Какво е будизъм и в какво вярват будистите?

Будизъм

Будизмът е религия, която става все по-популярна в цял свят. Любопитното при тази религия е, че за разлика от другите, при нея няма прекланяне и вярване в някакъв Бог . Макар, че повечето хора смятат, че Буда е божество, на което будистите се прекланят, концепцията е малко по-различна. Това, може би, е повече философия и учение, отколкото религия. Кой или какво е Буда и вярват ли будистите в Бог? Възможно ли е да има религия без да има почитание на божество?

Гаутама Сидхарта е бил принц, който е живял през 5 в.пр. хр. Баща му не му е разрешавал да излиза от двореца, за да не види страданието и мизерията, в които живеят хората. Оженва го и на индийския принц му се ражда дете. Въпреки изричната забрана, принцът излиза 4 пъти от двореца, като при всяко излизане, среща следното – болен, стар и мъртъв и свят човек.

Гаутама Сидхарта решава, че суетата и охолството не са неговият начин на живот, оставя семейството си и започва да се учи на различни духовни школи от различни учители, в продължение на 6 години. След този период той успял да се научи да контролира ума си, но за съжаление не намерил отговор на всички въпроси, които имал в главата си.

Будистки паметници

След това преминал и през други учения, но отговори все още нямало. Легендата разказва, че е стигнал до прозрението, когато чува съвет от учител, отправен към музикант, по време на медитация, а именно да търси винаги златната среда и да не изпада в крайности при каквато и да е ситуация. Красота, хармония, щастие, разбирателство, здраве, любов – всичко, което е необходимо на човека, трябва да бъде в златната среда.

На 35 години Гаутама Сидхарта решава да търси Просветлението, Нирвана и започва своята медитация. След много време се превръща в истински свободна личност, успява да „разчупи оковите” на ума и да приеме духовното, да се превърне в просветено същество. След това започва да пътува и вече известен като Буда, събира последователи. Умира на 80 години в Индия.

Буда

Основа на будизма са четирите истини – за дукха, произхода, прекратяването, пътя, по който се стига до прекратяване на дукха. В превод „дукха”означава страдание, недоволство. Основата на будисткото учение е в тази дума – страдание. Според будистите всичко около нас е страдание - животът, срещите, разделите, всичко, което ни заобикаля. За да успеем да премахнем страданието, е необходимо да преминем по Осмократния път , който включва в себе си правилните – намерение, реч, възглед, прехрана, действие, усилие, концентрация, съзнание.

Основното в будистките разбирания и внушенията на Буда е, че неистовото желание за нещо е всъщност липса на друго, а задоволяването на желанието е само кратък временен комфорт, след което на дневен ред отново се появява страданието и това се завръща в затворен цикъл, в живот.

Буда е начин на живот, означава „достигнал до прозрението”, затова се смята, че той не е Бог като при останалите >религии. Буда е състояние на духа, намиране на средния път, към което всички вярващи в тази религия или учение се стремят.

Виж повече

Рейтинг

5 7
4 6
3 5
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Виракоча
Виракоча
25.02.2015 16:21
Будизма е философия даваща отговор на въпроса, кой си и какво търсиш в света на болката, но от всяко дърво свирка не става.
0
0
plamen
plamen
18.02.2016 18:19
taka li i ot koe darvo ne stava svirka naprimer ?
0
0