които й се случват, а ти реално й казваш, че са простотии, нереалност и да зареже. И трето, в българската история има страшно много неточности. Не можем да разчитаме само и единствено на това, което пише в учебниците и да не приемаме нищо друго за вярно. Всеки край има своята история, която се предава от баби и дядовци ма внуци и този цикъл се осъществява вече поколения наред.
3
2
Рамбо
Рамбо
12.04.2014 17:21
Това според мен е глупост когато източна румелия мила отделна в нея имало наблюдение от чужди страни а и все пак Османската империя е подписала договор за определените земи те не били изцяло нейни имали си собствени управници също така Османската империя вече опитвала да бъде европейски образец и кланетата спрели след подписването на договор за повече права на поданиците кланетата са били преди 1700г.след това Османската империя подписва договори със Европа(великите сили)защото претърпяла много поражения и щяла да стане тяхна колония ако не направила промени
Така че единственото клане след 1700г. е след априлското възстание
5
3
жокерчето
жокерчето
02.04.2014 02:16
ти виждаш миналото когато отиваш на някое място духовете те вкарват в изторията знам го защото един път от такав ужас припаднах
5
2
Рамбо
Рамбо
13.04.2014 01:18
Ваз духовете ви вкарват в яки филми само тва знам
17
5