Опровергаха популярна теория за произхода на човека

Фосилът Луси

За произхода на човека се водят спорове още от времето на създаването на Дарвиновата теория. Все нови и нови открития добавят по някоя сензация към установените представи.

Сега от университета в Чикаго излизат с нова постановка, която гласи, че човекът /Хомо сапиенс/ не произлиза от австралопитеците седиба, както бе прието да се мисли, а от друг клон на австралопитеците, наречен афаренсис, станал известен от фосилите на Луси.

Какво се знае за Луси, известният фосил, намерен в Етиопия?

Луси, известният фосил, намерен в Етиопия

Преди 45 години при експедиция в Етиопия е открит скелет на жена, която се явява първият открит хоминид. Човекоподобното е наречено Луси. Тя е живяла преди 3.2 милиона години, била е висока само 105 сантиметра и е тежала 27 килограма. Предполага се, че е доживяла до възраст 25-30 години според изследването на зъбите на хоминида. Тя е първият представител на вида, който е ходел изправен, и с това се явява далечен прародител на съвременния човек.

Австралопитеците са живеели на значителни групи, били са ловци и събирачи. Хранели се с плодове, семена, но ядели и сурово месо. Следи от техните примитивни сечива са датирани отпреди 3 милиона години.

Резултати от изследването на австралопитеците

Австралопитека Луси

Учените създали карта на генеалогията на 28 различни двойки хоминиди и техните потомци, като започнали с възрастта на първите открити фосили.

Само в един случай откритите вкаменелости от прародителя на човека били по-стари от тези на потомъка му. Това били останките на Хомо еректус и неговият наследник Хомо антесесор, който се получил в резултат от еволюцията на Хомо еректус. А австралопитеците седиба са 800 000 години по-млади от най-ранните фосили на човешкия род - Хомо.

Австралопитек Луси

Изводът на учените е, че ако видът е съществувал 0.97 милиона години, вероятността да има негова вкаменелост по-млада от предполагаемия негов потомък е 0.9 процента. Такава възможност е реална само ако прародителят продължи да съществува и след като от него се отделят нови еволюционни клонове. Според някои учени точно това се е случило при австралопитеците седиба.

Новите изследвания обаче отхвърлят тази хипотеза като съвсем малко вероятна. Новата теория подкрепя убеждението, че Луси и нейният род са най-вероятният прародител на човека от всички известни на науката хоминиди.

Има и опция истинските ни предци още да не са открити.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати