Следи от живот в пръстените на Сатурн оставиха учените без думи

Пръстени на Сатурн

Сатурн е една от най-ярките и странни планети в Слънчевата система. Открай време тя е център на редица конспиративни теории. В миналото древните хора вярвали, че това е мястото, където живеят демоните, а в по-съвременни времена, че е база на извънземни.

Теориите се задълбочиха още повече, след като през 2017 г. космическият кораб Касини в последния си полет навлязъл с бързи темпове към повърхността на планетата. Докато минавал през пръстените на Сатурн, космическият апарат изпратил подробен анализ на химическия им състав, както и този на атмосферата им. Това, което анализът на данните показал, смаяло учените.

От дълго време се предполагаше, че пръстените на Сатурн са съставени почти изцяло от вода, но данните от Касини показват, че сред цялата тази течност има други сложни химикали, включително голямо количество органична материя като метан.

Повечето елементи на пръстените включвали въглерод в тяхната молекулна структура. Въпреки че НАСА не съобщава, че са открили извънземни или демони в пръстените на Сатурн, органичните съединения формират основата на целия живот.

Изненадата ни беше огромна. Спектрометърът ни видя метан, никой не очакваше това. Също така видяхме въглероден диоксид, което беше абсолютно неочаквано. Считахме доскоро, че пръстените са съставени основно от вода, но най-вътрешните са изпълнени с органичен материал, уловен в лед, казва Томас Крейвънс, професор по физика и астрономия в университета в Канзас и водещ на научния екип, анализирал данните.

Изследователите също установили, че пръстените изхвърлят тези химически съединения в атмосферата на Сатурн и постепенно могат да променят химическия състав на планетата.

Според учените това ново разбиране за пръстените и атмосферата на Сатурн може да ни помогне да разберем по-добре основните процеси на Слънчевата система като цяло, включително как се формират пръстените на различните планети и колко дълго издържат, преди да изчезнат.

Данните показали още, че пръстените на Сатурн бавно, но сигурно изчезват. Те отделят материя, повече, отколкото привличат. Това може също така да предположи, че красивият пръстен на Юпитер някога е бил толкова впечатляващ, колкото този на Сатурн.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати