Доказано: Планета номер 9 е факт!

Планета номер 9

Идеята за планета номер 9 не е от днес. Тя бе публично обявена през 2016 г. от двама учени. Те оповестиха съществуването на планета-призрак, криеща се далеч отвъд орбитата на Плутон.

Теорията на учените се основаваше на странните орбитални траектории на отдалечените ледени светове. Те се опитаха да видят деветото небесно тяло. Деветата планета, поне според тях, трябваше да надвишава земната 10 пъти.

До този момент учените и от двете големи космически агенции не потвърждават пряко съществуването на друга планета близо до Слънцето. Астрономите обаче твърдят, че са уловили отдалечен свят, чието съществуване е възможно благодарение на планета номер 9.

Обектът, който в момента се нарича BP519, има много странна орбита. Тя най-вероятно се е формирала именно благодарение на тайнствената девета планета. Тя представлява планета джудже, само една от многото, изхвърлени извън пределите на Слънчевата система по време на нейното формиране. Тя обаче е скрита, тъй като равнината на нейната орбита е отклонена Слънцето с 54°.

Учените са провели няколко симулации, за да разберат как е възможно съществуването на обект BP519. При обичайни условия това се е оказало невъзможно.

Веднага щом астрономите взели под внимание съществуването на девета планета обаче, всичко си отишло на мястото. Това не е пряко потвърждение за съществуването на планета номер 9, но е много добър признак.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати