sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Митология»Кои са олимпийските богове?

Кои са олимпийските богове?

Кои са олимпийските богове?

Планината Олимп е с богато минало. Тя е не само най-високата планина в Гърция, но и мястото, където според митологията живеели древногръцките богове.

Митовете разказват как в древни времена съдбата на обикновените хора била решавана с намесата на безсмъртните обитатели на заснежените върхове на Олимп.

Най-главната характеристика на олимпийските богове е тяхната безсмъртна същност. Божествеността им се проявява и в необикновената им сила, в способността им да се появяват където поискат, да бъдат невидими и всемогъщи.

Те обаче притежават и много човешки черти - нуждаят се от храна и напитки, за да живеят, изпитват чувства, точно както хората.

Всеки от тях притежава качество, отличаващо го от останалите богове, с които най-често е в кръвна или съпружеска връзка.

Кои са боговете на Олимп и с какво точно са известни сред хората?

Дванадесет са главните божествени обитатели на митичната планина.

Зевс

Зевс - върховният бог

Той е баща на богове и хора и е главното божество в гръцкия пантеон. Той е върхновния бог. Основното оръжие на върховния властелин са гръмотевиците и светкавиците, които заплаща както по смъртните, така и по безсмъртните, ако го ядосат.

Като главен повелител на живота той покровителства всички институции, гарантира изпълнението на договорите и върховенството на справедливостта и закона.

Изобразяван е с корона от дъбови клонки, в ръцете си държи егидата - щитът на справедливостта и скиптъра, който е символ на върховната му власт.

Хера

Съпруга и сестра на Зевс, който е известен с многобройните си деца от други богини и простосмъртни.

Върховната богиня е Хера, която е сестра и съпруга на Зевс. Хера е богиня с голяма власт, владетелка е на бурите и единствена тя може да спре мълниите, които често мята нейният гневлив съпруг.

Тя и Зевс имат четири деца, които също са с божествена същност. Мъжете-богове покровителстват коваческото изкуство и войната, двете богини са на родилната помощ, както и богинята, която поднася напитките на боговете.

Атина Палада

Тя се ражда от главата на върховния бог. Появата на тази много почитана богиня е впечатляваща, тя излиза от главата на баща си в пълно бойно снаряжение и е известна като богиня на военните тактически ходове, а заедно с това на мъдростта и занаятчийското изкуство.

Атина е закрилница на столичния град, наречен на нейното име.

Аполон

Аполонът - богър на слънцето
Снимка: Wikipedia

Той също е син на Зевс и е бог на слънцето, на гадаенето и изкуствата и затова предвожда музите. Лъкът, стрелите, лирата и китарата са неговите атрибути.

Артемида

Сестра-близначка на Аполон и богиня на лова. Тя закриля младите девойки и родилките, но най-много обича лова. Затова я изобразяват с лък и стрели, придружавана от нимфи.

Афродита

Най-красивата измежду богините и нейното раждане е запомнящо се. Появата на богинята е от морската пяна на остров Кипър. Тя е богиня на любовта и плодородието и е представяна с пояс и гълъби около нея.

Арес

Той е най-страшен между боговете. Той е бог на кървавите битки във войните, на смъртоносното оръжие и на жестокостта в сраженията.

Посейдон

Посейдон - богът на моретата

Това е богът на водите и моретата, той живее сред морската шир и обикновено държи в ръка тризъбец.

Хермес

Хермес е вестителят на божествените послания, покровителства пътуванията и търговските връзки. Той е изобретателят на лирата със седем струни. Има летящи сандали, крилата шапка, жезъл и лаврово клонче.

Хефест

Това е богът-ковач, който владее огъня. Чукът и наковалнята са неговите атрибути.

Дионис

Богът на виното, веселието, както и покровител на театралното изкуство. Най-младият бог в пантеона е един от Зевсовите синове.

Хадес

Това е богът на смъртта и подземното царство. Той живее в мрачния Тартар и властва над душите на мъртвите. Носи в ръка копие с двуостър връх.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати