Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Религии»Какво е будизъм и в какво вярват будистите?

Какво е будизъм и в какво вярват будистите?

Какво е будизъм и в какво вярват будистите?

Будизмът е философия за живота, която става все по-популярна в цял свят. Любопитното при тази религия е, че за разлика от другите, при нея няма прекланяне и вярване в някакъв Бог.

Макар че повечето хора смятат, че Буда е божество, на което будистите се прекланят, концепцията е малко по-различна. Това, може би, е повече философия и учение, отколкото религия. Кой или какво е Буда и вярват ли будистите в Бог? Възможно ли е да има религия, без да има почитание на божество?

Гаутама Сидхарта е бил принц, който е живял през 5 в.пр. хр. Баща му не му е разрешавал да излиза от двореца, за да не види страданието и мизерията, в които живеят хората. Оженва го и на индийския принц му се ражда дете. Въпреки изричната забрана, принцът излиза 4 пъти от двореца, като при всяко излизане, среща следното – болен, стар и мъртъв и свят човек.

Гаутама Сидхарта решава, че суетата и охолството не са неговият начин на живот, оставя семейството си и започва да се учи на различни духовни школи от различни учители, в продължение на 6 години. След този период той успял да се научи да контролира ума си, но за съжаление не намерил отговор на всички въпроси, които имал в главата си.

След това преминал и през други учения, но отговори все още нямало. Легендата разказва, че е стигнал до прозрението, когато чува съвет от учител, отправен към музикант, по време на медитация, а именно да търси винаги златната среда и да не изпада в крайности при каквато и да е ситуация. Красота, хармония, щастие, разбирателство, здраве, любов – всичко, което е необходимо на човека, трябва да бъде в златната среда.

На 35 години Гаутама Сидхарта решава да търси Просветлението, Нирвана и започва своята медитация. След много време се превръща в истински свободна личност, успява да „разчупи оковите” на ума и да приеме духовното, да се превърне в просветено същество. След това започва да пътува и вече известен като Буда, събира последователи. Умира на 80 години в Индия.

Основа на будизма са четирите истини – за дукха, произхода, прекратяването, пътя, по който се стига до прекратяване на дукха. В превод „дукха” означава страдание, недоволство. Основата на будисткото учение е в тази дума – страдание. Според будистите всичко около нас е страдание - животът, срещите, разделите, всичко, което ни заобикаля. За да успеем да премахнем страданието, е необходимо да преминем по Осмократния път, който включва в себе си правилните – намерение, реч, възглед, прехрана, действие, усилие, концентрация, съзнание.

Будистки паметници

Основното в будистките разбирания и внушенията на Буда е, че неистовото желание за нещо е всъщност липса на друго, а задоволяването на желанието е само кратък временен комфорт, след което на дневен ред отново се появява страданието и това се завръща в затворен цикъл, в живот.

Буда е начин на живот, означава „достигнал до прозрението”, затова се смята, че той не е Бог като при останалите религии. Буда е състояние на духа, намиране на средния път, към което всички вярващи в тази религия или учение се стремят.

Независимо дали идва от религия или философия, от християнството или будизма, всяка мисъл е ценна, ако е вярна и ако улеснява живота ни. Буда е една от легендарните фигури на света, защото е създал религиозно учение, която носи неговото име. Подобно на други религии, неговото учение се фокусира върху идеята за вътрешна хармония, която има за цел да резонира със сърцата на милиони хора.

Тъй като в живота ни има моменти, когато усещаме, че всичко около нас е сиво и безсмислено, специалистите по личностно развитие ни призовават да четем книги, цитати или мъдри мисли. Затова ви предлагаме селекция от най-важните будистки житейски уроци.

Мислите стават думи, които има мощ

Мислите стават думи, а думите имат силата да успокояват или причиняват страдание.

Думите имат силата да унищожават и лекуват. Когато думите са истински и пълни с доброта, тогава те могат да променят целия свят.

Всичко, което сме и ще станем, е пряк резултат от нашите мисли. Това, което мислим, че ставаме.

Трябва да се откажем от страха, ако искаме да живеем живота максимално щастливо.

Цялата тайна на съществуването се крие в това да живеем без страх. Никога не се страхувайте от това, което ще се случи с вас. "

Мирът е отговорът! И това може да дойде само отвътре.

Вместо хиляда повърхностни думи е по-добре една-единствена дума за мир, учи будизмът.

Буда

Вие сте това, което са приятелите ви

Внимавайте при избора на приятели. Вие сте това, което са приятелите ви.

Нечестен и нечестив приятел се страхува повече от звяр; диво животно може да нарани тялото ви, но лош приятел може да навреди на ума ви.

Един добър приятел, който забелязва грешки и несъвършенства, трябва да бъде уважаван, защото той разкрива тайната на скритото съкровище.

Щастието не е дестинация. Това е пътешествие.

Няма път към щастието. Щастието е пътят.

Чашата се пълни капка по капка. Така е и с живота с щастливи моменти.

Трябва да простим

Няма огън като страст, няма акула като омраза, няма раса като глупост, няма порой като завист.

Овладяването на себе си е качество.

Смятам този, който побеждава себе си, за по-силен от този, който побеждава врага. По-трудно е да победиш себе си, отколкото врага си.

Животът означава непредсказуемост. Понякога не всичко, което сме си поставили, се случва. Плановете ни се променят. Настъпват трудности. Но въпреки това трябва да знаем, че независимо какво се случва, животът е красив и винаги трябва да намерим мотивация да вървим напред.

Какво е будизъм

Още уроци от Буда

Вижте красивата страна на хората, всеки човек има добри страни и лоши качества. Но вместо да отхвърляме хората заради техните недостатъци, по-добре оценяваме техните качества. Тъгата на много хора се измерва в способността им да се сравняват с тези около тях, като се фокусират върху негативната страна на нещата. Научете се да обичате хората и се фокусирайте върху красивите неща, които ги определят.

Казахме, че хората често страдат, защото се съпоставят с другите. Будизмът ни учи да живеем в смирение, но и да не се състезаваме с околните. Вместо това трябва да се надпреварваме само с този, който сме били през вчерашния ден.

Намерете красотата в прости неща. Насладете се на звука на инструменти, природата, шума на дъжда или красотата на цветята и намерете всичко, което е просто и красиво в живота.

Трудно е хората, които са прекалено критични или твърде горди, да намерят радост в малките неща, защото умовете им са заети с на пръв поглед по-важни неща.

Приемането е освобождение. Повечето хора не приемат кои са. Този постоянен отказ значително влияе на емоционалното им състояние. Само когато приемете своите качества и недостатъци, вие ставате наистина свободни.

Когато отречете съществуването на проблем, няма да можете да намерите решение за него.

Следвайте целта си. Много хора знаят своята цел, но не правят нищо, за да постигнат това, което им е било дадено да правят в живота. Те просто не правят нищо за повика, който имат. Отделете време и положете усилия, за да разберете каква е целта на живота ви и изпълнете задачите, получени от божествеността.

Навиците стават ценности. Будизмът препоръчва да се възпитават здравословни навици, защото те ще станат ценности. Трябва да работим ежедневно, за да ги укрепим. За да развиете определена група мускули, трябва да работите редовно. По същия начин е и с добрите навици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
57
46
35
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Виракоча
Виракоча
25.02.2015 16:21
Будизма е философия даваща отговор на въпроса, кой си и какво търсиш в света на болката, но от всяко дърво свирка не става.
2
1
plamen
plamen
18.02.2016 18:19
taka li i ot koe darvo ne stava svirka naprimer ?
0
2