Летящите машини от миналото

Летящите машини от миналото

Летящите машини от миналото

Мечтата на човека да полети е толкова стара, колкото е и самият човек. Митологията ни е оставила разказа за първия летец - Икар, трагично загинал в опит да осъществи тази мечта. Копнежът по волното реене в небесната шир със сигурност не е завършил с опита на Икар. Както и със сигурност човекът е успял да осъществи своята мечта преди съвременната ни епоха, която използва активно авиацията.

Все повече сведения достигат до нас за древни летателни средства, които са използвани в най-стари времена както за придвижване от едно място на друго, така и за военни цели. Да разгледаме някои от летателните апарати от миналото, за които са останали разкази и легенди.

Летящите щитове, за които разказват индианците хопи

Индианците хопи са туземно американско племе, което е наследник на древния народ пуебло от югоизточната част на САЩ. Според вярванията на народа хопи времето има различни цикли. В края на всеки цикъл боговете се завръщат при хората. Те смятат, че сега се намираме в четвърти цикъл на времето.

За предишния, трети цикъл, има интересно вярване. Това, което се случило в третия цикъл, те наричат летящи щитове. Хората от третия цикъл на времето били много напреднали в технологиите и създали така наречените летящи щитове. Те били сложни летателни апарати, известни като щитове, тъй като индианците потърсили асоциация с познати им предмети. Летателните устройства наподобявали най-много на техните бойни щитове.

Тези летателни апарати можели да атакуват населени места, намиращи се много далече от тях, и в същото време летели с огромна скорост от една точка на земята до друга. След време и другите цивилизации на планетата създали подобни бойни машини. Това довело до война, която сложила край на третия цикъл на времето.

Цивилизациите Рама и Атлантида и техните летящи машини

Летящите машини на атлантите
Снимка: Greece Is

В древноиндуските писмени паметници се казва, че съществувала древна цивилизация, наречена Рама, която била на много високо технологично ниво. Древната цивилизация разполагала с летящи машини, наричани вимани. Тези устройства били кръгли, имали две палуби с прозорци и таван във форма на купол. Задвижването било с помощта на непознат вид антигравитация. Летателните машини излитали вертикално, както съвременните хеликоптери, и можели да висят във въздуха. Древните ги използвали както за граждански полети, така и за военни цели.

В поемата Махабхарата се разказва за летателните апарати на атлантите, които били наричани вайликси. И двете цивилизации - Атлантида и Рама, си служели добре с летателните си апарати, но конфликтът, който възникнал между тях, довел до унищожението на цялата човешка цивилизация.

Китайците и техните представи за летателни машини в древността

Летящите апарати от миналото

В древни китайски текстове оцелели до нас се разказва за летящи машини, които се правели в древността в Китай. Един от текстовете разказва, че през 1776 година преди новата ера император Ченг Танг наредил да се построи летателна машина. По-късно обаче императорът наредил тя да бъде унищожена от страх, че някой друг може да открие тайната на летенето.

Много древни текстове разказват за полети в древността с помощта на летящи машини. Може да се предположи, че летенето е било реалност още в дълбока древност, и то в различни части на света.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати