Древните гърци обожествявали земетръсните зони! Причината ще ви изуми

Делфи

За древните гърци земетръсните зони са били свещени. Те съзнателно са строили сакралните си градове и храмове върху земята, засегната от разрушението.

Земята, която е била засегната от земетресения, се превръщала в истинско съкровище за древните гърци. Всички разломи, създадени от сеизмична активност в района на Егейско море, са придобили специален културен статут. Те са се превърнали в места за строеж на много прочути храмове и големи градове.

Според една нова теория предшествениците на съвременните гърци съзнателно са избирали земя, която е била засегната от земетресение, за да построят на нея своите свещени места. Ярък пример за това е Делфи - храмов комплекс на планински склон, който някога е бил дом на легендарния оракул. Този свещенослужител придобил позицията си в класическото гръцко общество до голяма степен и в резултат на свещения извор и упойващите газове, които се отделят по линията на разлом, причинен от земетресение.

Делфи не е изключение – има много градове, които са специално построени, заради наличието на разломи. Примери са Микена, Ефес, Книдос, Хиераполис, а вероятно и много други, неразкрити до този момент.

Хиераполис

До скоро учените смятаха, че е чисто съвпадение, че много важни обекти са разположени директно на върха на разломните линии, създадени от сеизмична активност. Може да се окаже обаче, че древните гърци са ценели високи горещите извори, отключени от земетресенията. Изграждането на храмове и градове, близки до тези места, се оказва по-систематично, отколкото някога се предполагаше.

Районът на Егейско море е осеян със сеизмични разломи и пълен с разрушени селища. Това прави близостта между активни разломи и древни градове в части от Гърция и Западна Турция по-скоро нормална. Следите от сеизмична активност не просто са нарушили улиците и сградите в тях. Те преминават направо през сърцето на най-свещените места на древните селища.

Директен пример в подкрепа на това твърдение е, че след като светилището в Делфи е разрушено от земетресение през 373 г. пр.н.е., храмът е възстановен директно върху същата линия на разлома. В другите градове също има подобни примери.

В историите от Древна Гърция се говори как, за са постигнат оракулски статут, хора слизали в подземния свят. Предполага се, че пещерни системи, предизвикани от сеизмична активност, може да са в основата на тези легенди.

Не всяко свещено място в Древна Гърция е построено върху разлом. Въпреки това древните гърци определено не са имали толкова отрицателни асоциации със земетресенията, колкото имаме ние днес. В дългосрочен план те дават на човечеството повече, отколкото отнемат. Предците ни са осъзнавали значението на тези катаклизми и са се възползвали от предимствата, които са създавали.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати