Скъпите археологически открития, които са дело на любители

Гривни

Въпреки че за някои археологически експедиции са вложени милиони и едни от най-добрите специалисти в областта са посветите времето си в откриването на артефакти, едни от най-скъпите са намерени от любители.

Храмът на джайнистите

Постройката, която е емблема за сградите от IX век, е намерена случайно от учител по време на негова разходка в гората. Раджагуру се спира до разграбената сграда и веднага разбира, че тя е важна историческа ценност, а по-късно експерти потвърждават мнението му. Скулптурите и резбата в храма са уникални и свидетелстват за съществуването на риболовна общност на това място.

Златен къс в Баларат

Рекордното с големината си парче злато е намерено от начинаещ златотърсач в региона Баларат. Късът тежи 5.5 килограма и е оценен за 300 000 долара.

Безценни артефакти от римската епоха

Изчезнали кораби

Ран Файнщайн и Офер Ранаан са били любители-археолози, които решават да изследват морското дъно край Израел и за тяхна изненада откриват потънал кораб на Римската империя. Не неговия борд са намерени лампи, амфори, бронзови статуи, хиляди монети с изображения на римски императори като Константин.

Ембриони на динозаври

Динозаври

Близо 200 вкаменени яйца с ембрионите на динозаври намира Тимъти Хуан, който е химик по професия, но в свободното време се занимавал с археология. Той ги открива в китайската провинция Юннан.

Тунелите на робите

Цяла мрежа от тунели за роби от времето на римския император Адриан намират група самообразовани изследователи. Тунелите са истински архитектурен комплекс и се смята, че римските императори са ги използвали за тайни срещи.

Манастирът на Линдисфарн

Манастир Линдисфарм

Векове наред се носели легенди за този манастир, тъй като е един от най-древните в Англия, и на неговите основи попада човек, който се впечатлил от надробен камък на остров Линдисфарн. По-късно се оказва, че около този камък се намирал и манастира.

Най-голямото съкровище в Дания

7 гривни, от които шест са златни и една е сребърна, бяха намерени случайно от любители-археолози, които се оказаха сред малкото историческото наследство на викингите.

Златото на Райхсбанк

Монети

Монетите са на обща стойност от 65 000 долара и са от времето на Втората световна война. Смята се, че са от обир на банка, тъй като по тях се вижда свастиката на Райхсабнк Берлин 224.

Итака

Може би една от най-големите мистерии до преди години е къде се е намирал островът на Одисей – Итака. Той е намерен от самозван британски археолог, който е използвал спътникови изображения.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати