На Тодоровден християните посрамили византийския император

Тодоровден

Тодоровден е църковен празник. Той се празнува в събота от първата седмица на Великия пост. На този ден християните почитат паметта на Свети Теодор Тирон.

Празникът се тачи още от ранните векове. По време на гоненията на християните императорът на Константинопол Юлиан Отстъпник (332 – 363) продължавал да иска връщането на езичеството.

Тиранинът знаел, че 40 дни преди Великден християните спазват строг пост, но решил да се подиграе с тях и да ги застави да ядат идоложертвена храна.

Юлиан Отстъпник наредил на градоначалника на Константинопол да напръска тайно с кръв от езически жертвоприношения всички постни храни на пазара. Та християните без да знаят да се осквернят.

В това време обаче Свети Теодор Тирон се явил на патриарх Евдоксий и му съобщил какви ги е замислил Юлиан Отстъпник. Заръчал му също да предупреди християните да не вземат храна от пазара през тази седмица.

След като научили за капана, който им се готви, християните се хранили с варено жито. А коварният Юлиан разбрал, че замисълът му е разкрит, посрамил се и пуснал неосквернена от езичниците стока на пазара.

Конно надбягване на Тодоровден

Тодоровден се празнува най-вече за здравето на конете. Ето защо на този ден празнуват хората, заети в коневъдството и конния спорт.

Какво повелява обичаят?

В ранни зори, още по изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, след което ги украсяват ги с мъниста, с пискюли и цветя, и ги отвеждат на водопой.

Жените по домовете пък замесват обредни хлябове, като дават от тях и на конете. Обредната трапеза включва още леща и супа от гъби. Вари се и жито, което се благославя в църковния храм. След което идва ред на конното състезание, наречено още кушия.

Интересен обичай се е запазил в поповското село Садина. Празникът започва с литургия в храм Света Троица, отслужена от архиерейските наместници на Поповска и Разградска околия.

Всяка година в селото се пресъздава ритуала по предаване на конската опашка, известна като първото българско знаме от времето на Хан Аспарух.

Най-старият коняр в селото предава опашката на най-малкото момче, което ще се състезава в конното надбягване.

Навремето на този ден младите моми още в ранни зори измивали своите коси, сплитали ги на плитка, захваната от житен клас. Вярва се, че по този начин косите ще бъдат по здрави и дълги като конската опашка. Водата, с която се измиват, хвърлят на кръстопът извън селото.

Днешният ден е известен още като Тодорова събота, Конски Великден, Тудорица. Имен ден празнуват днес Тодор, Тодорка, Теодор, Теодора.

Рейтинг

5 1
4 4
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Аз
Аз
27.02.2015 08:20
Мхм... Понеже в 332 – 363 е било тъпкано с християни по българските земи! :D
0
12
Митко
Митко
04.03.2017 10:17
Имало е доста по това време, защото тогава са били масовите гонения на християните в Римската империя.
13
0