Девет вредни навика могат да ни убият

Стрес

Мозъкът е структура, която се влияе от много външни и вътрешни фактори, без дори да го осъзнаваме. Неговата функция зависи от храната, която ядем, ежедневието ни, както и степента на неговото използване. Всичко това определя развитието на нашите умствени възможности.

Изследователи определят начина ни на живот като фактор за по–висока или по–ниска интелигентност, а лошите навици - като средство да убиваме собствените си мозъчни клетки. И нека видим кои действия на човека могат да го убият.

Високата кръвна захар се счита за фактор, който ни довежда до оглупяване. Казва се, че преяждането, проблемите с ученето, запомнянето и депресията са в резултат от консумирането на прекалено много захар. Истината е, че човек трудно може да пресметне колко много захар приема, защото тя се съдържа под различни форми в отделните продукти.

Но експертите съветват нейният прием да се сведе до минимум и да се избягват сладките храни и напитки. Освен това трябва да се избягват и храни, които повишават холестерола в кръвта, защото може да доведе до развитие на атеросклероза (стесняване на кръвоносните съдове от натрупване на мастни отлагания по вътрешната им повърхност), а оттам и до сърдечно-съдови заболявания.

Мозък

Друг фактор, който за съжаление трудно може да се избегне, е живот в силно замърсена околна среда. Замърсяването на въздуха довежда до изчерпване на кислородното му съдържание, което с времето затруднява функционирането на мозъчните клетки. Замърсеният въздух възпрепятства притока на кислород към мозъка и така се понижава неговата когнитивна функция, а и може да настъпят и физически промени.

Нещото, което 21 век промотира с пълна сила, е невъзможността за пълноценен сън, което довежда до увреждане на мозъка. Обичайно, когато спим, е времето, в което тялото и неговите клетки се регенерират, включително и тези на мозъка. Тук е опасно не само дългосрочното лишаване от сън, но и в кратките периоди. Лекарите препоръчват средна продължителност на съня от 7.30 до 8 часа, за да може организмът ни да се възстанови.

И един социално значим проблем е виновник за увреждането на мозъка, а именно консумирането на нездравословна храна, бедна на хранителни вещества. Така клетките не получават необходимите градивни вещества и бавно умират. Стига се и до повишаване на телесното тегло, свързано със загуба на физическата и психическа енергия.

Нездравословно хранене

Тук е важно, освен да се промени начина на хранене с прием на здравословни храни, да не се пропуска и сутрешната закуската. Много хора го правят, което се оказва не е никак полезно. Дните без закуска понижават нивата на кръвна захар в тялото, което довежда до липса на хранителни вещества за много важни органи. Препоръчва се закуска, богата на протеини и витамини.

Всички знаем, че за постигане на перфектната фигура, съпроводено със стягане на тялото и оформяне на мускулите е необходимо време и ежедневни тренировки. Това се случва и с мозъка, ако не се упражняваме редовно, не заучаваме нови и нови неща всеки ден, то мозъка губи своите мисловни способности.

Разбира се изключително негативно влияят прекаленият прием на алкохол и тютюнопушенето. Доказано е, че пушенето при мъжете води до оглупяване, а пък алкохолът причинява нервно възпаление, а то довежда до увреждане на мозъчните клетки, включително и до развитие на болестта множествена склероза. Алкохолът в големи количества причинява структурни промени в мозъка, както и води до намаляване на неговия обем.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 4
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати