Изригване на вулкан затрива човечеството през 21 век

Вулкан

Теорията, че изригването на супер вулкан може да причини края на човечеството, дълго време е спрягана за една от основните вероятности за рухването на цивилизацията. Наскоро обаче тя бе подкрепена с научни факти. До смразяващите кръвта данни достигнаха геолози от Европейския научен фонд, съобщи РИА Новости.

Учените са представили доклад, според който световният апокалипсис ще ни сполети още в ХХI век. Според тях вероятността за това е от 5 до 10 процента. Според много учени не метеорит, а именно изригване на супер вулкан е причинило края на властването на динозаврите на Земята.

Редица палеонтолози и еволюционисти твърдят, че усилената вулканична дейност в геологическото минало на планетата е допринесло за масовите измирания на животни и растения в различни периоди от развитието на Земята.

Доказано е, че през период Перм след изригването на гигантски вулкан в Сибир близо 96 процента от животинските и растителни видове на планетата са загинали.

Преди приблизително 251 милиона години в днешната руска област изригва вулкан със силата на 35 хиляди атомни бомби и изхвърля в атмосферата огромно количество вулканичен прах. Според учените изхвърленото количество магма променило дори релефа, а ефектът за цялата планета бил опустошителен.

От съзнателното си съществуване човечеството е претърпяло едва седем мощни вулканични изригвания. Най-мощното от тях било от вулкана Тамбора, разположен на остров Сумбава в Индонезия.

Лава

Огнената стихия отнема живота на повече от 71 хиляди човека. Тогава климатът видимо застудява за следващите 8 години, през които реколтата страда и води до глад в много от държавите в южното полукълбо, което довежда до нови жертви.

В осемстепенната скала на вулканичните изригвания ерупцията в Тамбора е седма степен. Подобно изригване е имало само още веднъж в човешката история - избухването на вулкана на остров Санторини през 1500 година пр.н.е, което слага края на Критската цивилизация.

Следващото в класацията на катастрофалните изригвания е това на остров Кракатау в Индонезия през 1883 година. Облакът от него затъмнил небето на 1 милион квадратни километра, а стихията му причинила смъртта на 32 хиляди човека.

Образувалото се след това цунами заличило десетки селища и градове по крайбрежието на Индийския океан. Тътенът от взрива се чул от Русия до Австралия.

Последната, осма степен от скалата се нарича супер вулкан. Известни са три подобни изригвания, последното от които се е случило преди 74 хиляди години отново в Индонезия.

Най-мощното доказано досега изригване е това в американския парк Йелоустоун преди 640 хиляди години. След него територията на цяла Северна Америка остава под дебел слой вулканичен прах, а животът изчезва за дълго време.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
edno momi4e...
edno momi4e...
26.04.2015 15:31
Егати негативизма, не се спряха с тези хипотези, каквото стане, такова, ще си живеем докато можем
1
0
maria
maria
20.04.2015 12:59
Стига глупости,стига сте плашили хората!
4
2